Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Forumowicze studiują końcówki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Kwi 09, 2007 11:22 pm
Temat postu: Forumowicze studiują końcówki
Odpowiedz z cytatem

Mam prośbę do kolegów - może ktoś mógłby wytłumaczyć jak [fachowo] rozgrywać taką końcówkę zarówno białymi i czarnymi? Partia pochodzi z autentycznej partii. Ruch czarnych.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Mam nadzieję, że temat pomoże nie tylko mi, ale też osobom, które spotkają się z wątpliwościami co do konkretnych pozycji.

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 9:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powiem Ci jak nie fachowo nalezy to grac ( znaczy się tak jak ja bym to grał czarnymi) też jestem ciekaw ile rzeczy zrobilbym zle, więc:

Najlepszą pozycją dla skoczka wydaje się być e4 skąd ogranicza wlasciwie wszystkie bierki białych i powinno to miec wplyw na cala partię, po za tym grozi Sf2 przed ktorym wlasciwie nie ma dobrej obrony.

<Gdyby biały gonił gonca wieza ma on spokojnie czas zeby przejsc na b5 a a4 bedzie niegrozne ze wzgledu na mozliwosc wycofania gonca i ostatecznie wymiany "trudnego" pionka na obiecującego pionka białych(twoj pion trzyma gonca w obronie)>

Pozniej probowalbym "zafiksować" białe pionki na polach koloru mojego gonca przez np g5 : jesli wymieni odbijamy oczywiscie pionkiem poniewaz przy skoczku na g5 moze on grac pionkami z krolewskiego ; jesli przepchnie na f5 wymieniamy i fiksujemy przez f6 ( tworzy się też 2 na 1 w kolumnach h g ) ; gdyby nie wymienił pionkow(chociaz co mu innego zostałoSmile?) to my wymianiamy i mamy silnego podpartego wolniaka d

cały czas grozi sf2 przed ktorym nie ma obrony

po tych zabiegach powinnismy wyjsc z przewagą 2-3 pionków ( biały nie może obronić pionków stojących na białych polach gdyz atakują je skoczek i goniec a jego krol nie zdazy do obrony

centralizujemy krola i maszerujemy pionami d i g ( po wybiciu "białopolowych" bialych pionow bedzie wolny) wspomagając to figurkami ( zauważ że pole przemiany pionka d jest koloru gonca- sprzyjajaca okolicznosc:))

gdy krol dojdzie do centrum atakując " pozostałości" po białych po prostu nie starczy im figurek do obrony na dodatek piony d i g beda ciagle postepowac wspomagane przez figurki

Myślę że reszta to już prosta wygrana aczkolwiek nie wiem jak poprawny jest moj plan gry w takiej koncowce.Nie szukałem kompem jakichś szczegółowych wariantow wiec zawsze blad moze sie zdarzyc. Tyle:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2007 12:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A czy przypadkiem białe nie dałyby rady "wlecieć" wieżą i wybić przeciwnika od tyłu? Nie wiem czy w tym przypadku pozycja czarnych jest aż tak korzystna biorąc pod uwagę możliwość utworzenia przez białe wolego piona na linii a. Później to dogłębnie przeanalizuję i wynik moich przemyśleń wkleję do tego wątku.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2007 1:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pozycja białych jest tak beznadziejna, że nawet patrzeć sie nie chce, a co dopiero analizować Rolling Eyes
Ta końcówka jest o tyle problematyczna, że można ją wygrać na wiele sposobów... Trudno tu jednoznacznie coś wskazać, bez rozegrania jej w praktyce, bo nie wiadomo jaką linię obrony przyjmą białe (ja bym po prostu wyczekiwał, ale nawet wyczekiwanie też wymaga wykonywania jakiś posunięć).
Plan. Pierwsze co mi przyszło do głowy to przerzut gońca na b5, skoczka np. na e4. Jeśli w międzyczasie nastąpi a4, to można wrzucić Gf1 popychający piony czarnych do przodu, a później jak będzie potrzeba, to Gc4. Podejrzewam, że będzie też potrzeba uaktywnić króla i dalej wziąć się za pionki rywala. Obawiam się, że podając jakiś wariant, narażę się na kolejne pytania typu "a co jeśli zagram tu albo tu itd. A możliwości jest wiele. Podobnie może być w drugą stronę - ktoś może np. udowadniać wyższość ruchu 1... Se4 nad 1... Gc6, co nie miałoby większego sensu, bo oba prowadzą do wygranej. Chyba dlatego ludziska nie chcą sie tu wypowiadać(mnogość możliwości z obu stron)...

