Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sf3, debiut retiego i inne
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Aleks
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 21, 2007 8:28 pm
Temat postu: Sf3, debiut retiego i inne
Odpowiedz z cytatem

Nie ma nigdzie tak dokładnie napisane o Sf3.
Ja chciałbym się dowiedzieć ideei tego debiutu.
Ponieważ czyste ruchy każdy głupi umie wykonywać a ja chciałbym zrozumieć debiut.
Gram Sf3, co najlepiej zrobić gdy przeciwnik nam odegra c5, g6, Sf3, d4.
Prosiłbym kogoś doświadczonego i wtajemniczonego w te klimaty o wytłumaczenie niektórych zagrań. Na przykład jak dla danego wariantu lepiej ustawić gońca, i ogólne taktyczne założenia. Podam tu kilka pierwszych ciekawych posunięć w jednej z parti na MP:
1. Sf3 Sf6
2. c4 c6
3.Sc3 d5
4. e3 g6
5. d4 Gb7
6. Ge2 0-0
7. 0-0 a6
8. b3 Se4
9. Gb2 Sxc3
10. Gxc3 Gf5
11. Wc1 Sd7
12. cxd5 cxd5
13. Hd2 Sf6
14. Hb2 Se4
15. Gb4 a5
16. Ga3 a4
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 21, 2007 9:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tajemnica 1.Sf4 polega na elastyczności tego posunięcia, na możliwości przejścia do różnych debiutów. Ale jeśli chcesz to grać, to powinieneś się dobrze orientować we wszystkich innych otwarciach (1.c4,d4,e4). Tutach chodzi o przestawienie ruchów. Sam Reti nie ma 'własej' idei.
Np. ta partia, którą przytaczasz występuje po 1.d4. I nie gra się 5...a6 tylko Gg7.
Po 1...c5 możesz grać angielkę wariant symetryczny, po 1...d5, 1...Sf6 - to co występuje po 1.d4 itd.
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 21, 2007 11:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pooher, ale ten Twój skoczek skoczny:P Już wiem, czemu ze mną wygrałeś w powolniaku, oszukisto Wink

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 1:26 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja od dłuższego czasu(a dokładniej to od pamiętnej porażki z Petrosjanem na kurniku w wariancie 1.d4 e5 Razz ) gram właśnie 1.Sf3 jeśli gram na poważnie. Grając Sf3 zamiast d4 unikam kilku debiutów, których nie mam opanowanych, np. wspomniane wyżej 1....e5 lub benoni 1....c5. Grając 1.Sf3 nie zdradzamy od razu swoich zamiarów, bo możemy zagrać w drugim posunięciu np. d4, c4, g3 i wiele innych. Ja gram zazwyczaj 2.d4. Warianty w stylu 2.g3 3.Gg2 4.d3 jakoś mi nie odpowiadają, moim zdaniem nie dają białym przewagi, a grając białymi należy po debiucie mieć choć troche lepszą pozycję.
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 8:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Warianty w stylu 2.g3 3.Gg2 4.d3 jakoś mi nie odpowiadają, moim zdaniem nie dają białym przewagi, a grając białymi należy po debiucie mieć choć troche lepszą pozycję.

Według mnie jest to bardzo dobre ustawienie dla białych, lk85. Nie tylko pozwala na ominięcie masy teorii (jak już wspomniałeś), bo przecież można je grać także po 1.e4 - szczególnie na otwarcia czarnych z wczesnym ... e6. Czyli np. przeciwko obronie francuskiej czy wariancie Paulsena w sycylijce. Nade wszystko, tego typu formacja daje białym pozycję niezwykle solidną, z nakreślonym długoterminowym planem gry - czyli atakiem na skrzydle królewskim. Moim zdaniem daje ono białym niewielką przewagę, tylko niełatwo ją skonsumować. To podstawowa "wada" tego systemu - jest zwyczajnie trudny do grania i wymaga sporej erudycji, kultury szachowej. Jest bardzo wiele ustawień i w każdym gra wygląda trochę inaczej. Dobra znajomość obrony królewsko-indyjskiej też mile widziana... Zainteresowanych tym otwarciem można odesłać do książki Dworeckiego
pt. "Metody przygotowania debiutowego", w której to poświęcił on cały rodział otwarciu królewsko-indyjskiemu właśnie.

