Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 77, 78, 79  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Jakie tempo gry? (przy 60 posunięciach to:)
30'+30" = 60'
31%
 31%  [ 5 ]
60'+ 5" = 65'
56%
 56%  [ 9 ]
35'+25" = 60'
0%
 0%  [ 0 ]
45"+15' = 60'
12%
 12%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 16

Autor Wiadomość
Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 1:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W tym wątku na liście startowej jest 13 zawodników... a na stronie turnieju 14... to w końcu Bigran gra czy nie ? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 4:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak trzeba to ja mogę ustąpić miejsca komuś kto ma większy zapał do gry ode mnie Smile.

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 7:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GITS - turniej jest wciąż otwarty. Zapraszamy.
Petrosjan - nikt nikomu nie musi miejsca ustępować.

Ad. plotkarstwa
W sprawach niegroźnych mam naturę plotkarską niestety ... W sprawach poważnych nigdy Exclamation

Pozdrawiam
byku

Ostatnio zmieniony przez byk dnia Pią Gru 29, 2006 1:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

GITS
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 12:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To prosze o dopisanie mnie do listy
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 1:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GITS napisał:

Zatem witamy kolejnego uczestnika.

Napisz coś o sobie: kategoria szachowa / tytuł, nick na kurniku/fics/playchess (o ile to nie tajemnica), może być imie, sukcesy szachowe, ilość tytułów Mistrza Polski Wink , ...

Pozdrawiam

byku
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 1:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
1.kategoria szachowa
2./ tytuł, nick na kurniku/fics/playchess (o ile to nie tajemnica)
3. może być imie, sukcesy szachowe, ilość tytułów Mistrza Polski Wink , ...

Pozdrawiam

byku

a ja na tą okoliczność chciałbym zgłosić do turnieju swoją nastoletnią córkę. czy będzie mogła zauczestniczyć w Turnieju?

ad1. wczoraj ją zarejestrowałem na FICS-ie, dzisiaj grała swoje pierwsze partie rankingowe (wcześniej na moim nicku Atkowski, ale jedynie nierankingowe). jeszcze rano miała coś 1700 z ogonkiem, ale teraz coś około 1400 Rolling Eyes
ad2. Tosia na FICS-ie
ad3. blondynka Mr. Green , bije mnie szachownicą jak przegra Rolling Eyes , wszystko jest do zdobycia Wink

pozdrawiam,
atek
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 2:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

atek
Nie widzę przeciwwskazań! Tu powołuje się na "precedens aidity" - tata umawia, a małolaty grają Very Happy
Dodam tylko, że TY odpowiadasz łbem za sumienne uczestnictwo córci w turnieju Razz Very Happy.
A sam napewno nie chcesz? To taki "syndrom acidity" - dzieci się nie boją, a tata się boi Wink.

Czy Tosia grywa / grywała więcej w szachy? Czy można określić Jej poziom gry?

Pozdrawiam
byku
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 2:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zdjęcia prosimy Twisted Evil

atek napisał:
jeszcze rano miała coś 1700 z ogonkiem, ale teraz coś około 1400 Rolling Eyes

Nic dziwnego, skoro grała tylko dwie partie rankingowe. Na początku musi mocno skakać.
Powrót do góry

GITS
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 2:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
GITS napisał:

Zatem witamy kolejnego uczestnika.

Napisz coś o sobie: kategoria szachowa / tytuł, nick na kurniku/fics/playchess (o ile to nie tajemnica), może być imie, sukcesy szachowe, ilość tytułów Mistrza Polski Wink , ...

Pozdrawiam

byku

Witam1 Wink
Mam 1 kategorie, zrobilem plusa ale od 1,5 roku nie moge sie doczekac na rozpatrzenie turnieju przez pzszach. Sukcesow na razie brak, a mistrzem Polski to ja dopiero bede Wink
Nick na FICS: PlanetAsia
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 2:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
atek
Nie widzę przeciwwskazań! Tu powołuje się na "precedens aidity" - tata umawia, a małolaty grają Very Happy
Dodam tylko, że TY odpowiadasz łbem za sumienne uczestnictwo córci w turnieju Razz Very Happy.
A sam napewno nie chcesz? To taki "syndrom acidity" - dzieci się nie boją, a tata się boi Wink.

Czy Tosia grywa / grywała więcej w szachy? Czy można określić Jej poziom gry?

