JJ mam prośbę, mógłbyś sprawdzić czy można z Linuksa wyprodukować binarkę pod windę? Jakiś gamoń tak zrobił tłumaczenie, że w polskich literkach są krzaczki, pod Linuksem radziłem sobie poprawiając czcionkę i "Make" załatwiał sprawę, tylko nie kojarzę jak jest z źródłami Scida pod Windą?
No nie kojarzę czy się da czy nie?
scid-3.6.11
- changed book handling : several books can be opened at the same time (in windows or for use by engines)
- it is possible to play a "serious game" from current board position (and not necessarily from start position)
- When analysing a game that is not ended by a mate, the best continuation is added as a variation (previously the annotation process would not evaluate the last move and then not give the best line)
- PGN window : next moves and variations are made visible when moving through a game (instead of just having the last move displayed at bottom). The text window is scrolled to make (if possible) all relevant information visible.
- configuration of a serious game : added fixed depth, fixed seconds and fixed nodes per move as "time controls"
- modified Toga in order to make it more UCI compliant (ie understand "go nodes")
- added a clock for tactical exercises
- clock is stopped automatically at end of a game that ends by a mate
- added statistics on repertoire knowledge and a report on repertoire knowledge (opening trainer feature)
- added a new API call "sc_var number"
- added a contextual menu in PGN window to ease game edition (var deletion, promotion, etc.) (the menu is triggered by right mouse button and the mini board is popped up with the middle mouse button)
- bug fixes :
* fixed a bug when the user wanted to start a game and when current opened base was a PGN file (call to sc_game save 0)
* fixed Scidlet handling in analysis mode (this engine has no setboard or analyse modes, so it must be particularly handled)
* fixed a bug in variations handling (certainly when the user pressed repeatedly some keys too quickly, which would trigger a race condition and an harmless exception)
http://prolinux.free.fr/scid/
Latest release (15 Apr. 2007) - Scid 3.6.12
scid-3.6.12
- added new spelling and rating files (thanks to Franz Nagl)
- fixed a bug in opening report that would crash (floating point exception due to a division by 0) if all games in base had a score set to *
- updated swedish translation (thanks to Hans Ericson)
- added a "coach is watching you" in serious game (will detect dubious/weak/bad moves on the fly)
- added a "random level opponent" in tactical games
- fixed a bug in Crafty handling (regression introduced in 3.6.11) _________________ Ja Ciebie też
scid-3.6.12
- fixed a bug in opening report that would crash (floating point exception due to a division by 0) if all games in base had a score set to *
- added a "coach is watching you" in serious game (will detect dubious/weak/bad moves on the fly)
- fixed a bug in Crafty handling (regression introduced in 3.6.11)
Sorki Janczewski , wyborcy zadają pytania.Oto jedno z nich , najczęściej się pojawiające:
"O co sie rozchodzi"
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 8:03 pm, w całości zmieniany 1 raz
scid-3.6.12
- fixed a bug in Crafty handling (regression introduced in 3.6.11)
Sorki Janczewski , wyborcy zadają pytania.Oto jedno z nich , najczęściej się pojawiające:
A sorki, ale mnie to przysyłają (te informacje) w ramach subskrypcji i tak mnie jakoś paluszki świerzbią by to przepisać w ramach info dla użytkowników Scidopodobnych.
Więcej nie będę, postanawiam poprawę itd. _________________ Ja Ciebie też
Mam nadzieję, że estoril mi wybaczy
Scid z serii prolinux http://prolinux.free.fr/scid/ doczekał się wersji: Latest release (4 nov. 2007) - Scid 3.6.20
Można już dobrać bitmapy pól, doskonale działa Rybka 2.3.2.a i ogólnie jest coraz lepiej, zwłaszcza z językiem, slangiem znad Wisły, czyli po naszemu, ot mała rzecz a cieszy... acha a najnowszy ranking jest tu: http://members.aon.at/schachverein.steyr/ niestety tylko ze stycznia 2007, ale może będą następne, lub ktoś coś wie, niech zapoda.
PS. jeśli ktoś chce fotki GM do Scid'a to se zrobiłem 227 facjat, będę(robię) nadal, mogę podesłać. _________________ Ja Ciebie też
Dawno już nie było: Latest release (20 jan. 2008) - Scid 3.6.22
Naprawdę warto na to zerknąć, zanim wydacie swoje ciężko pożyczone pieniądze _________________ Ja Ciebie też
Wszystkie wersje SCIDa jakie znam nie pozwalają mi zapisać bazy pgn (tylko pojedyńcze partie).
Pytanie "dlaczego?", i odpowiedzi:
nie umiem
nie da się
Która jest prawdziwa? (a może jakaś inna?) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 9:41 pm Temat postu:
Ja się nie znam. Jestem w tej materii absolutnym laikiem, ale chciałbym zauważyć, iż może być taka sytuacja że obie odpowiedzi są poprawne. _________________ Football is like chess, only without the dice
Po wgłębieniu się w pliki pomocy (i forum SCIDa) wiem, że bazę pgn najpierw należy przerobić na SCIDową, a później aby była w pgn znowu poddać transferowi
Szkoda, że nie można tak jak w CA obrabiać bez dodatkowych operacji bazę w dowolnym formacie zapisu. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Po wgłębieniu się w pliki pomocy (i forum SCIDa) wiem, że bazę pgn najpierw należy przerobić na SCIDową, a później aby była w pgn znowu poddać transferowi
Szkoda, że nie można tak jak w CA obrabiać bez dodatkowych operacji bazę w dowolnym formacie zapisu.
To prawda, do pliku pgn można w Scid tylko eksportować partie, co niestety podważa sens operacji, po prostu długo to trwa, najpierw pgn->scid, praca nad partię, komentarze, adnotacje, potem znowu transfer scid->pgn. Co się tyczy CA to nie do końca tak, CA pracuje w trybie odczytu i zapisu tylko w swoim systemie i pgn (przyznać trzeba, że to i tak nieźle), natomiast w innych formatach m.in. w chessbase pracuje tylko w trybie do odczytu. _________________ Ja Ciebie też