Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 77, 78, 79  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Jakie tempo gry? (przy 60 posunięciach to:)
30'+30" = 60'
31%
 31%  [ 5 ]
60'+ 5" = 65'
56%
 56%  [ 9 ]
35'+25" = 60'
0%
 0%  [ 0 ]
45"+15' = 60'
12%
 12%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 16

Autor Wiadomość
acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 11:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
Tymczasem oczekuję z niecierpliwością na to co zrobi Mateusz w swoich partiach - I edycji.
Jak widać Mateusz jest nastawiony bardzo bojowo więc może namieszać. I co się wtedy okaże? Że I mistrz bigran, nie broni tego zaszczytnego tytułu?

Towarzysko, to faktycznie można sobie pograć, ale to już nie te emocje, które są jednym z najważniejszych czynników mobilizujących.
Tak więc przyjacielu, proponuję nie wycofywać się i jeśli potrzebujesz odpoczynku zacząć rozgrywać swoje partie nieco później(np. wiosna).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 12:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
Krystian jest przecież do pokonania Exclamation
Jeśli nie teraz, to kiedy? Laughing
Zanosi się na to, że będzie się robił w szybkim tempie mocniejszy coraz Razz , wszystkim nam pozostanie walczyć o drugie miejsce w następnym turnieju Cool
Czyli planowałeś grać w II edycji Razz
To jest przyczyna rezygnacji po prostu nie chcesz walczyć tylko o II miejsce! Dlatego rezygnujesz z każdego.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 2:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No i co ja mam z Wami zrobić Question
acidity napisał:
Protestuję!

tpp napisał:
Też protestuję!

mattihau napisał:
Protestuje !

Do tego byku ze swoją "primadonną" zastanawiający się teraz pewnie co z sensem drugiej edycji, której motywem przewodnim miało być bycze zlanie mi czegoś. BTW - dlaczego akurat mnie Crying or Very sad

Na dokładkę tpp ambitnie i konsekwentnie starający się podejść mnie od strony ambicji Laughing. Wnioski końcowe, nie powiem - interesujące tyle, że mocno rozmijające się z rzeczywistością. Oczywiście, że miło jest wygrywać. Nie ukrywam, że gram te partyjki nastawiając się by je wygrać, a nie tylko by sobie poprzesuwać figurki po szachownicy dla samego faktu sympatycznego przesuwania figurek po szachownicy. Tyle, że jak się nie uda wygrać to przecież nie ma rozpaczy Exclamation - taki to urok szachów i to jest piękne. Uważasz chęć i wolę zwycięstwa za wadę? Otóż wcale nie chodzi o "Nicea albo śmierć" Razz . Liczy się dobra gra. A powód rezygnacji ponieważ inni mogą okazać się lepsi? Żałosne, że tak o mnie myślisz Confused. Parafrazując Małysza - trzeba oddać dwie dobre, równe partie a reszta sama przyjdzie Laughing

Odnośnie wojtzucha - no cóż, jak to wojtzuch - wciąż zawodowo korekcyjnie dociekliwy i niezawodowo złośliwy.

No i co ja mam z Wami zrobić Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 2:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
no cóż, jak to wojtzuch - wciąż zawodowo korekcyjnie dociekliwy i niezawodowo złośliwy.

Przecież załapałem (?), co znaczyło "od początku nie zamierzałem", i edytowałem swój post...

Cytat:
Odnośnie wojtzucha

Proponuję, żebyś był konsekwentny i pisał "poszłem", skoro już bardzo chcesz być w tej części populacji, która robi błędy językowe Smile Najlepiej okraszaj to "azaliż", "wszak" itp. Dodatkowo pogrubiając błędy, nie wkurzysz mnie szczególnie, bo tylko ten poprawiam do kilku razy dziennie Razz
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 6:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
No i co ja mam z Wami zrobić Cool
Powiem tak, jesteś cennym przeciwnikiem i zarówno gra(zdaniem Krystiana i Roksany) jak wymiana korespondencji(moja opinia) z Tobą to czysta przyjemność. Do tego wraz z Krystianem jesteś obrońcą tytułu i miło by było, abyś zagrał w drugim turnieju. Nie popędzam jednak z podjęciem decyzji. Poczekaj, odpocznij i po nowym roku zadeklaruj się, najlepiej na TAK Mr. Green
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 9:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran - Ty sie nie obrażaj niczym ... Wink wiesz, ta dawno nie ... Wink

Podzielam zdanie Acidity - odpocznij, ochłoń, przemyśl, a potem ... się zgłoś Very Happy. Może jak się zacznie turniej. pierwsze partie, to poczujesz głód sportowej rywalizacji i zagrasz jak zawsze (czyli jak tajfun). No, już bardziej się nie moge podlizywać Exclamation

Tymczasem
byku

PS. Jeśli ktos ma nowe pomysły organizacyjne, to zapraszam do wypowiedzi.

