Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona Francuzka Wing Gambit

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Maj 13, 2007 8:38 pm
Temat postu: Obrona Francuzka Wing Gambit
Odpowiedz z cytatem

Witam, w poprzednim poście forumowicze analizowali pozycje obrony francuzkiej po 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3... Ja natomiast chciałbym pokazać inny sposób gry, ciekawy, niezbyt rozwinięty. Wariant idzie tak:
1.e4 e6 2.Sf3 d5 3.e5 c5 4.b4! - musze powiedzieć że studiowałem tą pozycję i stosowałem ją w turniejach i łatwo wygrywałem. Po posunięciu b4 u przeciwnika wyskakiwał dziwny grymas na twarzy i wykonywał złe posunięcia, gra kończyła sie nawet po kilku posunięciach. Np:
1.e4 e6 2.Sf3 d5 3.e5 c5 4.b4 i teraz różnie grali albo bili albo skoczkiem na Sc6 4... cxb4 5.a3 Sc6 6.axb4 Gb4 7.c3 Ga5 8.d4 Sge7 9.Gd3 0-0 10.Gxh7+! i chyba nie trzeba mówić co będzie dalej? Smile Musze powiedzieć że wygrywałem w tym systemie z ludźmi powyżej 2000!

Poniżej podaje partie którą znalazłem:
1.e4 e6 2.Nf3 c5 3.b4 cxb4 4.d4 d5 5.e5 note the move order first a french then sicilian now a french again! 5...Nc6 6.a3 bxa 7.c3 a6 varying from our analysis section where black played Bd7 and f5. black is planning to play on the queenside 8.Nxa3 Bd7 9.Bd3 b5
10.Nc2 Qb6 11.Ng5 ! This is a great move,it puts the question to blacks kingside.
11...f5 12.Ba3 This is another common theme in this opening .to eliminate blacks good bishop
for whites bad one.12..Nge7 13.Bc5 Qb7 14.Qe2 h6 15.Nh3 0-0-0 16.0-0 Nb8
Note that if this was a normal french blacks king would be very safe on the queenside,here however the open a and b files means he has to deploy some of his pieces very defensively to stop the queenside collapsing.
17.Bxe7!? im not sure about this move normally it would be a mistake to swap this bishop for the knight however,there is some tactical justification in this case. 17...Bxe7 18.Nf4 g5
19.Ng6 Rh7 20.g4 ! this is a fine move opening up the kingside ,white is taking over the whole board. 20..fxg4 21.Qxg4 Re8 22.Nf8 ! Rg7 23.Nxd7 Kxd7 24.f4 ! another great move
black is probably lost now f5 will be very strong 24...h5 25.Qg2 Kc7 26.f5 exf
27.Rxf5?! Ne3 may of been better here27...Nd7 28.Raf1 h4 29.Ne3 Nb6 30.Rf7 Rxf7
31.Rxf7 Kd8 32.Nf5 Qc6 33.Nxe7 Rxe7 34.Qxg5 its all over now ,white finishes black off in fine style.34...Qe8 35.Rg7 Nd7 36.e6 Nf8 37.Qxd5 Kc7 38.Qe5+ Kc8 39.Qc5 Kd8
40.Qb6 Kc8 41.Qxa6 Kc7 42.Qa7 Kd6 43.Qc5 Kxe6 44.Qe5 Kd7 45.Bxb5 Kc8
46.Rxe7 black resigns
Czekam na komentarze.

Poprawiłem kod diagramu
tpp
Very Happy

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 13, 2007 11:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czarne mają troche możliwości, ale moim zdaniem najlepsze jest 4....c:b4. Czarne mają przewagę piona, białe mają inicjatywę, ale czarne powiny zagrać w pewnym momencie f6 i nie ma źle.

Trzeba uważać we francuzie(nie tylko w tym wariancie) na tą pułapkę z G:h7. Kilka dobrych lat temu grając czarnymi nie znałem tej pułapki(w tej partii powstała ona w wariancie 3.Sc3 Sf6 4.Gg5 Ge7 5.e5 Sd7 6.G:e7 H:e7 7.f4 0-0 8.Sf3 c5 9.Gd3 a6 10.G:h7+). Zagrałem Kh8 po czym mimo długiej, bezperspektywicznej obrony partię przegrałem. Szkoda, że nie zagrałem wówczas 10....K:h7, nastapiłoby 11.Sg5 Kg6 i nie wiem, czy białe by tam coś wskurały.

W przykładzie który Ty podałeś po biciu na h7 jest oczywiście natychmiastowa porażka, ale w tej mojej partii forsownej drogi do wygranej białych nie widzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 7:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Heh dobrze powiedzieć że w pewnym momencie trzeba zagrać f6... na serwerze kurnika jest gracz bareev1 który ciągle wygrywa w tym systemie, mało tego, gra równierz na sycylijską b4 i też wygrywa.

