Cześć,
osobiście byłbym przeciwny podziałowi na grupy. Gdy komuś się noga powinie i zakwalifkuje się do grupy "B" - to może podziałać tylko demobilizująco. Nie warto dzielić na lepszych i gorszych, choćby tylko ze względu na grę. Lepszych to pewnie trochę znobilituje, ale słabszych? Takie podziały wewnątrzforumowe są raczej zbędne. Ogólnie jestem za starym systemem, ale propozycja mattihau('a) to powiew świeżości.
Cytat:
Atek zgłosił swoją córkę wiedząc że w turnieju gram ja i Marcinos... to chyba jego tajna broń żeby się na nas odegrać
Ja tak czy inaczej proponuję zamknąć zapisy wcześniej niż w połowie stycznia (np. 31 grudnia), bo zaczniemy grać praktycznie od lutego. W każdym razie 16 to moim zdaniem maksymalna liczba zawodników w przypadku braku podziału na grupy. Pamiętajmy, że wprawdzie liczba partii będzie podobna jak w pierwszej edycji, ale ryzyko problemów organizacyjnych większe.
Jeśli już zrobimy podział na grupy, jestem za graniem o play off, bez finału B, i to najwyżej 4-osobowy — na przykład od października.
Zapisy bym zostawił, tak jak było ustalone, ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć rozgrywać partie już od 1 stycznia. Przy systemie kołowym, nie ma znaczenia czy ktoś zacznie wcześniej, czy też później.
Nie zmieniałbym też systemu rozgrywek "za pięć dwunasta".
----------------------------edycja---------------------------------------
Utworzyłem już tabelkę. Numery startowe według kolejności z forum. Oczywiście jeśli ktoś się rozmyśli, albo dopisze, to się poprawi. Zachęcam do uzupełniania danych na kartach startowych, szczególnie cenne są numery gg. Jeśli ktoś chce, może też podać inne formy komunikacji.
Adresy email zamieszczone na stronie są zabezpieczone przed skanowaniem przez automaty przeszukujące siec przy pomocy zamiany znaków na encje numeryczne (numery znaków ascii).
Jeśli ktoś nie chce publikować nr. gg i email, to nie musi, jeśli chce coś uzupełnić, proszę pisać do mnie na priva.
Witam!
Jeśli chodzi o podział na grupy to faktycznie uatrakcyjnia on rozgrywkę. Jednak nasz turniej, jak słusznie zauważył tpp, ma na celu integrowanie forumowiczów. Dlatego dzielenie na grupy nie jest dobrym pomysłem w tym wypadku. Mimo wszystko granie w grupie "rekreacyjnej" jest średnio atrakcyjne, a gdy grają wszyscy razem, to zawsze są te emocje, że ktoś słabszy niespodziewanie urwie punkty któremuś z liderów.
Jeśli chodzi o datę rozpoczęcia turnieju to w pełni popieram pomysł, aby to był 1 stycznia. Skoro i tak istnieje opcja zgłaszania się po starcie to nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy ruszyli wraz z nowym rokiem!!!
Cytat:
Mily3city, nie wplątujmy latorośli ateka w nasz mały konflikt...
Zgadzam się! Nie to miałem na myśli.
Cytat:
Po za tym jest jeszcze GITS...
Fakt. Pozdro dla GITS'a. Jeszcze 1 osoba do nas dołączy i będziemy mogli utworzyć własną grupę w turnieju
No tak, ledwo człowiek pójdzie się odstresować na wesele, a tu po powrocie zastaje propozycję podziału na grupy i zgłoszenia nowych zawodników . Przeciwko nowym zawodnikom nie mam oczywiście nic przeciwko, ale odnośnie podziału na grupy - jak najbardziej. Taki podział jest wg mnie dobry jak się gra z zawodnikami których się zna... Do turnieju zgłosiło się jednak wiele nowych osób z którymi chętnie sptóbuję swoich sił, a taki podział to uniemozliwia.... No chyba że będę miał mega szczęśćie i wyląduje ze wszystkimi w 1 grupie hehe. Reasumując - wolę jedną grupę, systemem każdy z każdym . _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>.
Przeciwko nowym zawodnikom nie mam oczywiście nic przeciwko
No tak, ale przecież od samego początku była mowa w regulaminie, że nowi zawodnicy mogą się zgłaszać do końca kwietnia, więc to żadna nowość
Pozdrawiam!
Przecież licząc bigrana i córkę ateka mamy już rozsądne maksimum w postaci 16 zawodników. Nawet jeśli wspomniana dwójka się nie zdecyduje, 14 to też gross, a przekroczeniu liczby 16 jestem zdecydowanie przeciwny. Wtedy trzeba by było zdecydować się na grupy.
Pozdrowienia _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html
Naprawdę bardzo serdecznie dziękuję za grę w Turnieju vol.2. Proszę mnie nie dopisywać do listy .
Wszystkim uczestnikom życzę wytrwałości potrzebnej by rozegrać cały komplecik partii oraz pięknych, pasjonujących pojedynków.
Jestem pewien, że emocji nie zabraknie
PS. Życzę również, by waldek/wladek jak najrzadziej wpychał się wam do tego tematu ze swoim natrętnym linkiem, uporczywym sponsoringiem no i kiepskim ciągiem emotikonów: " "
Troszkę szkoda, nowi uczestnicy nie będą mogli zagrać ze "starym" mistrzem. W dodatku będziemy wysłuchiwać od weteranów - "Ten bigran to grał, gdzie wam do niego..."
A poważnie, to koło 10.00 byłeś na liście. (ze znakiem zapytania, ale zawsze)
Pozdrawiam
myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć rozgrywać partie już od 1 stycznia
Tempo gry będzie znane po 3 stycznia.
Proponuję grać zacząć po zamknięciu ankiety "czasu dodatkowego". Jeżeli dobrze policzyłem, to w poniedziałek 4.01 będzie "po kłopocie". Ale najbezpieczniej planować od 5 stycznia. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć rozgrywać partie już od 1 stycznia
Tempo gry będzie znane po 3 stycznia.
Proponuję grać zacząć po zamknięciu ankiety "czasu dodatkowego".
Ta ankieta w zasadzie jest rozstrzygnięta. Na razie jest 14 uczestników, 11 głosowało, w tym siedmiu na 10'' i jeden na 15'', jeden niegłosujący jest za 10'', jeden uczestnik głosować nie zamierza.
O ewentualnym wcześniejszym zakończeniu ankiet decyduje Kierownik turnieju - byk _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
O a ja w ramach nagrody mogę przeprowadzić wywiad ze zwycięzcą dla strony www.szachy.gda.pl ! Będzie on miał szansę znaleźć się w towarzystwie takich zawodników jak GM Dawid Navara, GM Michał Krasenkow i inni W końcu trzeba jakoś nakręcić atmosferę no nie ?