No bo chce tam grać! Przecież mogę z jakimś przeciwnikiem umówić się na partię na kurniku - zgodnie z regulaminem - więc czemu miałbym nie podawać nicka kurnikowego w kontekście turnieju ?
V. ZGŁOSZENIA
Zgłoszenia do 15.01.2007 za pośrednictwem forum internetowego.
Jako ostateczny termin przystąpienia do turnieju przyjmujemy 30.04.2007.
Po tym terminie nowy zawodnik może zostać dopuszczony tylko w przypadku akceptacji wszystkich uczestników turnieju.
Chyba jest tu błąd i miała być inna kolejność:
Po tym terminie nowy zawodnik może zostać dopuszczony tylko w przypadku akceptacji wszystkich uczestników turnieju.
I brakuje punktu o wysyłaniu wyników (tzn. kto wysyła).
V. ZGŁOSZENIA
Zgłaszający się powinien podać:
- adres e-mail (tylko sędziemu głównemu)
- pseudonim na FICS oraz inny serwerach na których chce się grać
Proponuję jednak bardziej stanowczo zaakcentować FICS jako obowiązujący serwer, tak by nie był on serwerem preferowanym a obowiązującym, chyba, że zawodnicy umówią się grać na innym serwerze.
Wyeliminuje to biadolenie, że "ja chcę na kurniku..., a ja nie i co?" Preferowany nie znaczy obowiązujący i zobaczycie, że będą z tego kłopoty, a nicki z innych serwerów to już sobie umówieni gracze podadzą, jeśli umówią się na innym serwerze i pewnie podadzą też grzecznościowo nam czyli chętnej obejrzenia partii gawiedzi.
Jeżeli tego nie zrobimy jak należy to goście wcale sobie nie pozakładają kont na FICS' bo po co?, bo za trudne! itd. itp.
Już teraz pewien miły gość mnie atakuje: "po co ty(czyli ja) czepiasz się adresu z kurnika przecież zawodnicy mogą się umówić do gry na innym serwerze", a z dobrego źródła wiem, że gość nie ma konta na FICS, to ja Wam zadaję pytanie: Jak może się udać między nami rozegranie partii, jeżeli ja stanowczo odmawiam gry na kurniku
Albo ustalimy twarde reguły, albo będą kłopoty. I edycja rozpoczynała się na FICS i Playchess a zakończyła w całości na FICS, z ręką na sercu przyznajcie się jeżeli ktoś grał na innym serwerze niż FICS, bo ja nie.
Trochę długo, ale jak pozostaną niejasności to zmuszony zostanę do fortelu bigrana i papa
No dobrze, ale zakładanie swojego nicka na FICS może trochę potrwać jeśli ktoś korzysta z bezpłatnej poczty e-mail. Chciałbym zaznaczyć, że kolega Janczewski doskonale wie, że właśnie staram się załorzyć konto na FICS!
A tak przy okazji to na Playchess też Mily3city
No dobrze, ale zakładanie swojego nicka na FICS może trochę potrwać jeśli ktoś korzysta z bezpłatnej poczty e-mail.
Jakby ktoś nie wiedział: są bezpłatne konta, które pozwalają założyć konto na FICS-ie, więc jeśli ktoś ma kilka, niech próbuje. Ponadto "oficjalny" e-mail (przydaje się choćby do wysyłania zapisów) można zmienić na serwerze już po założeniu konta.
Przy okazji przypomnę, że kilkanaście postów wcześniej linkuję obszerny poradnik do FICS-a (po polsku).
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Gru 19, 2006 4:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
No dobrze, ale zakładanie swojego nicka na FICS może trochę potrwać jeśli ktoś korzysta z bezpłatnej poczty e-mail. Chciałbym zaznaczyć, że kolega Janczewski doskonale wie, że właśnie staram się załorzyć konto na FICS!
A tak przy okazji to na Playchess też Mily3city
Wiem doskonale że się starasz założyć konto, ale jak nie ustalimy twardych reguł to się znajdą tacy co sobie konta nie założą. Pomijam fakt, że starać się założyć a mieć konto to dwa różne byty FICS'owego szachisty
Dopisane po edycji
Co będzie jak wyłączą prąd, jak wpadnie ktoś niespodziewany z wizytą Tylko FICS oferuje przyzwoite odłożenie partii.
