| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jakubinho Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 9:24 pm Temat postu: ksiazki |
|
|
|
Zastanawiam sie nad kupnem ksiazki ,,Strategia Szachowa" chcialbym sie dowiedziec waszych opinii na ten temat.Czy moglby mi ktos zaproponowac jakis tytul ksiazki z wieloma kombinacjami ?? ale zeby trzeba bylo je samemu rozwiazac ... |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 11:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Masz na myśli książkę Bronsteina? Dobra książka na zabicie czasu! Ja prawie całą przeczytałem w kilka dni "do poduszki" O wiele mądrzejszy po niej się nie czuję, chociaż dzięki talentowi autora, wiele rzeczy potrafię prościej wytłumaczyć swoim dzieciom.
Kombinacje
Do nauki polecam "Kombinacje szachowe według Tarrascha" (B. Zerek) oraz chyba najlepszą książkę tego typu "Gra środkowa - Kombinacja" (P. Romanowski), a do rozwiązywania zbiory Blokha www.lukachess.com/ksiazki.html (patrz K-127 i K-128) |
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 7:51 am Temat postu: |
|
|
|
,,Kombinacje
Do nauki polecam "Kombinacje szachowe według Tarrascha" (B. Zerek) oraz chyba najlepszą książkę tego typu "Gra środkowa - Kombinacja" (P. Romanowski), a do rozwiązywania zbiory Blokha www.lukachess.com/ksiazki.html (patrz K-127 i K-128)"
Niestety nie moge nigdzie znalezsc ,,gra srodkowa-kombinacja" jesli bylby ktos tak uprzejmy to prosze o jakis link . Chcialbym kombinacje o ranku do 1600 a te zbiory blokha to jest od 1800 ...  |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 9:57 am Temat postu: |
|
|
|
| jakubinho napisał: | ,,Kombinacje
Do nauki polecam "Kombinacje szachowe według Tarrascha" (B. Zerek) oraz chyba najlepszą książkę tego typu "Gra środkowa - Kombinacja" (P. Romanowski), a do rozwiązywania zbiory Blokha www.lukachess.com/ksiazki.html (patrz K-127 i K-128)"
Niestety nie moge nigdzie znalezsc ,,gra srodkowa-kombinacja" jesli bylby ktos tak uprzejmy to prosze o jakis link . Chcialbym kombinacje o ranku do 1600 a te zbiory blokha to jest od 1800 ... | Na stronie której link podałem poszukaj artukuł nr. K-022 (najprościej jest skorzystać z opcji znajdź na tej stronie w menu edycja) a także można kupić bezpośrednio od wydawcy http://arden.szachy.pl/ .
Przypomnę tylko, że w książce tej nie znajdziesz typowego zbioru zadań do rozwiązywania. |
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 11:57 am Temat postu: |
|
|
|
,graj jak arcymistrz" czy poradzilbym sobie z ta ksiazka??? Chcialbym wiedziec co dokladnie w niej jest , itd ... Moj rank wedlug trenera to 1400 ale niestety nie mialem gdzie go jeszcze zdobyc ludzi z 1600 pokonuje i to dosc czesto czy moge sie na ta ksiazke pokusic?? |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 12:17 pm Temat postu: |
|
|
|
To rewelacyjna książka. I każdy w niej znajdzie coś ciekawego ale generalnie jest ona przeznaczona wedłu mnie dla ludzi powyżej I kat. |
|
| Powrót do góry |
|
byk Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 12:42 pm Temat postu: |
|
|
|
| jakubinho napisał: | | ,graj jak arcymistrz" czy poradzilbym sobie z ta ksiazka??? |
To była moja pierwsza książka szachowa. Po lekturze tej książki dopiero otworzyłem oczy i dowiedziałem się, w którą stronę szachowo mam zmierzać. Miałem wtedy długo nieużywaną i mocno zmurszałą IV kategorie. Sama książka jest w mojej opinii znakomita.
Pozdrawiam
byku |
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 3:51 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 4:30 pm Temat postu: |
|
|
|
Gdyby co, to przyda się ściąga:
- Pionek - Пешка
- Król - Король - Кр
- Hetman - Ферзь - Ф
- Goniec - Слон - С
- Skoczek - Конь - К
- Wieża - Ладья - Л
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 6:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| jakubinho napisał: | Co do zbiorów Blokha, są one w języku rosyjskim.Czy są do tych kombinacji odpowiedzi napisane?? Czy sa to normalne oznaczenia np. grafika gońca i a6 ??Czy są one ich tymi literkami napisane  | Figury są oznaczone za pomocą grafiki. |
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 7:49 pm Temat postu: |
|
|
|
Jakie jeszcze ktos zna książki z kombinacjami ??? |
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 7:21 am Temat postu: |
|
|
|
A co sie znajduje w samoczuku Bronstein'a ??? mogłby mi ktoś powiedzieć jakie tematy rozdziały????? |
|
| Powrót do góry |
|
Nimzo Nowy
|
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Nowy

|
|
| Powrót do góry |