Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

popularnosc debiutow
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lis 28, 2005 11:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Wojtzuch możesz mi konkretnie wytłumaczyć te skrajności?? bo z lekka nie skapowałem:)

Dragon jest bardzo niesymetryczny i ryzykowny, rosyjska symetryczna i mniej teoretyczna (co nie znaczy, że mało, choć nie znam się za bardzo Wink).

Dragon ma najmniejszy odsetek remisów ze wszystkich, ok. 34% (zwłaszcza najpopularniejszy atak jugosłowiański, 25%), rosyjska największy (wg książki Fritza główna linia, 3. Sxe5, to 62% remisów, przy czym ciekawostka: po 2...Sf6 remisy to 85%, ale to może przejść w różne systemy).

Jeśli chodzi o własne odczucia, to tak się składa, że to dwa debiuty, które do niedawna grałem najczęściej -- dragon czarnymi i rosyjska białymi. Dragon był najciekawszy, rosyjska najmniej.

Aha, akurat smok jest najmniej polecany dla niezaawansowanych szachistów -- właśnie ze względu na ogrom teorii i ryzyko, jakie niesie ze sobą brak precyzji. No ale jest najbardziej popularny niezależnie od poziomu, tu jest najwięcej zabawy.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pon Lis 28, 2005 11:52 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lis 28, 2005 11:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Widzę tutaj gracza który lubi chyba identyczne pozycje co ja, czyli raczej spokojna partia, ale nie za spokojna Wink . Jednym słowem gra pozycyjna z elementami kombinatoryki Laughing .
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lis 29, 2005 12:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mam fritza 8 ale kompletnie nie potrafie się w nim bawić:/ . Ja lubie debiuty w których nie jestem strasznie ścisnięty i mam jasny atak:)

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lis 29, 2005 12:26 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Ja mam fritza 8 ale kompletnie nie potrafie się w nim bawić:/ . Ja lubie debiuty w których nie jestem strasznie ścisnięty i mam jasny atak:)

Masz zakładkę Openings book na prawym panelu, a obok każdego posunięcia liczbę partii oraz statystykę z punktu widzenia strony, która jest na posunięciu (średnia liczona na podstawie zarówno zwycięstw, jak i remisów). Po zaznaczeniu któregoś z posunięć (klawiszem kursora lub rolką myszy) wyświetlają się statystyki w postaci słupków (zw. białych, remisy zw. czarnych). Masz też średni ranking graczy, którzy wykonali to posunięcie (Av), i parę innych danych, mniej istotnych.

Jeśli wcięło Ci statystyki (te kolorowe poziome słupki), kliknij prawym przyciskiem myszy gdzieś w zakładce, wybierz Properties i zaznacz Statistics.

A na przyszłość Help w menu (lub F1) Wink

Pamiętaj tylko, że statystyki z książki mogą być zupełnie inne, jeśli wziąć pod uwagę partie niezawodowców. Tak jak pisałem -- my gramy jakiś debiut, jeśli jest ciekawy (np. Dragon), nawet gdy nie znamy teorii i po paru posunięciach improwizujemy. Zawodowiec nie będzie go grał, zanim nie wkuje kilku książek i nie opanuje wszystkich wariantów do 20. ruchu (w jugosłowiańskim chyba normalka), i nie będzie czuł się mocny w typowych dla danego debiutu końcówkach. Jasne, że statystyki dla takich graczy będzie sobie można o kant potłuc.

Z drugiej strony, remisowość takiej rosyjskiej też nie będzie miała przełożenia na amatorską grę. Te 62 proc. może nagle zmaleć do 5. W końcu normalnie jest tak, że jeśli pozycja pod koniec jest remisowa, jest remis. W przypadku amatorów to się z reguły odbywa na zasadzie: kto zrobi większy błąd. Niemniej statystyka wciąż jakoś świadczy o charakterze gry i typowych pozycjach.
Powrót do góry

seadog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 09, 2005 7:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja tam gram samą klasykę czyli otwarcia szkockie i partie rosyjską ale poniewaz na kurniku dużo ludzi boi się tego debiutu (nie wiem czemu) to przeradza się w obronę czterech skoczków Surprised A co do sycylijskiej to nie lubie jej w żadnym wykonaniu oprócz wariantu zamkniętego. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 09, 2005 10:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

seadog napisał:
Ja tam gram samą klasykę czyli otwarcia szkockie i partie rosyjską ale poniewaz na kurniku dużo ludzi boi się tego debiutu (nie wiem czemu) to przeradza się w obronę czterech skoczków Surprised A co do sycylijskiej to nie lubie jej w żadnym wykonaniu oprócz wariantu zamkniętego. Cool