A co do nagród, myślę, że gdy będą nagrody zniknie urok towarzyskości tej zabawy, a co jak pojawią się oszuści, kto i jak ich wykryje
To takie moje wątpliwości...
Dopisane po edycji
Co będzie jak wyłączą prąd, jak wpadnie ktoś niespodziewany z wizytą Tylko FICS oferuje przyzwoite odłożenie partii.
A co do nagród, myślę, że gdy będą nagrody zniknie urok towarzyskości tej zabawy, a co jak pojawią się oszuści, kto i jak ich wykryje
To takie moje wątpliwości...
popieram kolegę Nagrody miła sprawa... ale może wystarczająca nagroda będzie mały artykuł na łamach czasopisma szachista ?
a co do FISCa to w pełni jestem za graniem tylko tutaj... nikt nie miał wiekszych problemów w czasie turnieju wszystko sprawnie czemu mielibyśmy to zmieniać ? _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589
Ja tam ogólnie ufam ludziom, ale nie wszyscy tak mają i zaczną się podejrzenia, choćby skrywane. Po co nam to? Chyba że chodzi o dyplom (z przyczyn technicznych bez uścisku dłoni prezesa ).
Cześć,
osobiście jestem za tym, by turniej odbywał się bez nagród rzeczowych. Emocje z tym związane są chyba niepotrzebne, a zasugerowany artkuł w "Szachiście" to wystarczająca nobilitacja. Popieram propozycję umieszczenia wszystkich partii z poprzedniego turnieju w jednym pliku *.pgn.
Pozdrowienia. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html
II. CEL ROZGRYWEK
- Popularyzacja gry szachowej przez Internet.
- Integracja środowiska szachowego.
- Podnoszenie umiejętności szachowych.
- Popularyzacji strony internetowej www.szachista.com (Magazyn Szachista)
- Popularyzacji serwera www.freechess.com (FICS)
IV. WARUNKI UCZESTNICTWA
W turnieju może wziąć udział każdy chętny, zarejestrowany użytkownik forum internetowego www.szachista.com bez względu na posiadane kwalifikacje szachowe. W przypadku braku rejestracji na forum, musi mieć oficjalnego przedstawiciela, który będzie w jego imieniu kontaktował się na forum z innymi uczestnikami turnieju
W turnieju obowiązuje bezwzględny zakaz korzystania z pomocy programów szachowych podczas partii pod groźbą wykluczenia z turnieju.
VI. TERMIN I MIEJSCE GRY Jako serwer gry preferowany jest Free Internet Chess Server (FICS).
Grający mogą jednak umówić się na partie na innym serwerze.
Dogrywki:
- partie podczas dogrywki są rozgrywane wyłącznie na serwerze preferowanym Free Internet Chess Server (FICS)
- w przypadku gdy na dzień 31.10.2007 uczestnikom pozostaną do rozegrania jakieś partie, sędzia główny ustali terminy ich rozegrania na miesiąc grudzień. Sędzia będzie starał się przy tym uwzględnić możliwości czasowe grających (szkoła, praca, wyjazdy itp.)
- terminarz dogrywek powinien być ogłoszony najpóźniej 5.11.2007
VIII. PRZEPISY GRY I OCENA WYNIKÓW
Obowiązują aktualne przepisy gry FIDE. Za zwycięstwo w partii zawodnik otrzymuje 1 pkt., za remis 0,5 pkt., za porażkę 0 pkt.
Kolejność w turnieju rundowym, przy jednakowej ilości punktów ustala się w oparciu o kryteria:
1. Bezpośredni wynik meczu lub mała tabelka dla kilku osób
2. Berger
3. Większa ilość zwycięstw
4. Odrzucanie ostatnich grup punktowych
W przypadku, jak powyższe kryteria nie dadzą jednoznacznej oceny to zawodnicy zajmują miejsca ex aequo z takim samym numerem miejsca, a następny zawodnik (jeżeli jest) zajmuje miejsce bezpośrednio za nimi z numerem następnym
Nagrody?
Artykuł w Magazynie Szachista w zupełności wystarczy. Może i wywiad ze Zwycięzcą / Zwycięzcami (jak w I Edycji Powolniaka). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
W przypadku, jak powyższe kryteria nie dadzą jednoznacznej oceny to zawodnicy zajmują miejsca ex aequo z takim samym numerem miejsca, a następny zawodnik (jeżeli jest) zajmuje miejsce bezpośrednio za nimi z numerem następnym
Nie zgadzam się !