Confused tpp
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 9:09 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Confused tpp

O co chodzi?

tpp - zabrałeś mojej wypowiedzi potężną dawkę emocji, którą tu wlałem, żeby mimo wszystko namówić bigrana do gry. A teraz to brzmi mdło.

Zniesmaczony byku
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 9:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam po długiej przerwie petrosjana i Ediiiego Very Happy
Cieszę się, że zdecydowaliście się zagrać w naszym turnieju i cieszę się, że głupoty się wam w głowie skończyły i wróciliście do poważnego zajęcia jakim są szachy Wink
Witam też nowych uczestników forum, którzy zobowiązali się do udziału w rywalizacji, która trwa cały rok, mam nadzieję, że dotrwacie do końca Smile
A bigran..., cóż ograł nas i zapewne stwierdził, że wyczerpaliśmy już nasze możliwości i nie jesteśmy mu już w stanie pomóc szkoleniowo! W związku z tym pewnie szkoda mu na nas prądu Wink
Powrót do góry

Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 10:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam!
I ja chętnie zagram w turnieju forumowiczów!!! Nie mam wyjście po tym jak namówili mnie panowie Janczewski i byk. Tak naprawde to zapowiada się super zabawa!!! No a ze wspomnianymi panami mam do wyrównania rachunki po ostatnim turnieju także uważajcie Smile

Mój nick na kurniku to mily3city
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 11:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mily3city napisał:
Witam!
I ja chętnie zagram w turnieju forumowiczów!!! Nie mam wyjście po tym jak namówili mnie panowie Janczewski i byk. Tak naprawde to zapowiada się super zabawa!!! No a ze wspomnianymi panami mam do wyrównania rachunki po ostatnim turnieju także uważajcie Smile

Wyrównuj, wyrównuj ... Very Happy Arrow na zdrowie.

Witamy na zawodach!
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 11:17 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mily3city napisał:
Witam!
I ja chętnie zagram w turnieju forumowiczów!!! Nie mam wyjście po tym jak namówili mnie panowie Janczewski i byk. Tak naprawdę to zapowiada się super zabawa!!! No a ze wspomnianymi panami mam do wyrównania rachunki po ostatnim turnieju także uważajcie Smile

Witam Smile i życzę owocnego wyrównywania Very Happy

Widzę, że trzeba to zauważyć bo nowi koledzy uparcie przytaczają swoje nicki z kurnika Confused Gramy na FICS Exclamation albo na playchess Exclamation ze wskazaniem jednak na FICS Exclamation z tego co się orientuję to wszystkie partie a przynajmniej większość z nich została rozegrana na FICS, jeżeli coś się zmieniło w tej materii to nadmieniam, że mnie na kurniku nie zobaczycie, a dlaczego? Jak powiada lk85 nie, bo nie Very Happy
Powrót do góry

Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 3:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No ale czy to, że nie mam jeszcze konta na FICS oznacza, że nie mogę podać mojego nicka kurnikowego? Razz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 3:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mily3city napisał:
No ale czy to, że nie mam jeszcze konta na FICS oznacza, że nie mogę podać mojego nicka kurnikowego? Razz

Możesz, ale od tego jest chyba już taki dział Nicki na kurniku, czy jakoś tak Cool
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 3:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mily3city napisał:

Tak to zabrzmiało, jakbyś chciał tam grać, petrosjan chciał nawet, żeby dopisać jego nick kurnikowy. Pewnie trochę miesza wątek o pierwszym turnieju, w którym (w pierwszym poście) przy niektórych uczestnikach są trzy nicki, w tym kurnikowy. Ale regulamin mówi wszystko:

Gramy na serwerach Playchess i FICS, chyba że się partnerzy umówią zgodnie na inny serwer.

Stety niestety, Kurnik jest, jaki jest. Ja i Janczewski nie mamy tam nawet dźwięku, i to niezależnie od systemu, przeglądarki i wersji Javy.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 4:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pod dyskusję moja propozycja regulaminu. Nie krytykujcie tylko zbyt brutalnie, bo poświęciłem na niego duuużo czasu.
Tymczasem napiszę do Pana dr Andrzeja Filipowicza, może zgodzi się ufundować nagrodę dla zwycięzcy?!