Pozdrawiam
byku

cholercia... właśnie nie wiem, czy dotrzyma słowa i dogra wszystko do końca. Tobie byku łatwo mówić Wink , ale jak "byczek" dorośnie i zacznie się rozglądać za panienkami, to sam zrozumiesz Very Happy .
teraz idzie na swoją pierwszą studniówkę ... w wieku 14 lat! kandydata to ja przetestowałem po swojemu, spoko, a i to zaprzyjaźnieni rodzice. tylko nie rozumiem dlaczego wybrała sukienke z mega dekoltem, czy jak to się tam nazywa. dzieciaki dzisiaj są inne. porozmawiam z nią jeszcze raz.

czy ja chcę? ja bym zagrał, ale ta roczna perspektywa przeraża mnie. szczegóły znasz...

czy moja Tosia gra w szachy? no gra... tatuśka nie ograła nigdy tak naprawdę i po tatuśku ma słabość w wadach debiutowych. chociaż dobrze kombinuje w środku. nie umiem określić jej poziomu, tak jak swojego.

byku... weź proszę w takim razie na standby zgłoszenie nowego uczestnika do turnieju, czyli Tosi. nie chcę takiej powtórki jak w szachiście II z timeoutami. .. pogadam z córką jeszcze raz. to duża odpowiedzialność .

pozdrawiam,
atek
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Zdjęcia prosimy Twisted Evil

atek napisał:
jeszcze rano miała coś 1700 z ogonkiem, ale teraz coś około 1400 Rolling Eyes

Nic dziwnego, skoro grała tylko dwie partie rankingowe. Na początku musi mocno skakać.

wojtzuch, a Ty też się wybierasz na tą studniówkę Wink . no skacze dzieciak. coś tam wygra lub przegra, a ranking goes on Mr. Green
Powrót do góry

Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 7:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No no no... ładna stawka się już zrobiła! W pierwszej edycji grało 9 wspaniałych (żartowałem) a tu już 16 osób się zgłosiło. Widać pomysł chwycił, gratulacje dla pomysłodawców Wink A do końca zgłoszeń jeszcze grubo ponad 2 tygodnie. Jest więc szansa, że nie będę ostatni... no dobra może inaczej... jest szansa, że nie będę miał 0 punktów Smile

Atek zgłosił swoją córkę wiedząc że w turnieju gram ja i Marcinos... to chyba jego tajna broń żeby się na nas odegrać
Powrót do góry

mattihau
Wieża
Wieża

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 8:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam

Za namową prezesa byka postanowiłem opublikowac swoja propozycję systemu rozgrywek tego turnieju Wink (może na taka formę się skusi bigran).

do rzeczy więc... :

Mamy 16 uczesników, (jak narazie) dzielimy się losowo lub z uwzględnieniem rozstawienia dla Bigrana i Krystiana na 2 grupy po 8 osób.

W tejże grupie każdy zagra z każdym po 2 partie, co djae nam 14 partii dla zawodnika. Po zakończeniu rozgrywek np. do połowy roku czyli końca Czerwca, Pierwsze 4 osoby z grupy nr.1 awansują do grupy walczącej o mistrzostwo, reszta do grupy "rekreacyjnej". Tutaj liczymy wszystko od nowa i znowu gramy po 2 partie każdy z każdym co daje znowu 14 partii.

Bardzo podobnie była rozgrywana swego czasu ekstraklasa piłkarska w Polsce Wink

taki system ma swoje plusy i minusy ale napewno propozycja jest warta rozpatrzenia Wink mam nadzieję że mnie nie wyśmiejecie Wink

IMO
+ nie musimy umawiać się z wszystkimi 16 zawodnikami na partie co mogło by być kłopotliwe przy takiej liczbie osób.
+więcej partii z zawodnikami o podobnej sile gry.
+ciekawy i emocjonujący system wyłaniania najlepszych zawodnikówWink

- minusem jest napewno to że pierwsza część turnieju musielibyśmy rozegrać do jakiegoś określonego terminu ale jednocześnie powoliło by to wyeliminowac zawodników którzy zrezygnowali z gry !

Mam nadzieje że zostałem zrozumiany ! Proszę o rozpatrzenie mojego wniosku na forum Wink

Pozdrawiam
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 9:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bardzo interesująca propozycja!
Widzę jednak mankament. Słabsi zawodnicy, nie będą mieli możliwości rozegrania partii ze wszystkimi mocniejszymi rywalami. Dla Roksany to ważne, bo im silniejszy rywal, tym większe korzyści osiąga z rozegranych partii. Pewnie równie ważne jest to dla innych, którzy chcą nie tylko wygrywać, ale także uczyć się szachów od lepszych. Wiem też, że jest punkt widzenia silniejszych, którym bardziej odpowiada gra z równymi sobie.
Mam też obawy, czy zbyt wiele osób nie zechce się wycofać, gdy przyjdzie im grać w turnieju B.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 9:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jestem za systemem bez podziału na grupy.
Najważniejsze argumenty podał acidity. Inne to:
  • ewentualnych nowych zawodników należałoby dopisać do "B" (a jak są silni?),
  • niektórzy nie będą mogli rozegrać partii w terminie "eliminacyjnym" i co wtedy?
  • dłuższy termin daje większą elastyczność w ułożeniu sobie kalendarza gier
  • oraz będzie mniejsza integracja forumowiczów.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 77, 78, 79  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 9 z 79