Jeśli wychodzi z tego debiut czterech skoczków to powinieneś się cieszyć, bo uważam, że jest lepszy dla czatach.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Gru 09, 2005 11:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
Jeśli wychodzi z tego debiut czterech skoczków to powinieneś się cieszyć, bo uważam, że jest lepszy dla czatach.

Pogląd równie kontrowersyjny jak jego zapis Very Happy (zakładając, że czatach=czarnych)
Choć Tal również uważał, że w symetrycznym wariancie angielskiej to czarne mają łatwiejszą gre Exclamation
Inna sprawa, czy seadog ma się cieszyć bo joki uważa, że ... Wink

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Gru 10, 2005 8:45 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
joki napisał:

Pogląd równie kontrowersyjny jak jego zapis Very Happy (zakładając, że czatach=czarnych)
Choć Tal również uważał, że w symetrycznym wariancie angielskiej to czarne mają łatwiejszą gre Exclamation
Inna sprawa, czy seadog ma się cieszyć bo joki uważa, że ... Wink

Sorki coś mi się pokręciło, bo miałem napisać czarnych. A poza tym nie taki kontrowersyjny, bo chyba znasz kontumację Rubinsteina. Ja to czasem gram i jest mi z tym dobrze.
Powrót do góry

Malekith
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Sie 15, 2006 5:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Yo, a ja faworyzuje otwarcia szkockie, uwielbiam je grać i białymi i czarnymi. Jeśli przeciwnik zagra w 1. Posunięci d4 to lubię grywać obronę słowiańską, ewentualne Obronę Hetmańsko - In. . Czasami grywam Gambit Królewski i Obronę Skandynawską. To tyle z tych naj naj naj.
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 10:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gdymymbył silny to grałbym 1.e4, czelał z utęsknieniem na e5 czy c5 i atakowałbym. Byłbym talo-fischero-kasparowem niemylącym się w obliczeniach. Dla odmiany grałbym 1.d4 i dalej forsował indyjskie sztuczki. I żadnych remisów!
Ale jestem niedzielnym amatorem i gram 1.c4, bo niby chcę ZaskaKiwać (częściej jednak mnie to zaskakuje, to co zastaję na desce i wymęczm mierne kombinacje). Na 1.e4 ...c6 statyczne, spokojne i lękliwe w moim wykonaniu.
Na d4 też mam d5 ale co dalej już nie powiem.
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 10:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak widzicie - d4, gambit hetmański, sycylka jest fajna czarnymi. A zaczynałem od e4 - jak wszyscy. Co dalej? Wszystko co przynosi korzyść.

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 10:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A jeśli na d4 zobaczysz f5, to jak się czujesz (bez obaw, nie gram tego Wink )
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 10:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zagraj to się przekonasz ; )

A poważnie - bardzo mało osób to gra. Na początku byłem zaskoczony kiedy po raz pierwszy się z tym spotkałem. Teraz śmieję się z polskiego immortala, bo Glucksberg odwalił fuszerkę. Najdorf mógł mieć poważne problemy jeśli białe zagrałyby trochę inaczej w ósmym ruchu ; )

Holenderka generalnie jest sympatyczna i ciągle daje mi solidną pozycję.

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lut 22, 2007 2:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Petrosjan powiadał, że jak ktoś mu zagra 1...f5 to "nie należy mu przeszkadzać".
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lut 22, 2007 7:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czarne w tym wariancie próbują grać ofensywnie, ale jednocześnie mają bardzo mało aktywne figury, stąd w tej wspomnianej nieśmiertelnej partii tyle poświęceń [pomijając geniusz Najdorfa w "ciśnięciu" przeciwnika].

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 7 z 9