Proponuję abyś rozegrał tę pozycję, a później zapodał jej przebieg aby sprawdzić gdzie można było wzmocnić grę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 3:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam kolejną końcówkę. Ta wydaje mi się, że jest mniej beznadziejna [w sensie - nie jest przegrana przez jedną ze stron]. Wydaje mi się, że jest to najtrudniejsza końcówka jaką do tej pory rozegrałem. Niestety nie ustrzegłem się błędu, który zaznaczę. Analizę całej partii podam kiedy indziej - musi mi się "uleżec". Póki co tylko końcówka:

Kod:
[Event "rated standard match"]
[Site "freechess.org"]
[Date "2007.04.12"]
[Round "?"]
[White "JJThompson"]
[Black "Marcinos"]
[Result "0-1"]
[WhiteElo "1567"]
[BlackElo "2012"]
[ECO "D37"]
[TimeControl "3600+10"]

1.   d4             d5         
      2.   c4             e6         
      3.   Nc3            Nf6         
      4.   Nf3            Be7         
      5.   Bg5            h6         
      6.   Bh4            O-O         
      7.   e3             b6         
      8.   Ne5            Bb7         
      9.   Bd3            Nbd7       
     10.   Qc2            Nxe5       
     11.   dxe5           Nd7         
     12.   Bxe7           Qxe7       
     13.   O-O-O          Nxe5       
     14.   cxd5           Nxd3+       
     15.   Rxd3           exd5       
     16.   Nxd5           Bxd5       
     17.   Rxd5           c6         
     18.   Rd2            c5         
     19.   Rhd1           Rfd8       
     20.   Qa4            Rxd2       
     21.   Rxd2

Kod:
r5k1/p3qpp1/1p5p/2p5/Q7/4P3/PP1R1PPP/2K5 b - - 0 21

Obie strony mają tyle samo materiału. Czarne są osłabione w centrum, a jedyna otwarta linia [d] jest kontrolowana przez białą wieżę. Czarne mają lekką przewagę na skrzydle hetmańskim, która może się posypac, natomiast białe muszą uważac aby nie stracic materiału i nie pozwolic czarnym utworzyc wolniaka na skrzydle hetmańskim.

Ruch czarnych.

Kod:
     21.   ...           Qe6         
     22.   Rd7            a5         
     23.   Qb5            Rb8         
     24.   a3             Qf5         
     25.   Rd2            Qe5         
     26.   g3??           

( 26.h4 )

26.   ...           Qe4         
     27.   Rd1            Qg2         
     28.   Qf1            Qxh2       
     29.   Rd2            Qh5         
     30.   Qd3            Qh1+       
     31.   Kc2            Qc6         
     32.   e4             Re8         
     33.   f3             b5         
     34.   Qd5            Qc7         
     35.   Qd7            Qb8         
     36.   Rd5            Rc8         
     37.   f4             b4         
     38.   a4             b3+         
     39.   Kd1            c4         
     40.   Qb5            c3         
     41.   Kc1            cxb2+       
     42.   Kxb2           Qc7         
     43.   Qxb3           Qc1+       
     44.   Ka2            Rc2+       
     45.   Qxc2           Qxc2+       
     46.   Ka1            Qxa4+       
     47.   Kb2            Qb4+       
     48.   Kc2            Qxe4+       
     49.   Rd3            a4         
     50.   Kd2            Qb4+       
     51.   Ke3            a3         
     52.   Rd4            Qxd4+       
     53.   Kxd4           a2         