I. ORGANIZATORZY
Użytkownicy forum dyskusyjnego miesięcznika Szachista
- Kierownik turnieju: byk
- Sędzia główny: tpp
- Webmaster: acidity

II. CEL ROZGRYWEK
- Popularyzacja gry szachowej przez Internet.
- Integracja środowiska szachowego.
- Podnoszenie umiejętności szachowych.

III. PREZENTACJA WYNIKÓW I PARTII
Strona Internetowa
www.pub.szachista.com/2ed_turnieju/

IV. WARUNKI UCZESTNICTWA
W turnieju może wziąć udział każdy chętny, zarejestrowany użytkownik forum internetowego www.szachista.com bez względu na posiadane kwalifikacje szachowe. W przypadku braku rejestracji na forum, musi mieć oficjalnego przedstawiciela, który będzie w jego imieniu kontaktował się na forum z innymi uczestnikami turnieju.
W turnieju obowiązuje bezwzględny zakaz korzystania z pomocy programów szachowych podczas partii pod groźbą wykluczenia z turnieju.

V. ZGŁOSZENIA
Zgłoszenia do 15.01.2007 za pośrednictwem forum internetowego.
Po tym terminie nowy zawodnik może zostać dopuszczony tylko w przypadku akceptacji wszystkich uczestników turnieju.
Jako ostateczny termin przystąpienia do turnieju przyjmujemy 30.04.2007 r.
Zgłaszający się powinien podać:
- adres e-mail (tylko sędziemu głównemu)
- pseudonim na FICS oraz inny serwerach na których chce się grać

VI. TERMIN I MIEJSCE GRY
Podstawowym serwerem do gry jest Free Internet Chess Server (FICS).
Grający mogą jednak umówić się na partie na innym serwerze.
Rozgrywki rozpoczynają się od dnia 16.01.2007 i muszą zakończyć do dnia 31.12.2007 r.
- w turnieju nie ma ustalonych terminów poszczególnych rund i partii
- kolejność rozgrywania partii jest dowolna
- gracze umawiają się na partie samodzielnie do końca listopada
- grających prosi się, aby w przypadku ustalenia terminu rozgrywki w miarę możliwości poinformowali o tym innych grających za pośrednictwem forum internetowego
Dogrywki:
- w przypadku gdy na dzień 31.10.2007 uczestnikom pozostaną do rozegrania jakieś partie, sędzia główny ustali terminy ich rozegrania na miesiąc grudzień. Sędzia będzie starał się przy tym uwzględnić możliwości czasowe grających (szkoła, praca, wyjazdy itp.)
- terminarz dogrywek powinien być ogłoszony najpóźniej 5.11.2007
- partie podczas dogrywki są rozgrywane wyłącznie na serwerze Free Internet Chess Server (FICS)
- grający za obopólną zgodą mają możliwość ustalenia innego terminu dogrywki, z tym że wszystkie partie muszą zostać rozegrane do 31.12.2007r.
- w przypadku gdy jednemu z graczy nie będzie odpowiadał termin ustalony przez sędziego i jednocześnie nie będzie starał się wskazać innego dogodnego terminu, sędzia orzeknie walkower na korzyść strony obecnej w ustalonym dniu na serwerze.
- w przypadku gdy obu graczom nie będzie odpowiadał termin ustalony przez sędziego i jednocześnie nie będą starali się wskazać innego dogodnego terminu, sędzia orzeknie walkower na niekorzyść obu graczy.

VII. SYSTEM ROZGRYWEK I TEMPO GRY
- System rundowy (każdy z każdym, mecz i rewanż).
- Tempo gry zgodnie z wynikami ankiety (koniec ankiety "po balu sylwestrowym")

VIII. PRZEPISY GRY I OCENA WYNIKÓW
Obowiązują aktualne przepisy gry FIDE. Za zwycięstwo w partii zawodnik otrzymuje 1 pkt., za remis 0,5 pkt., za porażkę 0 pkt.
Kolejność w turnieju rundowym, przy jednakowej ilości punktów ustala się w oparciu o kryteria:
1. Bezpośredni wynik meczu lub mała tabelka dla kilku osób
2. Berger
3. Większa ilość zwycięstw
4. Odrzucanie ostatnich grup punktowych
Wynik partii zostanie uwzględniony tylko w przypadku gdy zostanie przesłany plik *.pgn do webmastera acidity(at)szachy.szczecin.pl
Do zgłoszenia wyniku i przesłania partii zobligowany jest zwycięzca partii, a przypadku remisu zawodnik grający białym kolorem.

Ostatnio zmieniony przez acidity dnia Sro Gru 20, 2006 11:13 am, w całości zmieniany 6 razy
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 77, 78, 79  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 5 z 79