Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

kolejność miejsc przy ex aequo
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 11:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gratulując ZWYCIĘZCOM (a trzeba i to bardzo) pamiętajmy o przegranych. A przecież Roksana ostrzy już sobie pazurki, i to nie tylko na II edycję powolniaka, ale i aby w pierwszej jeszcze namieszać.

byk napisał:
A byku dzięki temu ma smadzielne 3 miejsce Cool
I tu zaczyna się dyskusja uczonych. Nie ma konkretów w regulaminie, czyli nie "samodzielne trzecie" lecz "samodzielne drugie" miejsce Exclamation
W różnych dyscyplinach i na różnych turniejach różnie się stosuje. Biorąc naszą trójkę to można: na samą górę podium posadzić (boć pewnie siedzieli przed monitorem) bigrana i Krystiana zostawiając 2 miejsce wolne, a na dole siadłby byk. Inna możliwość to nie zostawiamy miejsca pośrodku, bo usadowi tam się byk, a niżej wgramoli się dalsza ferajna.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 10:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Opowiem Wam coś.

Kiedyś, dawno temu. Miałem 10 lat i rodzice wysłali mnie na kolonie. W ramach kolonii odbywały się zawody sportowe (szumnie nazwane Olimpiadą) w wielu dyscyplinach. Jedną z dyscyplin był tenis stołowy. Mały byku zgłoszał się do wielu zawodów, ale tylko w tenisie stołowym udało mu się zająć medalowe III miejsce, w swojej kategorii wiekowej. Radość była ogromna, tym bardziej, że za miejsca na podium obiecane były medale. MEDALE !. Wiecie co znaczy MEDAL dla 10-latka !!!!

A jak było? Otóż moja konkurencja była na uroczystości nagradzania medalistów rozpatrywana jako ostatnia. Ja z pierwszej trójki nagradzany być miałem medalem jako ostatni. I co? Otóż zabrakło dla mnie (tylko dla mnie!) medalu! Dalczego? Bo wcześniej w jakiejś konkurencji przyjęto, że skoro dwóch pierwszych zawodników ma taki sam wynik, to trzeci powinien być drugi, a czwarty powienien być trzeci. I jakiś koleś dostał MÓJ medal ...

Mi dali książke, a ja się rozpłakałem, bo chciałem medal ...

Od tego wydarzenia uważam, że jeśli dzielone jest pierwsze miejsce przez dwóch zawodników, to następny w kolejności jest TRZECI, a nie DRUGI.

Pozdrawiam
byku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 11:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Opowiem Wam coś.

Kiedyś, dawno temu. Miałem 10 lat i rodzice wysłali mnie na kolonie. W ramach kolonii odbywały się zawody sportowe (szumnie nazwane Olimpiadą) w wielu dyscyplinach. Jedną z dyscyplin był tenis stołowy. Mały byku zgłoszał się do wielu zawodów, ale tylko w tenisie stołowym udało mu się zająć medalowe III miejsce, w swojej kategorii wiekowej. Radość była ogromna, tym bardziej, że za miejsca na podium obiecane były medale. MEDALE !. Wiecie co znaczy MEDAL dla 10-latka !!!!

A jak było? Otóż moja konkurencja była na uroczystości nagradzania medalistów rozpatrywana jako ostatnia. Ja z pierwszej trójki nagradzany być miałem medalem jako ostatni. I co? Otóż zabrakło dla mnie (tylko dla mnie!) medalu! Dalczego? Bo wcześniej w jakiejś konkurencji przyjęto, że skoro dwóch pierwszych zawodników ma taki sam wynik, to trzeci powinien być drugi, a czwarty powienien być trzeci. I jakiś koleś dostał MÓJ medal ...

Mi dali książke, a ja się rozpłakałem, bo chciałem medal ...

Od tego wydarzenia uważam, że jeśli dzielone jest pierwsze miejsce przez dwóch zawodników, to następny w kolejności jest TRZECI, a nie DRUGI.

