Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mam problemy z koncentracją
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 9:34 am
Temat postu: Mam problemy z koncentracją
Odpowiedz z cytatem

Od ponad tygodnia mam problemy z koncentracją i ze stresem. Podczas partii się ciągle stresuje i nie skupiam się. Na 15 min wykorzystuje tylko 1 min na partie i z równymi sobie ciągle przegrywam z powodu braku koncentracji i dlatego że się stresuje . Nie wiem czym to jest spowodowane. Kiedyś miałem podobne problemy ! Ale zacząłem rozwiązywać dużo kombinacji i stosować się do Przygotowania Psychicznego i Fizycznego. Zacząłem znowu podczas długich partii podstawiać figury . Np. Ostatnio grałem z kolegom który był na równym poziomie mojego.
Przegrałem z nim 10 do 0. A w większości partii miałem wygraną pozycje i nie potrafiłem tego wykorzystać. W domu przy analizie pozycji czy studiowaniu jakiejś książki też nie mogę się skupić. Czy to tylko przejściowe? Czy powinienem zastosować inny trening ?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 3:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mysle, ze to tylko przejsciowe. Kazdemu zdarzaja sie wzloty i upadki, nawet najlepszym. Przykladem moze byc wykres zmiany ELO Kasparova.
Niestety nigdy nie mialem do czynienia z paralizujacym stresem przy partii. Jezeli juz to byl to stres pozytywny podnaszacy adrenaline i zwiekszajacy koncentracje. Zmiany treningu raczej Ci nie zaproponuje bo nie mam o tym pojecia.
Widze, ze bardzo sie przejmujesz swoimi spadkami formy. Ja staram sie to bagatelizowac i kiedy widze, ze juz gorzej byc nie moze ciesze sie z kazdego ponownego postepu Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 6:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jania zrób sobie 2 tygodnie przerwy z szachami i powinno być lepiej. Też kiedyś miałem takie problemy i mnie to pomogło. Prawdopodobnie za dużo grasz. A co do paraliżującego stresu to kilka razy go miałem mając lepszą partię turniejową z zawodnikami lepszymi o 2-3 kategorie Smile
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 6:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Twój stres jest spowodowany prawdopodobnie tym, że boisz się przegrać. I błędne koło się zamyka. Zastanów się: co się stanie gdy przegrasz (lub nie wygrasz) następnej partii? Świat się zawali? Naucz się przegrywać, a wyniki ulegną poprawie. ciekawe określenie 'ulegną poprawie' raczej zmienią się na lepsze Wink
Z Twoich wpisów można sądzić, że jesteś nerwowy. Słuchałeś może ostatnio dobrej muzyki? Proponuję Mozarta, Chopina z tzw. poważnej (chociaż pisali Oni przeważnie do zabawy np. do tańca), lub 'Stare dobre małżeństwo', E.Adamiak, E.Bem... Ważne aby była to muzyka nastrojowa o wyraźnej nucie muzycznej a nie rytmicznej. Lub po prostu umów się na randkę z fajną dziewczyną! Nie musi być super ładna lecz powinna być miła, sympatyczna i co najważniejsze abyś przy niej dobrze się czuł.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 8:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

He he, to chyba nie są problemy z koncetracją. Po prostu się śpieszysz Wink
Ja gdy jestem w dołku, robię sobie kilkudniową przerwę od szachów (od gry rzecz jasna). Tobie proponuje zrobić to samo. Gdy później znów wrócisz do szachów, to zacznij planować grę, szukaj obiektów ataku i słabych punktów we własnym obozie. Zastanawiaj się od 1 pos. Chcąc, nie chcąc, zaczniesz grać wolniej, a wtedy i gra zacznie sie układać.

Przegrywać też trzeba umieć, szczególnie podczas turnieju. Trzeba umieć szybko zapomnieć o przegranej, ale należy pamietać o jej przyczynach i nie powtarzać błędów. Sam musisz znaleźć sposób na wyciszenie sie po porażce, tak aby podczas analizy nie maltretować się ponownie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

erazor
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 8:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Stres może być w pewnym sensie dość pożyteczny, ale chyba z tym trochę przesadziłem.
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 8:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Jania zrób sobie 2 tygodnie przerwy z szachami i powinno być lepiej

To nie takie proste. Zamilowanie do szachów niekoniecznie idzie w parze z umiejetnosciami. Mnie porazki rzadko zniechcecaja do dalszej gry. Wrecz przeciwnie, staram sie jak najszybciej zrewanzowac. Dlatego mój zapal do gry w malym stopniu zalezy od tego czy mam "forme" czy nie.
Oczywiscie czasami zdarzaja sie chwile np. po kolejnej podstwace, kiedy mysle "po co ja w to gram?" i wtedy przydaje sie przerwa... 10 minutowa Wink
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 8:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mnie pomaga dwutygodniowa przerwa. Po tej przerwie chce mi się grać w szachy, mam zwiększoną motywację i osiągam lepsze wyniki Very Happy
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 8:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale co jednemu pomoże, drugiemu może zaszkodzić Rolling Eyes
Powrót do góry

erazor
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Mar 30, 2004 8:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I tu się zgodzę.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 30, 2004 7:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przerwa KAŻDEMU pomaga gdy ma się przesyt gry.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 31, 2004 8:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dziękuje za porady! Postanowiłem na początek na poprawienie kondycji
-zmienić miejsce nauki szachów
-i odpocząć tydzień od szachów
Zauważyłem też że śpieszę się podczas partii ale tylko podczas towarzyskich. Co do przegranych to w ogóle się nimi nie przejmuje.
Co do paraliżującego stresu to pojawia się w turniejowej partii kiedy chce za wszelką cenę wygrać.
Mam pytanie ! Czy opłaca mi się próbować rozwiązywać zadania na poziomie 1 kategorii ? Czy powinienem trzymać się zadań odpowiadających mojemu poziomowi

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2004 8:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem musisz rozwiązywać zadania trudniejsze, czyli zadania trochę trudniejsze niż Twój poziom gry. Napisałeś, że śpieszysz się w partiach towarzyskich. Ja mam większy problem- zawsze się śpieszę Rolling Eyes Jak brałem udział w turniejach, to mając do dyspozycji 1h na 23 posunięcia, zużywałem zaledwie20-30 min. Wink Ale jest pewien sposób, aby się oduczyć zbyt szybkiego grania- nie grać blitzów.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2004 11:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a zwłaszcza zapomnij o bulletach Wink

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2004 2:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W ogóle zrezygnowałem z krótkich partii! Gram tylko partie od 10m. 5 min nie mają żadnego motywu szkoleniowego Smile

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 2