Wysłany: Pią Mar 16, 2007 2:28 pm Temat postu: Gambit hetmański- proszę o pomoc.
Jeśli przeciwnik zagra mi w pierwszym posunięciu e4, to czarnymi gram skandynawską którą już w miare opanowałem, dobrze mi sie gra w tym debiucie i wyniki są ok, jednak moje wyniki czarnymi po 1.d4 są wręcz katastrofalne, nierzadko przegrywam z teoretycznie słabszymi rywalami.. Zawsze staram sie czarnymi doprowadzić do gambitu hetmańskiego, jednak pojawiają sie problemy:
- wpadki debiutowe, przez które od początku stoję na straconej pozycji;
- ogólnie gra mi sie jakoś nieprzyjemnie ten debiut, pewnie dlatego, że nie mam pomysłu na grę w tym wariancie.
Jeśli znacie jakieś dobre strony internetowe, dzięki którym mógłbym sie podszkolić w tym debiucie, to bardzo bym prosił. Ja też staram sie szukać, jednak nic naprawdę ciekawego znaleźć nie potrafię.
Przejrzyj moje partie z Marcinem - on potrafi się świetnie bronić w tym wariancie. Oprócz tego przedostatnia partia z Bykiem. Jest kilka ciekawych wariantów dla czarnych - w tym właśnie skandynawka, king's indian i grunfeld. Do tego dochodzi Bykowe benoni, ale ja już znajdę na to sposób : p
Generalnie chyba chodzi o sam debiut tak?
BTW: Byk ma ponoć jakieś materiałsy na ten temat, ale jeszcze maila od niego nie dostałem : ) _________________
Lk85, tak na oko, skoro masz kłopoty w gambicie hetmańskim, to może należałoby debiut zmienić . Służe materiałami, choć o gambicie hetmańskim nic nie mam (bo nie grywam). Jeśli się na coś zdecydujesz, to daj znać.
Pozdrawiam
byku
EDIT: Wysłane. JJ - jak nie dostaniesz znowu, to daj znać na PW.
Jest jeszcze modern Benoni, czyli bardzo dowolnie tłumacząc nowoczesny smutek
{This opening system resembles the King's Indian defense in its strategic
content. Here Black first plays c7-c5 intending to open the a1-h8 diagonal for
the darksquared bishop and only then fianchettoes it. This system named in the
opening manuals as the Modern Benoni, strategically targets a queenside attack.} 1.d4
Nf6 2.c4 c5 3.d5 e6
Powiedz coś wiecej. Chodzi Ci o to, że chciałbyś lepiej gać gambit hetmański (1.d4,d5.2.c4,e6), czy chodzi o to że masz problemy z 1.d4 (wtedy znajdziemy może coś innego dla Ciebie)?
Przejrzyj moje partie z Marcinem - on potrafi się świetnie bronić w tym wariancie.
I jeszcze dodam. Mimo wszystko uważam, że bardziej celowy od Marcinosa do przejrzenia byłby gracz pokroju ... Kramnika .
Sugeruję znaleźć w necie analizy partii z meczu o mistrzostwo świata z Topałowem. Większość partii to był właśnie gambit hetmański. Analizy były z pewnością na chessbase, twic, Susan Polgar blog i pewnie w wielu innych miejscach.
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 7:30 pm Temat postu: Re: Gambit hetmański- proszę o pomoc.
lk85 napisał:
Jeśli przeciwnik zagra mi w pierwszym posunięciu e4, to czarnymi gram skandynawską którą już w miare opanowałem, dobrze mi sie gra w tym debiucie i wyniki są ok, jednak moje wyniki czarnymi po 1.d4 są wręcz katastrofalne, nierzadko przegrywam z teoretycznie słabszymi rywalami.. Zawsze staram sie czarnymi doprowadzić do gambitu hetmańskiego, jednak pojawiają sie problemy:
- wpadki debiutowe, przez które od początku stoję na straconej pozycji;
- ogólnie gra mi sie jakoś nieprzyjemnie ten debiut, pewnie dlatego, że nie mam pomysłu na grę w tym wariancie.