0-1

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 9:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak wygrać z wieżą, mając parę gońców? Do pomocy jest jeszcze pion.
Oczywiście tabliczki kolegi N. to rozwiązały. Ale nie zaszkodzi się sprawdzić.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 5:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

przyznam ze narazie nie doszedlem jak to wygrac;] ale za to odkryłem jak czarne moga zachwoac remis np przy ruchu
1. Gg8 i wtedy jest niesamowity ruch Wb3!! Białe nei mogą zbić wierzy bo grozi pat! a jeżeli odejdą gońcem z a3 to pada pion na f3:)

Niestety zwycięstwa nie umiem znaleść.. narazie:)

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 5:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chyba wtedy nie grozi pat, bo biały król się wcześniej znajdzie przed białym pionem, a to przegrać jest dużą sztuką : )

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 6:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Chyba wtedy nie grozi pat, bo biały król się wcześniej znajdzie przed białym pionem, a to przegrać jest dużą sztuką : )

Chodziło mi o to że jeśli białe zbiją wierze na b3 to mamy autoamtycznie pata. Jeśli z kolei król białych wykona manewr d1-e2 i wspiera pionak to czarne poprostu najpierw zbiją gońca na a3 a potem piona na f3 i Białe zostaną tylko z króel i gońcem co onzacza remis;]

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 6:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kramnik_fan napisał:
odkryłem jak czarne moga zachwoac remis np przy ruchu
1. Gg8 i wtedy jest niesamowity ruch Wb3!! Białe nei mogą zbić wierzy bo grozi pat! a jeżeli odejdą gońcem z a3 to pada pion na f3:)
Czyli mamy już pierwsze posunięcie (wytłumaczone). Należy tak pojechać, aby nie stracić ani jednego gońca, ani też pionka. Very Happy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 8:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No to wiadomo, że należy zagrać 1. Bd5. A dalej to już trzeba starannie i uważnie grać drugim gońcem i królem żeby nic nie stracić, ale pewnie znowu czegoś nie widzę ; )

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 11:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
No to wiadomo, że należy zagrać 1. Bd5. A dalej to już trzeba starannie i uważnie grać drugim gońcem i królem żeby nic nie stracić, ale pewnie znowu czegoś nie widzę ; )

1.Bd5 odpada gdyż możliwe jest związanei tego gońca ,bo stoi w jednej linii z biąłym królem..Carne spokojnei daja szacha na c7 a potem król musi odejsc na linie d i nastapi zwiażanie i ginie goneic z d5...

hehe przyznam że siedzialem troszkę nad ta pozycja:DVery Happy i wydaje mi sie iż chyba znalazłem mneij wiecej rozwiazanie:)

Otóż koneiczny jest ruch gońcem z a2:
a)Gb3-odpada gdyż czarne poprostu grają Wxb3
b)Gc4 też odpada bo czarne grają Wb3!! i białe muszą odejść gońcem z a3 w wyniku czego traca pionka z f3 i remis
c)Gd5 opisałem wyzej
d)Zostaje tylko ruch Ge6Warto zauwazy ć zę czarne nei mogą tutaj zagrać Wb3 gdyż białe odchodzą na d6 i jeśli czarne zbiją pionka na f3 to goneic idzie na e5 z szachem i mat w jeednym ruchu (wierza musi zaslonic szacha na c3,aale goneic gije wierze i mat)
e)Gf7 odpada również ze wzgledu na proste bicie Wxf7
f)Gf8 odpada ze względu na Wb3!!

wariant dający zwycięstwo Białym to 1. Ge6!! Teraz czarne nie mają możliwości związać żadnego gońca białych..Goneic z a3 szybko sie uaktywni,a biały Król wesprze pionka z f3 i pomoże mu dotrzec na pole przemiany :)Nei bawię się jednak w dokładne przybliżenie ile to zajmie ruchówSmile

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 11:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi o 1.Be6 X_x

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Strona 1 z 1