Jako kierownik, uczestnik, sportowiec i ... logicznie myśląca osoba.
byku
PS. Pomysł jest autorstwa tpp, mimo, że widnieje jako cytat Acidity.
Proponuję jednak bardziej stanowczo zaakcentować FICS jako obowiązujący serwer, tak by nie był on serwerem preferowanym a obowiązującym, chyba, że zawodnicy umówią się grać na innym serwerze.
Ja Ciebie popieram, tylko nie wiem co na to inni.
Zachęcam gorąco każdego uczestnika, do rejestracji na fics, jeśli ktoś ma problem z adresem email, nich do mnie napisze. Mogę utworzyć tymczasowe konto email i "wypożyczyć" je do czasu rejestracji i wprowadzenia zmian po niej (aktualizacja na adres właściwy)
Jest to bez wątpienia najlepszy serwer do gry.
byk napisał:
tpp napisał:
Moje delikatne uwagi:
acidity napisał:
Nie zgadzam się !
Jako kierownik, uczestnik, sportowiec i ... logicznie myśląca osoba.
PS. Pomysł jest autorstwa tpp, mimo, że widnieje jako cytat Acidity.
Ja też jestem przeciwny temu punktowi. Sytuacja taka jest chyba mało prawdopodobna, ale jeśli już chcemy pozbyć się jakichkolwiek niejasności, to dodajmy punkt o zarządzeniu 2 partiowej dogrywki.
Propo nagród... Panowie, bez paniki!!! Przemyślałem to dobrze. Nie myślcie, że mam aż takie zdolności, aby załatwić tu nie wiadomo jak cenne nagrody. Gdybym takowe zdolności posiadał, to w moim miasto było by szachową krainą mlekiem i miodem płynącą
Chodzi o symbolikę, aby zwycięzca miał dodatkową radochę! Na tym etapie nie mogę napisać o co się zwróciłem do sponsora. Powiem tylko, że odzew był bardzo szybko i że popiera naszą inicjatywę. Do czasu ustalenia czy i jakie będą nagrody, proponuję pozostawić ten temat w spokoju.
Jeśli chodzi o artykuł, to wydaje mi się, że już po I edycji można spokojnie napisać jakąś relację i przesłać na adres redakcji. Jak będzie ciekawie opisane, to powinni opublikować.
Partie są już od dawna w jednym pliku, ale na moim komputerze. Na serwerze zamieszę w okresie świątecznym.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dodałem do regulaminu punkty zgłoszony przez tpp (oczywiście we właściwym miejscu)
- terminarz dogrywek powinien być ogłoszony najpóźniej 5.11.2007
W turnieju może wziąć udział każdy chętny, zarejestrowany użytkownik forum internetowego www.szachista.com bez względu na posiadane kwalifikacje szachowe. W przypadku braku rejestracji na forum, musi mieć oficjalnego przedstawiciela, który będzie w jego imieniu kontaktował się na forum z innymi uczestnikami turnieju.
- partie podczas dogrywki są rozgrywane wyłącznie na serwerze preferowanym Free Internet Chess Server (FICS)
Zgodnie z prośbą Janczewskiego
Podstawowym serwerem gry jest Free Internet Chess Server (FICS)
Jak będą protesty, to trzeba będzie coś poradzić.
Propo dopisania fragmentów o popularyzacji strony czy serwera, to do tego wymagana jest zgoda zainteresowanych.
Dziekuje za wpisanie mnie na liste uczestników! No zapowiada się świetna zabawa. Przewiduję zaciętą batalię o to żeby nie być na ostatnim miejscu No ale na partie z panami Janczewski i byk zmobilizuję się wyjątkowo ;P
...petrosjan chciał nawet, żeby dopisać jego nick kurnikowy. Pewnie trochę miesza wątek o pierwszym turnieju...
Hhmmm... Chyba faktycznie za bardzo zasugerowałem się I edycją tego turnieju... Niebawem podam nick FICSowy - już raz się tam rejestrowałem, więc raczej nie będzie z tym problemów. Traktujcie mnie więc jako pewnego uczestnika turnieju, pomimo tego że jeszcze nie podałem odpowiedniego nicku. _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>.