Wysłany: Sro Maj 30, 2007 1:16 pm Temat postu: Zasady przyznawania elo
Może mnie ktoś oświecić, jak można zrobić elo?
Wiem, że trzeba zrobić na turnieju rejestrowanym w FIDE dobry wynik z elowcami, ale szczegółów nie znam...
Ile partii
Ranking FIDE (elo) zdobywa się po rozegraniu min. 9 partii.
Ile częściówek
Minimum 1 (jedna), maksimum 3 (trzy)
Liczymy wszystkie partie?
Tylko grane z elowcani (zawodnikami, którzy już mają ranking elo)
Ile partii w częściówce
Minimum 3 (trzy)
Minimalny wynik w częściówce (czy można wszystkie partie przegrać)
pierwsza częściówka musi być z wynikiem większym od zera (z gry), pozostałe niekoniecznie
Jak długo jest ważna częściówka?
Siedem okresów obliczeniowych (jeden okres to kwartał), czyli 7 kwartałów = 21 miesięcy
Jaka jest dolna granica elo
obecnie 1401, ale FIDE dąży do 1001.
Ile razy jest publikowana/ogłaszana lista elo
4 (cztery) razy w roku (korekty częściej)
Które partie liczą się do zmian elo
tylko grane z elowcami
Jak długo ważny jest ranking elo dla zawodnika
Patrz na cytat acidity (na końcu postu)
Z jakich okresów partie są aktualnych listach
patrz punkt wyżej (cytat acidity na końcu postu)
Jak łączymy częściówki
Jest to średnia ważona wszystkich częściówek:
dla pewności może przykładzik
mamy 3 częściówki:
zdobywane w tej kolejności
2289 z 3 partii
1612 z 5 partii
1920 z 10 partii
wagą jest z ilu partii mamy częściówkę
Ranking jest stały (zgodny z tym na liście startowej) przez cały turniej, a nawet więcej - do czasu wydania nowej listy rankingowej.
Na listę:
1. Styczniową liczy się wszystkie partie rozegrane od września do końca listopada
2. Kwietniową liczy się wszystkie partie rozegrane od grudnia do końca lutego
3. Lipcową liczy się wszystkie partie rozegrane od marca do końca maja
4. Październikową liczy się wszystkie partie rozegrane od czerwca do końca sierpnia
W miedzyczasie żadnych zmian się nie wprowadza.
korekty rankingu jednak obowiązują aktualne!
Obecnie liczone są turnieje nadesłane do 15. dnia miesiąca poprzedzającego ogłoszenie nowej listy. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Sob Kwi 05, 2008 11:32 pm, w całości zmieniany 3 razy
A ja mam pytanie.
Zawodnik x robi 2 częściówki po 5 partii w miesiącu maju.
W czerwcu gra kolejne partie, jednak ciągle bez rankingu elo.
W lipcu wchodzi na listę wyliczoną z dwóch pierwszych częściówek (liczą się tylko te partie które rozegrano do końca maja) z rankingiem 2200
Dalej np. w sierpniu rozgrywa partie liczone do fide
I teraz jak liczy sie zmiany rankingowe?
Czy partie rozegrane w czerwcu będą zaliczone jako 3 częściówka, czy policzą je tak jakby miał już te 2200, mimo iż w turnieju występował jako zawodnik bez fide?
Jak będą liczone zmiany rankingowe dla partii rozegranych w sierpniu? A jak policzą zmiany rankingowe jego rywalom w przypadku gdy partie czerwcowe policzą jako częściówkę?
A ja mam pytanie.
W lipcu wchodzi na listę wyliczoną z dwóch pierwszych częściówek (liczą się tylko te partie które rozegrano do końca maja) z rankingiem 2200
Czy partie rozegrane w czerwcu będą zaliczone jako 3 częściówka, czy policzą je tak jakby miał już te 2200, mimo iż w turnieju występował jako zawodnik bez fide?
Jak będą liczone zmiany rankingowe dla partii rozegranych w sierpniu? A jak policzą zmiany rankingowe jego rywalom w przypadku gdy partie czerwcowe policzą jako częściówkę?
Te partie czerwcowe idą już jako zmiana rankingu, mimo że były rozgrywane kiedy zawodnik nie miał elo. Jak inaczej miałoby to wyglądać? Korekta rankingu wejściowego po 3 miesiącach? Dlatego tutaj mamy dziwną sytuację, kiedy zawodnikowi naliczona zostanie zmiana, a dla jego przeciwników zmiany rankingu nie ma, grali z zawodnikiem bez fide.
Przykład z naszego podwórka: Łukasz W. Miał 2 częściówki z wakacji, z którymi wchodził na listę w październiku. We wrześniu kolejny turniej, z którego zmiana policzona była na styczeń a przeciwnikom nic się nie zmieniło.
czy pierwsza częściówka 1594 z 3 elowcami i wynikiem 0,5 będzie mi się liczyła?
