Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy komputer jest dobrym nauczycielem szachów :D
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 25, 2004 9:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mądre słówka Cool
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 23, 2004 10:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem komputer jest dobrym nauczycielem gry w szachy, jak potrenuje troche z komputerem to nie podstawiam figur, lepiej kombinuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 23, 2004 11:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

raczej sparing partnerem Laughing trener powinien wskazać /naprowadzić na plan gry itd.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 24, 2004 11:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja nie mam wielu książek szachowych więc wszystkie debiuty opracowuje z programem i jestem z niego zadowolony. Jak analizuje partie szachowe to jak nie wiem co zagrać w danej pozycji mogę zawsze ustawić pozycję w programie i on wskaże mi właściwe posunięcie(niestety bez uzasadnienia, ale po dłuższym namyśle sam je znajduje Very Happy ).
Powrót do góry

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Cze 29, 2004 7:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arkoski, jeżeli chodzi o Superturniej Linares, to większość remisów była tzw. "szybkie remisy"- ok. 20ego posunięcia. Ledwo zakończył się debiut a oni nie mają ochoty ryzykować więc proponują remis. Tylko mniejsza część remisów to były remisy z walką.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 19, 2004 9:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gra z komputerem uczy dokładności. W moim cm6000 jest jeden przeciwnik, który liczy chyba zaledwie na 3 posunięcia do przodu, ale wykonuje takie ruchy, żeby jak najbardziej uprzykrzyć mi życie Smile. Jak nie jestem maksymalnie skupiony na grze, to zazwyczaj przegrywam. Każdy jego ruch, to nowa pułapka.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 20, 2004 9:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

olkok napisał:
... jeżeli chodzi o Superturniej Linares, to większość remisów była tzw. "szybkie remisy"- ok. 20ego posunięcia. Ledwo zakończył się debiut a oni nie mają ochoty ryzykować więc proponują remis. Tylko mniejsza część remisów to były remisy z walką.
Pozdrawiam.
Oni po prostu nie umieją grać końcówek i nie ryzykują Razz dlatego nie powinno się takich zawodników zapraszać na turnieje - a jak nie będzie zaproszeń to nie będzie kasy i zaczną GRAĆ
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2004 10:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Oni po prostu nie umieją grać końcówek

No, no, no... Nie wiedziałem, że mamy aż takich fachowców na Forum. Kurczę, przy nich Kramnik wysiada Wink
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2004 2:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bez przesady!
Przykład z 'polskiego podwórka': am Bartłomiej Macieja pisał, że zremisował (a nawet wygrał) wiele końcówek według niego przegranych (ale on nie często zgadza się na 'krótki remis').

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 22, 2004 8:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No dobra, ale wydaje mi się że ci którzy graja w Linares to raczej wiedzą jak rozgrywać końcówki. Chyba nie podejrzewasz takich graczy jak Kramnik czy Leko, że nie potrafia ich grać? A szybkie remisy to raczej "polityka" a nie brak umiejętności.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 22, 2004 3:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

"Polityka" ma swoje podstawy. Między innymi brak wiary we własne siły. Dlaczego nie chcą grać? Przecież Organizatorzy im płacą za granie (zapraszają ich na turniej czyli wynajmują ich do gry w szachy a nie do szybkich remisów). Jak ktoś się boi gry to niech nie przyjmuje zaproszenia! A jak zachorował i dlatego jest niedysponowany to powinien przeprosić Organizatora (i publiczność - o przeciwnikach wspominał nie będę) i się wycofać. Albo grać bo choroba to ryzyko zawodowe.
A jak się wycofać to wyjechać a nie tak jak Białorusin mm Siegriej Kasparow w Kołobrzegu: z głównego się wycofał ale na piętnastki został Evil or Very Mad

powodem szybkich remisów jest też przyspieszone tempo gry. 90+30'F jest zdecydowanie za szybkie dla PRAWDZIWYCH szachów.

zbyti
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 24, 2004 12:40 am
Temat postu: i racja!
Odpowiedz z cytatem

i kolega ma racje, gdzie gracze pokroju Fishera, ktory zawsze chial wygrac, tak o nim pisal Tal i inni, podobno w jednej partii gdy zostaly same krole chial zrobic jeszcze pare posuniec! Razz
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 3 z 3