Pozdrawiam
byku
Historia ciekawa i pouczająca... dla organizatora -nie zabezpieczył większej ilości medali. Generalnie w tym co piszesz jest wiele racji, jednak regulamin nie rozstrzygnął kwestii dzielenia bądź nie miejsc i inaczej niż pisze tpp zrobić nie można. Jest 2 mistrzów, czyli dwóch zawodników na 1 miejscu. Gdyby Ciebie ustawić na miejscu 3, to kto byłby w takim razie na miejscu drugim? Logika mi mówi, że po jeden jest dwa, a dopiero później trzy... Ależ błysnąłem Mr. Green
Jak dla mnie, to nie ma nad czym się rozwodzić. W realu byłoby to istotne, bo chodziłoby o nagrody, czy nawet prawdziwe medale, ale w tym przypadku ilość osób na pudle nie ma większego znaczenia.

P.S. Szczerze jednak przyznam, że mimo wszystko chodziło mi po głowie rozstrzygnięcie tej kwestii i rozegranie dodatkowych meczów. Jakby każdy sięzgodził, to nie byłoby przeciwskazań. Problem w tym, że wtedy zawodnicy będący za bykiem, nie mieliby o co grać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 2:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Logika mi mówi, że po jeden jest dwa, a dopiero później trzy...

Tak, tak ..., ale skoro ja osiągnąłem trzeci rezultat, a dwóch zawodników ma lepszy, to czemu jestem drugi, a nie trzeci? Przyznam, że aż tak mocno nie zalezy mi, żeby mój punkt widzenia przyjąć za obowiązujący. Jednakże wyobraźcie sobie: Janczewski wygrywa obie partie z Roksaną i ma 14,5 pkt. Wtedy: na podium stoi nas sześciu (na 8 startujących) - Łał Very Happy. Dobrze, że ja sam, bo duży i gruby jestem ...

byku

PS. Dobrze, że wszyscy nie mają takiej samej liczby punktów, bo drugi byłby ... Arrow adam-p Very Happy Shocked
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 11:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
acidity napisał:
Logika mi mówi, że po jeden jest dwa, a dopiero później trzy...

Tak, tak ..., ale skoro ja osiągnąłem trzeci rezultat, a dwóch zawodników ma lepszy, to czemu jestem drugi, a nie trzeci?
O ile wiem, to osiągnąłeś DRUGI rezultat, dlatego zajmujesz drugie miejsce. A jeżeli uważasz inaczej (a masz takie prawo) to jaki jest wg Ciebie drugi rezultat tego turnieju, jeżeli Ty masz trzeci? Nadmieniam, że pierwszy rezultat znamy, jest nim 21 i pół punkcika.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 11:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Potraktujmy szachy jak każdy sport. Mamy dwa złote medale i jeden brązowy — i tyle.
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 2:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tepepek, Ty to jesteś udany! Może i z ortografią jest u Ciebie ok, ale z liczeniem to na bakier na maxa:/ nie mnie sie tu wtrącać, ale troche samokrytyki! Skoro dwie osoby zdobyły po 21,5 punktów to moim skromnym zdaniem wynik byka (15pkt) jak by nie spojrzeć jest wynikiem nr TRZY!!
1-->21,5; 2-->21,5; 3-->15...........lol;]

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 2:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cóż, chyba nie potrzebnie problem ten wzbudza tyle emocji. Przecież chodziło o to, aby pograć sobie w szachy, a te miejsca, to chyba sprawa drugorzędna Question
Proponuję przegłosować (we własnym gronie aby nikt postronny się nie wcinał) tę sprawę. Mam dwie propozycje. Jedna to pozostawić tak jak jest obecnie (przykład A) lub w taki sposób jak prowadze m.in. klasyfikację turniejów w Szczecinie (przykład B)
Kod:
Przykład A
1 Bigran; Krystian
2 Byk
3 Tpp; Mattihau
4 Janczewski
5 Wojtzuch
6 Roksana
7 Adam-p

Przykład B
1-2 Bigran; Krystian
3 Byk
4-5 Tpp; Mattihau
6 Janczewski
7 Wojtzuch
8 Roksana
9 Adam-p

Sam bliższy jestem opcji B.