6.1
If an unrated player scores zero or half in his first event, his score and that of his opponents against him are disregarded. (GA 2004)
Pierwsza przynajmniej z 1 punktem. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
A ja mam pytanie.
Te partie czerwcowe idą już jako zmiana rankingu, mimo że były rozgrywane kiedy zawodnik nie miał elo. Jak inaczej miałoby to wyglądać? Korekta rankingu wejściowego po 3 miesiącach? Dlatego tutaj mamy dziwną sytuację, kiedy zawodnikowi naliczona zostanie zmiana, a dla jego przeciwników zmiany rankingu nie ma, grali z zawodnikiem bez fide.
Przykład z naszego podwórka: Łukasz W. Miał 2 częściówki z wakacji, z którymi wchodził na listę w październiku. We wrześniu kolejny turniej, z którego zmiana policzona była na styczeń a przeciwnikom nic się nie zmieniło.
Tak, zdecydowanie potwierdzam. Pisząc tamtego posta, nie zdawałem sobie sprawy, że już wkrótce moje pytanie będzie dotyczyło córki. Teraz na stronie Fide jak byk wisi u niej ranking FIDE na czerwiec, mimo iż w turnieju grała bez Elo.
Masz rację, to absurdalna sytuacja. A tak przy okazji, to widzę, że system obliczania rankingu FIDE zdecydowanie przyśpieszył i obliczenia dokonywane są zdecydowanie szybciej, co umożliwia ewentualne korekty nawet przed opublikowaniem nowej listy rankingowej http://www.fide.com/ratings/rcvd.phtml?moder=ev_code&country=POL
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 7:35 pm Temat postu: System liczenia oczek
Witam mam takie pytanie, jeśli na koniec turnieju
wychodzi mi że tyle -1.49 oczek rankigowych spada mi to ile mi wyjdzie??Ile oczek spada. Pamiętam że wcześniej na liście było napisane po prostu np: -11; 9; 33 itd. Mój rankig to 1949 _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins
Jeśłi masz przelicznik K15, to liczbę -1.49 przemnóż przez 15, a jeśli K25 (w przypadku, jeśli masz rozegrane mniej niż 30 partii rankingowych) to przez 25.
Kilka postów wyżej jest napisane (dotyczy kiedy liczy się pierwsza częściówka):
---------------------------------------------------------
Minimalny wynik w częściówce (czy można wszystkie partie przegrać)
pierwsza częściówka musi być z wynikiem większym od zera (z gry), pozostałe niekoniecznie
----------------------------------------------------------
W kolejnym poście jest:
-----------------------------------------------
Pierwsza przynajmniej z 1 punktem.
-----------------------------------------------
Może ktoś powieedzieć czy w pierwszej częściówce wystarczy 0.5 czy też ma być 1 punkt; czy też musi być jedna wygrana partia a nie np. dwa remisy?
6.1. Jeżeli zawodnik bez rankingu FIDE, w swoim pierwszym starcie, uzyska w turnieju 0 p. lub 0,5 p., to zarówno jego wynik, jak też wyniki partii jego przeciwników z nim zostają wyłączone z oceny rankingowej (GA 2004)
Cytat:
6.1 If an unrated player scores zero or half in his first event, his score and that of his opponents against him are disregarded. (GA 2004)
Cytat:
10.2. Wyznaczanie rankingu „Ru", w danym turnieju, dla zawodnika dotychczas nie mającego rankingu FIDE.
10.21. Jeśli zawodnik uzyska w pierwszym swoim ocenianym turnieju mniej, niż jeden punkt, to jego wynik jest pominięty. ...
Cytat:
10.2
Determining the Rating `Ru` in a given event of a previously unrated player.
10.21 If an unrated player scores less than one point in his first rated event, his score is disregarded. ...
Jeśli masz przelicznik K15, to liczbę -1.49 przemnóż przez 15, a jeśli K25 (w przypadku, jeśli masz rozegrane mniej niż 30 partii rankingowych) to przez 25.
a co w sytuacji gdy...
Mam rozegrane już 27 partii i teraz zagrałem w kolejne turnieje w jednym 10 partii w drugim 5 partii liczonych do rankingu... i jaki teraz będę miał mnożnik ?
a) pierwszy turniej z mnożnikiem 25 a drugi z 15?
b) pierwsze 3 partie z pierwszego turnieju z mnożnikiem 25 reszta x 15?
c) może oba turnieje x 25?
skomplikowane to _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 3:37 pm Temat postu: Częściówka elo
Uzyskałem częsciowke 0,5 z 4 partii pisało że 1477 ( ranking uzyskany ) czy to oznacza że liczy mi się to jako "częściówka",proszę o pomoc bo się na tym nieznam _________________ II kat.szachowa , zawodnik SKF Korsarz Gdynia