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 9:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@lk85

Otóż to! Reti daje przede wszystkim możliwość 'poczekania', niezdradzania swoich zamiarów jeszcze przez chwilę. Czarne muszą grać troszkę w ciemno. I są zablokowane z 1...e4. To najbardziej elastyczne zagrania no.1.

@Marcinos
Tak, tak też można, ale wg. mnie troszkę to pasywne. Jednak, faktycznie, wielkim plusem jest tu 'ominięcie teorii'. Na naszym poziomie to powinno dawać dobre efekty (zakładam, że białe wiedzą, co grają), ale już z przeciwnikiem silniejszym jest to ryzykowne. Myślę, że czarne przy optymalnej grze wyrównują szybko.

Z tego wychodzą niezłe cuda, praktycznie wszystko. Mówiłem o 1...c5 i angielce, ale może się i tak zdarzyć:

1. Nf3 c5 2. e4 i mamy sycyla Smile
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 11:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Tak, tak też można, ale wg. mnie troszkę to pasywne. Jednak, faktycznie, wielkim plusem jest tu 'ominięcie teorii'. Na naszym poziomie to powinno dawać dobre efekty (zakładam, że białe wiedzą, co grają), ale już z przeciwnikiem silniejszym jest to ryzykowne. Myślę, że czarne przy optymalnej grze wyrównują szybko.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Pozycja białych tylko wygląda na pasywną, a tak naprawdę kryję w sobie wielki potencjał, energię jak naciągnięta sprężyna. Zarówno Fischer, jak i Stein rozegrali na przełomie lat 60. i 70. wiele partii w tym debiucie, a ich zwycięstwa były efektowne. A czy można zarzucić obronie królewsko-indyjskiej (w wersji dla czarnych) pasywność? Na pewno nie. Natomiast zgodzę się, że czarne mają wiele dobrych dróg i rzeczywiście mogą uciekać w transpozycje do znanych sobie systemów.
Ale tak sobie myślę, że piszę troszkę nie w tym temacie, co trzeba...

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 11:52 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pooher pionkom też dajesz fete, że odrazu na 1...e4 śmigają? Zaczynam poważnie się zastanawiać czy Cie nie podkablować gdzieś...

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 3:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W wariancie 1.Sf3 c5 gram 2.e3. Widziałem gdzieś przy tym posunięciu wykrzyknik Smile . 2.e3 niby blokuje czarnopolowego gońca białych, ale w tym wariancie nie jest to dla mnie znaczący problem.

Marcinos grając białymi chodzi o to, żeby sprawić trochę problemów czarnym, a ustawienie Sf3 g3 Gg2 d3 nie sprawia czarnym absolutnie żadnych problemów, mogą one uaktywnić wszystkie swoje figury, opanować centrum. Ja wiem, że nawet najlepsi to grają, ale mi to jednak nie pasuje, lubię grać czarnymi ten debiut, osiągam w nim dobre wyniki.
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 3:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Marcinos grając białymi chodzi o to, żeby sprawić trochę problemów czarnym, a ustawienie Sf3 g3 Gg2 d3 nie sprawia czarnym absolutnie żadnych problemów, mogą one uaktywnić wszystkie swoje figury, opanować centrum.

Wybacz, że zabawię się w łapanie za słówka itp. Wink
Jeśli takie ustawienie pozwala czarnym bez żadnych problemów wyrównać grę, to odwróćmy deskę - białe grają d4, c4 itd. a ty w odpowiedzi grasz obronę królewsko-indyjską, cenioną przecież powszechnie - to czy zgodnie z Twoją logiką białe nie powinny osiągnąć przewagi, nawet sporej? Przecież mają aktywne figury, opanowane centrum... Otwarcie królewsko- indyjskie białymi jest podobne do OKI - nacisk na centrum, ale figurowy i przedarcie się na skrzydle królewskim. Tu nie ma żadnej pasywności! Ale trudna, skomplikowana gra na pewno i sporo osób woli jej unikać. Tutaj jeden niewielki błąd może spowodować, że któraś ze stron "popłynie"...

Cytat:
Ja wiem, że nawet najlepsi to grają, ale mi to jednak nie pasuje, lubię grać czarnymi ten debiut, osiągam w nim dobre wyniki.