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 7:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

1. e4 e6
2. Nf3 d5
3. e5 c5
4. b4 cxb4
5. a3 Nc6
6. axb4 Bxb4
7. c3 Ba5 (7... Be7 8. d4)
8. d4 Nge7
9. Bd3 O-O $4 {
Mozna sie nabrac na te roszade.} (9... h6 {I czarne nie powinny miec problemow.
}) 10. Bxh7+ *

Można też w pewnym momencie, jak wspomnielięcie, f6 czy f5.
Powrót do góry

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 8:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Takie lekceważenie debiutu może być złe. I co z tego że zagra h6 jak biały zagra Gc2 i znów jakieś głupowate Hd3 grozi. Pozatym białe mają bardziej bogatą grę figurową mogą ustawić ładnie gońca nawet na a3.

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 8:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hej,
Cytat:
1.e4 e6 2.Sf3 d5 3.e5 c5 4.b4 i teraz różnie grali albo bili albo skoczkiem na Sc6 4... cxb4 5.a3 Sc6 6.axb4 Gb4 7.c3 Ga5 8.d4 Sge7 9.Gd3 0-0 10.Gxh7+!

Co białe by grały, gdyby czarne zaproponowały 7 ... Ge7 miast 7 ... Ga5?
Posunięcie 7 ... Ga5 nie jest w żaden sposób forsowne, a powrót gońca na e7 wygląda całkiem solidnie. Białe mają przewagę w rozwoju, ale czy ich inicjatywa jest rzeczywiście tak wielka?
Pozdrawiam, wiedziony ciekawością...

P.S. Czy przymiotnik od "Francja" to przypadkiem nie "francuska"?

Ostatnio zmieniony przez Marcinos dnia Pon Maj 14, 2007 9:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 8:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uważam, że ten pion przewagi jest więcej warty niż niewielka inicjatywa białych.
Co do tego gościa z kurnika... jeśli ktoś jest dobry, to może grać nawet 1.h4 a i tak ze słabszymi rywalami sobie poradzi Smile .
Powrót do góry

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 9:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do tego Ge7 to nie jestem pewien czy to dobry ruch, co na to skoczek z g8?? Pewnie planowałbyś jeszcze jakieś f6 lub f5 i co z tego?? Myśle że białe poprostu to pobiją i kiedy nastąpi Sxf6 zieje jakaś dziura na e5. Niewiem jak wy ale nadal podoba mi sie pozycja białymi.
A co do tej wypowiedzi z h4...to tamten gracz normalnie gra ten system z dobrymi graczami a nie z tymi co ruszają po bokach pionami;]

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 9:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gdyby to było takie wspaniałe, to zdecydowanie więcej osób by to grało i 3.Sc3, 3.Sd2, 3.e:d5 poszłoby w odstawke Smile .
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 10:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Gdyby to było takie wspaniałe, to zdecydowanie więcej osób by to grało i 3.Sc3, 3.Sd2, 3.e:d5 poszłoby w odstawke Smile .

Przedmówca ma rację. Poza tym dziura na e5 jest kompensowana nie tylko pionkiem, ale też przyodstałym c3 i osłabionym c4. Coś za coś.
Swoją drogą, czy wspomniany bareev nie gra tego przypadkiem wyłącznie w partiach błyskawicznych?

Już idę, już idę...

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 10:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Takie systemy można znaleźć w każdym debiucie, np. w CK f3, ale tak na prawdę to lipa. Jeśli się zaskoczy przeciwnika, to to zadziała, ale jeśli ten na prawdę zna swój debiut to wyjdzie z tego z niewielką przewagą. W systemie, który podałeś czarne już nie muszą walczyć o wyrównanie bo dostały je w prezencie.
Powrót do góry

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 15, 2007 7:41 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

"Gdyby to było takie wspaniałe, to zdecydowanie więcej osób by to grało i 3.Sc3, 3.Sd2, 3.e:d5 poszłoby w odstawke "

Nie dziw sie że ten wariant nie jest popularny jeśli niema go w podręcznikach ;]

"Takie systemy można znaleźć w każdym debiucie, np. w CK f3, ale tak na prawdę to lipa" - pooher

No tak Wink znalazłem u Morozevich w bazie partii że grał w CK f3! dalej tego nie musze komentować ;]
To że w różnych systemach debiutowych nie są stosowane różne nie znane warianty, to nie znaczy że są złe.
Np: 1.e4 c5 2.c3 Ha5 ;]

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 22, 2007 1:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeszcze raz do tych co krytykują ten wariany...Razz
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3873

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna