| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ToM! Nowy
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 7:46 pm Temat postu: Myślenie |
|
|
|
Chciałbym się was poradzić.Ja gram w szachy i jakoś ciężko mi idzie wygrać.Konkretnie chodzi o myslenie.Podpowiedzcie jak i o czym myśleć jak się gra.Możecie też powiedzieć jak wy myślicie.  Z góry dzięki.(Wiem że temat jest troche głupi ale chciałbym sie poradzić).Nie wiem może powinienem zmienić swoje nastawienie do gry.PoZdRo |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 8:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam!!
W Krakowie trudno mysles ,poniewaz tam powietrze nie odpowiada dla szachistow...
Masz turniej Cracowi jest transmisja..
200 szachistow toczy boje.
Jest 4 grupy.. 4 Arcymistrzow gra.
POWODZENIA. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 9:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Chodzi Ci o sposób myślenia o partii czy o to, jak nie myśleć o ....... tej laski, z którą grasz? |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 9:21 pm Temat postu: |
|
|
|
Cześć,
próbuj myśleć o tym, co przeciwnik chce zrobić, a także co zrobić może (tzn. o zagrożeniach). Ciężko się przystosować, szczególnie agresywnym graczom, ale to daje efekty.
Pozdrawiam _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 9:50 pm Temat postu: |
|
|
|
No dobra, post i tak gotowy, więc na wypadek, gdyby jednak chodziło Ci o myślenie szachowe, wklejam.
Jak sam tytuł kursu (10 części) wskazuje, 100% na temat: The Thinking Cap.
Już to kiedyś linkowałem. Poza tym są książki, np. Excelling at Chess Calculation: Capitalizing on Tactical Chances Aagaarda i Myśl jak arcymistrz Kotowa. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 9:52 pm Temat postu: |
|
|
|
Każdy ruch ma swój cel. Należy go "odkryć" i sprawdzić czy w czymś nam przeszkadza. Rozsądzić, czy narusza nasz plan gry. Zastanowić się .... i wykonać posunięcie.
Pamiętajmy, że nawet jak przeciwnik zrobi ruch "bez celu", intuicyjny, narzucający się, "bo można". Może to być jedyny i najwłaściwszy ruch w danej pozycji, a nawet wygrywający. I nawet gdy przeciwnik nie jest gotów go wykorzystać, to może to zrobić "przypadkiem"  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 3:36 am Temat postu: |
|
|
|
A mi nie pozostaje nic innego jak odesłać do "Myśl jak arcymistrz" i sprawa jasna  . A tak na serio - to najpierw myślę o debiucie chcąc znaleść się w sytuacji którą lubię i która jest mi w miarę na rękę, a potem to już różnie bywa... Generalnie szukam kombinacji która zabije przeciwnika lub.... mnie  . Nie widząc szansy na burzę w przysłowiowej szklance wody gram pozycyjnie... Wolę jednak pełne zagrożeń partie kombinacyjno - taktyczne aniżeli usypiające manewrowo - strategiczne. _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
azzido Nowy

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 9:53 pm Temat postu: |
|
|
|
Wszystko zamyka się w 3 cytatach:
" Otwarcia trzeba grać jak z nut,
grę środkową na sposób magiczny
a końcówki z precyzją maszyny." ( Rudolf Spielmann)
"Pomóż swoim figurom, a one pomogą tobie" (Paul Morphy)
"Gdy dostrzeżesz świetne posunięcie, poczekaj!
Poszukaj jeszcze lepszego" (Emmanuel Lasker)
To ostatnie szczególnie się sprawdza przynajmniej w moim przypadku:-) |
|
| Powrót do góry |
|
|