Nie bardzo rozumiem to zdanie... Crying or Very sad Możemy to obgadać, jak skończę 8 partię Razz

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 5:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Królewsko-indyjska grana czarnymi jest oczywiście ok, ale i tak przy dobrej grze z obu stron to białe mają lekką przewagę, zresztą jak niemal w każdym innym debiucie. Taki już los czarnych, że zawsze mają ciut gorzej Wink . Uważam, że królewsko-indyjska grana białymi z jednym tempem więcej wyrównuje tylko pozycję, ale przewagi białych ja tam nie widzę. Jedno tempo więcej w takiej pozycji niewiele zmienia, bo czarnym nic nie grozi, mogą rozwinąć wszystkie swoje figury, zrobić roszadkę.
Grając białymi wolę mieć więcej przestrzeni niż czarne, a ten debiut daje więcej swobody czarnym. Są jednak zawodnicy(szczególnie ci starszej daty) którzy uwielbiają to grać białymi.

Co do tego zdania którego nie rozumiesz Razz to chodziło mi o to, że fajnie mi się to gra czarnymi i wyniki w tym debiucie mam dobre. Pamiętam jak wiele lat temu mając V kat. wygrałem z II w długiej partii właśnie w tym debiucie Smile .
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 7:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A więc do konkretów. Myślę, jak lk85. Przykłady Marcinosowego ustawienia :

1. Nf3 Nf6 2. g3 d5 3. Bg2 c6 4. O-O Bg4
5. d3 Nbd7 6. Nbd2 e5 7. e4 dxe4 8. dxe4 Bc5

1. Nf3 Nf6 2. g3 d5 3. Bg2 c5 4. O-O Nc6
5. d4 e6 6. c4 dxc4 7. Ne5 Bd7 8. Nxc6 Bxc6 9. Bxc6+ bxc6 10. Qa4 Qb6 11. dxc5 Bxc5 12. Qxc4 Rd8

1. Nf3 Nf6 2. g3 c5 3. Bg2 Nc6 4. O-O e5
5. c4 d5 6. Qa4 Bd6 7. cxd5 Nxd5 8. Nc3 Nb6 9. Qd1 O-O 10. d3

1. Nf3 d5 2. g3 c5 3. Bg2 Nc6 4. O-O d4
5. d3 Nf6 6. e4 e5 7. Nbd2 Bd6 8. Nc4 Bc7

Wszystko to książka FRITZA i myślę, że wszędzie czarne od początku mają wyrównanie. Co więcej, mogą grać przktycznie wszystko na co mają ochotę. I to one wytyczają dalszy przebieg partii. A przecież nie oto chodzi, kiedy gramy białymi. Solidna pozycja białego monarchy nie przekonuje mnie do tekiej gry, pasywnej jednak gry. Dla mnie zaletą tego systemu jest możliwość odejścia od książki, bo przecież nie każdy zna takie wygibasy czarnymi.

[Lokalizacja "Trencianske Teplice"]
[Data "1978.02.??"]
[Runda "8"]
[Białe "Larsen, Bent"]
[Czarne "Ljubojevic, Ljubomir"]
[Wynik "0-1"]
[ECO "A08"]
[BiałeELO "2620"]
[CzarneELO "2605"]
[TytułBiałych "IGM"]
[TytułCzarnych "IGM"]
[KrajBiałych "DEN"]
[KrajCzarnych "YUG"]

1. Nf3 c5
2. g3 d5
3. Bg2 Nc6
4. O-O e5
5. d3 Be7
6. e4 d4
7. a4 g5
8. Nbd2 Be6
9. Nc4 f6
10. h4 h6
11. Nh2 gxh4
12. Qh5+ Kd7
13. Qxh4 f5
14. Qh5 Nf6
15. Qe2 fxe4
16. dxe4 Qg8
17. b3 h5
18. f4 Bxc4
19. Qxc4 Qxc4
20. bxc4 Rag8
21. fxe5 Nxe5
22. Bf4 Bd6
23. Rab1 Kc7
24. Nf3 Nxf3+
25. Rxf3 Nxe4
26. Rfb3 b6
27. Bxd6+ Nxd6
28. Bd5 Rg5
29. Re1 Rh7
30. Kg2 Rhg7
31. Kh2 Nf5
32. a5 Ne3
33. axb6+ axb6
34. Ra1 Nxd5
35. cxd5 Kd6
36. Rxb6+ Kxd5
37. Ra3 h4
38. gxh4 Rg2+
39. Kh3 Rg1
0-1
Taki przykładzik.