Jeśli znacie jakieś dobre strony internetowe, dzięki którym mógłbym sie podszkolić w tym debiucie, to bardzo bym prosił. Ja też staram sie szukać, jednak nic naprawdę ciekawego znaleźć nie potrafię.
Co konkretnie chcesz grać po 1)d4 d5 2)c4 ?
-przyjęty hetmański
-obrona słowiańska albo półsłowiańska
-obrona ortodoksyjna
i podawaj konkretne problemy to może ci coś doradzę
Cieszę sie, że tyle osób chce mi pomóc . Teraz podam więcej informacji o moim stylu gry oraz o wariancie który dotychczas grałem:
Lubie pozycje niezbyt skomplikowane, jednak z możliwościami taktycznymi, a nie taką typową grę pozycyjną(w ostatnim okresie według mnie siła moich obliczeń wzrosła i chciałbym to jakoś wykorzystać).
Dotychczas zawsze starałem sie doprowadzać do wariantu: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Gg5 Ge7 5.Sf3 h6 6.Gh4 0-0 7.e3 b6. Co tu dużo mówić- jest to zazwyczaj nudna, pozycyjna gra, która jednak od pewnego czasu wogóle mi nie leży i nie daje mi satysfakcji z gry, szczególnie, że jak wspomniałem wyżej chciałbym wykorzystać moje postepy w liczeniu wariantów.
Na PW podsunięto mi pomysł, że np. obrona słowiańska dla mnie będzie dobra.
Cieszę sie, że tyle osób chce mi pomóc . Teraz podam więcej informacji o moim stylu gry oraz o wariancie który dotychczas grałem:
Lubie pozycje niezbyt skomplikowane, jednak z możliwościami taktycznymi, a nie taką typową grę pozycyjną(w ostatnim okresie według mnie siła moich obliczeń wzrosła i chciałbym to jakoś wykorzystać).
Dotychczas zawsze starałem sie doprowadzać do wariantu: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Gg5 Ge7 5.Sf3 h6 6.Gh4 0-0 7.e3 b6. Co tu dużo mówić- jest to zazwyczaj nudna, pozycyjna gra, która jednak od pewnego czasu wogóle mi nie leży i nie daje mi satysfakcji z gry, szczególnie, że jak wspomniałem wyżej chciałbym wykorzystać moje postepy w liczeniu wariantów.
Na PW podsunięto mi pomysł, że np. obrona słowiańska dla mnie będzie dobra.
Tak jak pamiętam to ty czarnymi grając nie lubisz mieć króla pod obstrzałem,
a chyba w słowiańskiej trudniej tego uniknąć niż w ortodoksyjnej
Poza tym jak ci biały wybierze wymienny wariant w słowiańskiej żeby cię zadusić pozycyjnie, to żeby taktycznie zamącić czarnymi też trzeba trochę zaryzykować.
Masz już zaplanowane konkretne warianty:
powiedzmy 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 i czy teraz chcesz 4...d:c4 czy 4...a6?
No wtedy bronimy czarnymi tego zdobytego pionka . W sumie ten wariant mi sie przyda nawet jak będę grać białymi, bo czasem przeciwnicy mi tak grają.
Widzę że cię tu namawiają do wariantu merańskiego. W nim zdecydowanie kwestia bezpieczeństwa króla czarnych nie jest pierwszoplanowa
Chcesz posłuchać o wariancie 1.d4 d5 2.c4 c6 3.c:d5 c:d5 4.Sc3 Sf6 5.Gf4 (dlaczego białe grają taką kolejność posunięć - żeby nie wyprowadzać na razie Sf3 aby po e3 hetman pilnował h5 i czarne nie mogły zagrać wariantów ze Sh5) i teraz 5...Hb6!?
Jest to nieco ryzykowna próba grania czarnymi na wygraną, jeśli musisz akurat wygrać partię