Ediii, twój post jest delikatnie mówiąc nieelegancki. Na dodatek zawiera błąd, bo w regulaminie nie przewidziano punktacji pomocniczej więc jeśli 2 zawodników uzyskało 21.5 pkt, to obaj są na 1 miejscu i nie można jednego z nich według własnego widzimisię ulokować na 2 miejscu.
Następnym razem zanim zechcesz komuś dołożyć do pieca, zapoznaj się wpierw z regulaminem, bo każda powyższa tabelka ma swoją logikę i jest z nim zgodna. Jeśli rozpiera Cię energia, to spożytkuj ją właściwie tzn. dołóż swoje 3 grosze do nowo powstającego regulaminu 2 edycji do której się zgłosiłeś, abyśmy za rok nie tracili czasu na bezsensowne dyskusje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 4:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Potraktujmy szachy jak każdy sport. Mamy dwa złote medale i jeden brązowy — i tyle.
Czyli przyjmujesz, że nie ma drugiego miejsca.
"Jak każdy sport" - weź pod uwagę, że "w tych sportach" (ciekawa konstrukcja zwrotu) były wcześniej dość szczegółowe regulaminy. Również nie można generalizować.

Jestem za opcją A.

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 6:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oj łysy łysy, zanim coś napiszesz to przeczytaj uważnie to do czego się odwołujesz!! Napisałem, że wynik byka jest wynikiem numer trzy!! WYNIKIEM!!! żeby ułatwić sprawe pokazałem, że pierwsze dwa wyniki to 21,5 i 21,5!!Gdzie ja pisałem o przyznawaniu miejsc? No prosze powiedz mi?? Koleś kto tu ma nadmiar niesporzytkowanej energii?! Wink

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 7:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Oj łysy łysy, zanim coś napiszesz to przeczytaj uważnie to do czego się odwołujesz!! Napisałem, że wynik byka jest wynikiem numer trzy!! WYNIKIEM!!! żeby ułatwić sprawe pokazałem, że pierwsze dwa wyniki to 21,5 i 21,5!!Gdzie ja pisałem o przyznawaniu miejsc? No prosze powiedz mi?? Koleś kto tu ma nadmiar niesporzytkowanej energii?! Wink

Cytat:
1-->21,5; 2-->21,5; 3-->15

Ja też uznałem, że przyznałeś pierwsze miejsce bigranowi (w domyśle: na podstawie wyniku bezpośredniego starcia). I chyba o to chodziło acidity. Jeśli uważasz, że byli ex aequo, powinieneś napisać 1–2 --> 21,5; 3 --> 15 albo coś w ten deseń.
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 8:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

1-->21,5 (pierwszy wynik lepszy od wyniku byka) 2-->21,5 (drugi wynik lepszy od wyniku byka) 3-->15 wynik byka;] Jak pisze o WYNIKACH to nie pisze o PRZYZNAWANIU MIEJSC ;]
Ps Skąd wiesz wojtzuch, że w moim przekonaniu nr jeden to bigran, a nie Krystian??Very Happy Nigdzie o tym nie wspominałem:P

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 9:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go!

Panowie czy ta dyskusja ma sens ?? a jeśli nawet ma czy napewno w tym temacie ??Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 9:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Ps Skąd wiesz wojtzuch, że w moim przekonaniu nr jeden to bigran, a nie Krystian??Very Happy Nigdzie o tym nie wspominałem:P
Wynikało to z kontekstu zapisu (wypowiedzi).

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 9:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
1-->21,5 (pierwszy wynik lepszy od wyniku byka) 2-->21,5 (drugi wynik lepszy od wyniku byka) 3-->15 wynik byka;] Jak pisze o WYNIKACH to nie pisze o PRZYZNAWANIU MIEJSC ;]

Wynik, miejsce, medal — jeden pies. Medale przyznaje się za miejsca, a miejsca za wyniki, więc zabrzmiało, jak zabrzmiało. Poeta miał na myśli coś innego — zdarza się Wink
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 3