| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
makel Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 14, 2003 11:09 am Temat postu: Nauka-samouk |
|
|
|
Na naukę nigdy nie jest za późno. Ja rozpoczynałem będąc samoukiem wwieku 23 l.kupilem książkę chyba "Zaczynamy partię szachów" przeglądałempertie,przy okazji ucząc się debiutów. Zapisałem się do Śl. Sekcji Gry Koresp. ,by po paru latach w finale Mist. Śląska w g.kores. zdobyć 5 miejscei II kategorię szach. |
|
| Powrót do góry |
|
Moritinuviel Nowy

|
Wysłany: Czw Mar 20, 2003 3:08 pm Temat postu: |
|
|
|
Hej
Ja bym sprzyjemnością dowiedział się czy są jakieś dobre metody nauki lub jakieś dobre książki. Jeżeli jest ktoś taki kto zna takie metody zaptraszam do kontaktu ze mną.
Moritinuviel
| Cytat: | | "Jeden zły ruch zaprzepaszca czterdzieści dobrych." |
Horwitz |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2003 10:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Jest wiele dobrych książek. Na początek proponowałbym odwiedzić stronę www.arden.szachy.pl |
|
| Powrót do góry |
|
Moritinuviel Nowy

|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2003 9:42 pm Temat postu: |
|
|
|
Szczerze mówiąc już od pewnego czasu posiadam 3 ksiązki wydawnictwa Arden. Końcówki i Kombinacje.
Dziękuję
Moritinuviel |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2003 3:40 pm Temat postu: |
|
|
|
I czy przerobiłeś je solidnie? Czy potrafisz rozgrywać końcówki opisane w tych książkach? Jeśli tak to kup kolejne ksiązki, a jeśli nie to przeczytaj te co masz jeszcze raz. Powinienes zapisać sie takze do jakiegoś klubu, bo gra praktyczna to nieodłączny element treningu.
ps Napisz jakie masz książki z tego wydawnictwa, bo tam jest kilka książek o końcówkach i kombinacjach, a nie wszystkie przeznaczone są dla początkujących. |
|
| Powrót do góry |
|
Slaug Nowy

|
Wysłany: Pon Cze 16, 2003 7:06 am Temat postu: |
|
|
|
A ja bym chciał wejść w posiadanie, "Mojego systemu" i "Encyklopedii Jugosłowiańskiej" - wszystkich tomików, tylko są dwa problemy: pierwszy to taki że nie wiem gdzie kupić (wysyłkowo troche drogo bo jeszcze za przesyłke trzeba płacić), a drugie to takie że to bardzo drogie książki, i zanim je wszystkie zdobęde to pewnie jeszcze troszke potrwa...
pozdrawiam,
Daniel
webmaster www.uksgedanensis.civ.pl |
|
| Powrót do góry |
|
Qrakowy Pion

|
Wysłany: Sro Paź 01, 2003 10:43 am Temat postu: |
|
|
|
Jak napisał wielki misztrz Kotow ( rosyjski ) ( chyba  )
Że na naukę nigdy nie jest zapuźno napisał tagże że do mistrzostwa potrzeba 2 rzeczy :
- Treningi
- Dar i wrodzone umiejętności
Uważam że ma rację ....
..... gotuję właśnie kolację  _________________ ChessMaster |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 22, 2004 2:52 pm Temat postu: |
|
|
|
No to ja podbiję nieco "stawkę" wieku w którym można solidnie zabrać się za szachy. Teraz, czyli w wieku 33 lat zacząłem pobierać naukę u Aleksandra Czerwońskiego http://szach.pl/agencja64/
I bardzo sobie to chwalę !  |
|
| Powrót do góry |
|
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Nie Maj 02, 2004 8:01 am Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | No to ja podbiję nieco "stawkę" wieku w którym można solidnie zabrać się za szachy. Teraz, czyli w wieku 33 lat zacząłem pobierać naukę u Aleksandra Czerwońskiego http://szach.pl/agencja64/
I bardzo sobie to chwalę !  |
Mógłbyś konkretnie napisać na czym polega ta nauka? Może też byłbym zainteresowany… |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Maj 02, 2004 10:04 pm Temat postu: |
|
|
|
| szaszkin napisał: | | Mógłbyś konkretnie napisać na czym polega ta nauka? Może też byłbym zainteresowany… |
Równie dobrze mógłby ci tłumaczyć na czym polega nauka.. w szkole  |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 9:03 am Temat postu: |
|
|
|
Na przykład dostaję różne partie do analizy, albo ustalone pozycje do analizy, które "zdażyły" się kiedyś w grze. Robię ćwiczenia z gry końcowej, np. z końcówek pionkowych, dostaje do przemyślenia i zapoznania się różne zagadnienia np. jak wykończyć nieroszowanego króla, jak można zchrzanić końcówke remisową, itp. To oczywiście w wielkim skrócie. Na początku mojej nauki pojawiła się pozycja od Steinitza, później był Karpow-Chalifman, Kramnik-Schirow. Obecnie mam "na tapecie" Fischera, który przykładowo w obronie sycylijskiej zapragnął utworzyć układ znany z obron indyjskich ale przeciwnymi kolorami - niezły gość, prawda? Do tego wszystkiego trzeba dorzucić częstą wymianę e-maili z pytaniami i zadaniami pogłębiającymi dany problem. Itd, itd. |
|
| Powrót do góry |
|
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 1:37 pm Temat postu: |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. A czy nauka obejmuje również wspólną analizę twoich własnych partii, i ewentualne korygowanie błędów tam poczynionych? |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 6:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Polecam komentować swoje partie  To naprawdę pomaga _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 9:30 am Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Obecnie mam "na tapecie" Fischera,... |
Zapomniałem pochwalić mojego nauczyciela, że zajmujemy się też bieżącymi partiami szachowymi. Na przykład grą Schirowa z Radżabowem, która zdażyła się na turnieju w Linares w 2004 roku. Czyli bardzo aktualna rzecz. To na wypadek, gdyby ktoś myślał, że uczę się tylko historii szachów.
| szaszkin napisał: | | Dzięki za odpowiedź. A czy nauka obejmuje również wspólną analizę twoich własnych partii, i ewentualne korygowanie błędów tam poczynionych? |
Oczywiście. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 9:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | K_M_K napisał: | | Obecnie mam "na tapecie" Fischera,... |
Zapomniałem pochwalić mojego nauczyciela, że zajmujemy się też bieżącymi partiami szachowymi. Na przykład grą Schirowa z Radżabowem, która zdażyła się na turnieju w Linares w 2004 roku. Czyli bardzo aktualna rzecz. To na wypadek, gdyby ktoś myślał, że uczę się tylko historii szachów.
| szaszkin napisał: | | Dzięki za odpowiedź. A czy nauka obejmuje również wspólną analizę twoich własnych partii, i ewentualne korygowanie błędów tam poczynionych? |
Oczywiście. |
Czyli robisz wszystko, albo prawie wszystko. Tak trzymać
Historia też jest bardzo ważna, niestety wielu trenerów (ciśnie mi się słowo "większosć") nawet nie przedstawia sywetek "największych". |
|
| Powrót do góry |
|
|