| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
keino Pion

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 12:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Może pobawimy się w wytypowanie partii rundy  . We wczorajszej 3 rundzie najbardziej przypadła mi do gustu partia Markowski-Soćko.Niezła pozycyjna gra zakończona małymi fajerwerkami(białe poświęciły dwie jakości).Tomczak-Lubczyński ta też mogła się podobać z powodu efektownego ataku czarnych.Jednak obstawiam Markowskiego. |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 1:00 pm Temat postu: |
|
|
|
| keino napisał: | | Może pobawimy się w wytypowanie partii rundy |
Zabawa, zabawa!
Mi osobiście najbardzie podobała się partia Bobras - Macieja. Ładny pokaz technicznej realizacji przewagi - wiadomo, że Macieja to nie ułomek w końcóweczkach, ale Bovras pokazał klasę na jego podwórku.
Zaproponowana przez ciebie partia to ładne fajerwerki - aż za ładne na mój gust . Ale to bardzo dobrze, że panowie urywają sobie punkty jak mogą - po pierwszej rundzie byłem pełen czarnych myśli. A tu powoli MP stają się spektaklem, który miejmy nadzieję będzie trzymał nas w napięciu do końca.
Pozdrawiam _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
byk Hetman

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 1:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Zdecydowanie optuje za partią Tomasz Markowski - Bartosz Soćko. Szachiście bykowi z jego marnym 1800 niestety nie mieści się (jeszcze  ) w głowie nieforsowna ofiara jakości (a co dopiero dwóch!). Ciekawe czy ofiarowując pierwszą jakość Tomek Markowski już widział zarys dwóch przechodnich pionów ...
Podobny motyw (ofriary dwóch jakości w celu uzyskania dwóch przechodnich pionów) można znaleźć w partii Topałow - Aronian (Corus 2005).
Pozdrawiam
byku |
|
| Powrót do góry |
|
cucumber Nowy
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 9:03 pm Temat postu: MISTRZOSTWA POLSKI MĘŻCZYZN 2007 |
|
|
|
Mówcie co chcecie. Mnie się najbardziej podobała partia Wojtaszek-Macieja, gdzie białe niemal kompletnie zdeklasowały przeciwnika w grze środkowej. Jedna z niewielu "czystych" partii. I pomyśleć, że teraz Wojtaszek nie może się przełamać. |
|
| Powrót do góry |
|
keino Pion

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 11:11 pm Temat postu: |
|
|
|
W rundzie 4-tej 3 szybkie remisy i pozostaje chyba wybrać partię Heberla -Tomczak.Po czarnych przejechał walec,Jacek sobie nie pograł.Grali sobie chłopaki obronę skandynawska swojego czasu bardzo na forum popularną. Może ktoś skomentuje debiut?  . |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 3:44 pm Temat postu: Re: MISTRZOSTWA POLSKI MĘŻCZYZN 2007 |
|
|
|
| cucumber napisał: | | Mówcie co chcecie. Mnie się najbardziej podobała partia Wojtaszek-Macieja, gdzie białe niemal kompletnie zdeklasowały przeciwnika w grze środkowej. Jedna z niewielu "czystych" partii. I pomyśleć, że teraz Wojtaszek nie może się przełamać. |
Witamy na forum . Wybieraliśmy najlepszą partię rundy 3, więc twój typ się nie zmieścił. Co do Wojtaszka, masz całkowitą rację - obstawiałem jego zwycięstwo przed zawodami - tymczasem gra jak z mieczem Damoklesa nad głową... Szkoda, może zdąży się obudzić, choć B. Heberla ucieka.
| Cytat: | | Po czarnych przejechał walec |
Co tu dużo mówić - Heberla jest w mistrzowskiej formie, miejmy nadzieję że starczy mu energii do końca.
A w skandynawce tylko "Atak bigrana" się nadaje do grania...  _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 4:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak na razie (15posunięcie) Pan Bartłomiej bardzo mocno wyrównał i jeśli Pan Radosław niczego nie zDamoklesuje (na sobie) to powinni ustać remis.
Chociaż kto wie..., może kolejny punkt dla Heberli, to by już wyglądało na koniec mistrzostw, ale co ja tam wiem
PS. zapomniałem dodać  oczywista radośnie odmachuje(ę)  |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 5:51 pm Temat postu: |
|
|
|
Powinny być za to kary jakieś. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:08 pm Temat postu: |
|
|
|
A jakie te kary?
Wlać im publicznie?
Finansowo karać?
Wstawić obydwu zera?
To będą grzecznie remisować po 40 posunięciu, też bez gry.
Nic się z tym nie zrobi, bo już dawno sprawa byłaby załatwiona.
Jedno jest pocieszające, tacy waleczni nie zdobywają tytułów, no chyba, że zdobędą  |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:12 pm Temat postu: |
|
|
|
Podobno był kiedyś w Linares jakiś sędzia, który karał za szybkie remisy.
To sie raczej nie przyjmie, a sam bymbył mimo wszytsko przeciwny.
Ja miałem dziwne wrażenie, że każdy sport jest dla kibiców, by mogli pasjonować się wyczynami swoich idoli i przeżywać emocje razem z nimi.
Panowie Bobras i Grabarczyk wyprowadzili mnie dziś z błędu  . Rozumiem, taktyka meczowa na mistrzostwa itd. - ale 12 posunięć?!
P.S. Ciekawe, czy Wojtaszek da radę coś wyciągnąć (po 34... Wd2+). Zaraz będzie mieć piona więcej, ale wieżę będzie miał przed pionem. Będzie w każdym razie potrzebował wysokiej próby techniki. Oby! _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:14 pm Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | Coś mi się widzi, że Heberla po 33...Wd1+ tę partię przegra  |
Też tak myślę ...  |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:15 pm Temat postu: |
|
|
|
| pooher napisał: | | Janczewski napisał: | Coś mi się widzi, że Heberla po 33...Wd1+ tę partię przegra  |
Też tak myślę ...  |
A mi się widzi jednak panowie, że ta czarna wieża na a2 będzie zbyt aktywna, by białe mogły to wygrać.  _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:19 pm Temat postu: |
|
|
|
| Marcinos napisał: |
Ja miałem dziwne wrażenie, że każdy sport jest dla kibiców, by mogli pasjonować się wyczynami swoich idoli i przeżywać emocje razem z nimi.
Panowie Bobras i Grabarczyk wyprowadzili mnie dziś z błędu . Rozumiem, taktyka meczowa na mistrzostwa itd. - ale 12 posunięć?! |
Ten sport nie jest dla kibiców, jest dla znawców
Dla kibiców ergo dla ludzi ergo dla zwykłych ludzi sport wymyślono.
Ten sport nie za bardzo dla ludzi, bo cóż by zwykli zrozumieli z takiego sportu. Tu nie tylko skomplikowane przepisy gry znać trzeba, ale i jeszcze więcej, żeby dostrzec istotę tego sportu to jeszcze więcej. Szachy nie są dla kibiców, są dla znawców, a znawcy rozumieją takie remisy po 12 posunięciach
PS. Heberla chyba tego nie ustoi, a szkoda bo sam się wypuścił z remisu
38.f4 podglądanie a gra to zupełnie coś różnego, jeszcze żaden wynik nie jest przesądzony.
Ostatnio zmieniony przez Janczewski dnia Wto Lut 13, 2007 6:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|