[Zawody "Melody Amber rapid"]
[Lokalizacja "Norwich ENG"]
[Data "1994.03.??"]
[Runda "7"]
[Białe "Polgar, Zsuzsa"]
[Czarne "Ivanchuk, Vassily"]
[Wynik "1/2-1/2"]
[ECO "A08"]
[BiałeELO "2550"]
[CzarneELO "2710"]
[TytułBiałych "IGM"]
[TytułCzarnych "IGM"]
[KrajBiałych "HUN"]
[KrajCzarnych "UKR"]

1. Nf3 d5
2. g3 c5
3. Bg2 Nc6
4. O-O e5
5. c4 Nf6
6. Qa4 Bd6
7. Ng5 Be7
8. cxd5 Nxd5
9. Qc4 Bxg5
10. Bxd5 O-O
11. Bxc6 Be6
12. Qc3 bxc6
13. d3 Bf6
14. Qxc5 Qd5
15. Be3 Bh3
16. Qxd5 cxd5
17. Rc1 d4
18. Bd2 Be7
19. Na3 Bxa3
20. bxa3 Rfc8
21. f3 h5
22. Kf2 Rxc1
23. Rxc1 Rc8
24. Rxc8+ Bxc8
25. Bb4 f6
26. f4 Kf7
27. fxe5 fxe5
28. Bc5 1/2-1/2

p.s.
Aleks nam temat zapuścił
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 7:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Już rozumiem skąd te nieporozumienia...
Marcinos napisał:
Nie tylko pozwala na ominięcie masy teorii (jak już wspomniałeś), bo przecież można je grać także po 1.e4 - szczególnie na otwarcia czarnych z wczesnym ... e6. Czyli np. przeciwko obronie francuskiej czy wariancie Paulsena w sycylijce.

Mi chodziło o granie otwarcia królewsko-indyjskiego w razie szybkiego e6 u czarnych, nie jako uniwersalne rozwiązanie debiutowe! Gdybym tak to traktował, sam bym przecież próbował w tym sił... Tak więc warianty pooherowe Wink nie bardzo przystają do sytuacji - ale rozumiem, ze moje posty mogły być odczytane jako "Hymn ku czci Sf3" Smile

Cytat:
Co więcej, mogą grać przktycznie wszystko na co mają ochotę.

Tak, masz rację! Sf6, d5, c5, g6 itd. - totalny misz-masz. Ale jeśli białe wystartują 1.e4, a czrne np. na to 1 ... e6, to gramy 2.d3 i przechodzimy do wcale korzystnego ustawienia. Za Dworeckim: " Białe, unikając obrony sycylijskiej lub francuskiej, rozwijają figury podobnie jak w obronie królewsko-indyjskiej. Przy czym nie liczą tylko na dodatkowe tempo, które mają z uwagi na na odwrotne kolory, ale przede wszystkim na niezbyt korzystny dla czarnych ruch e6-e7 (w obronie królewsko-indyjskiej białe bardzo rzadko grają e2-e3)" Zwracam uwagę na ostanie zdanie...
I tylko o nie mi chodziło, nie o 1.Sf3 ogółem Cool Wychodzi na to, że moje posty pasują do tego tematu, jak pięść do nosa... I nie tylko one.

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 8:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Teraz wszystko jasne. Zgadzam się całkowicie.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 22, 2007 10:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A co w zagraniu e7-e6 w którymś tam ruchu jest złego? Ja właśnie lubię ustawić sobie figury następująco: Sf6, e6, d5, c5 Sc6. Czemu to jest błędem?

Niby to nie jest tematem(choć ma trochę wspólnego, gdyż też wg mnie nie dają białym przewagi), ale został przytoczony wariant francuza, więc warto o nim coś powiedzieć: 1.e4 e6 2.d3. Jestem zdania, że 2.d3 nie jest zbyt mocne, zresztą ogólnier uważam(ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie), że jedynie wariant 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3 stanowi dla czarnych zagrożenie w obronie francuskiej, a dajmy na to niemniej popularna kontynuacja 3.Sd2 osobiście uważam za niezbyt dobre, czarne nie mają kłopotów. Mnie się zawsze dobrze to grało, niemal w każdej partii była wyrównana końcówka, no może minimalnie lepsza dla białych, ale przy dobrej grze czarnych remis można śmiało wyciągnąć.
To jest jednak tylko moja opinia, że jak francuz to tylko 3.Sc3. Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 2