Polityka - temat morze. Raczej zbyt aktywnie w dyskusji uczestniczył nie będę, bo szkoda na to czasu, powiem jednak co mnie najbardziej boli.
Boli mnie to, że dziś już się nie mówi o poprawianiu standardów życia. Nikt, ale to nikt nie ukrywa, że chodzi tylko o notowania tzw. punkty wyborcze. Wszelkiego rodzaju wiadomości są tym przesączone. Sondaże popularności wychodzą z taka częstotliwością, jak bułki z piekarni*** Być na piedestale - tylko to się liczy. Każda decyzja, każde słowa wypowiadane przez polityków są szczegółowo zaplanowane i dobierane tak, aby wywołać konkretny efekt - zdobyć jakąś grupę wyborczą, ewentualnie zdobyć kolejne stanowiska.
*** Ciekawe, moją rodzinę też od ok 10 lat regularnie odwiedza ankieterka z Rady Monitoringu Społecznego. Pyta się o zdrowie, zarobki, naukę, dzieci, awanse w pracy, czy żyje się lepiej itd. itp. (pyta się o naprawdę ważne i istotne dla każdego przeciętnego człowieka sprawy) Akurat na jutro mamy umówioną kolejną wizytę, bo jak już mówiłem na wstępie przychodzi regularnie, znaczy się co... 2 lata.
Nie mówię, że Wierzejski jest w PiSie, mówię że jego dyskurs mi nie odpowiada. W a PiSie jest wielu wspaniałych i mądrych ludzi. Tylko, że nie są to ci których znamy z pierwszych stron gazet.
Jeszcze troszkę :
Mój tataj jest inspektorem w departamencie finansów w NIKu od 91 roku. A więc przeżył wszystkich prawicowych i lewicowych. Podczas kontroli Senatu trafił parę lat temu na grubą sprawę. Senator z SLD (żeby nie było, że atakuję jedynie prawicę) wyniósł (po krótce) parę milionów przed końcem kadencji na jakąś nieistniejącą inwestycję. Tata napisał raport i ponieważ sprawa była gruba, poszedł na samą górę i ... lewicowy szef NIKu odręcznie wprowadził poprawkę, żeby nie podawać (w raporcie!) nazwiska tego senatora.
A jeśli chodzi o samego Lecha Kaczyńskiego: kiedy był prezesem
NIKu zastał tam "czerwoną pajęczynę" ( w większości, bo np. mój tata to stary solodarnościowiec) i co? I nie kiwnął w tej sprawie palcem. A mógł wtedy zrobić wszystko. I jak im wierzyć?