Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Idź do strony 1, 2, 3 ... 77, 78, 79  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Jakie tempo gry? (przy 60 posunięciach to:)
30'+30" = 60'
31%
 31%  [ 5 ]
60'+ 5" = 65'
56%
 56%  [ 9 ]
35'+25" = 60'
0%
 0%  [ 0 ]
45"+15' = 60'
12%
 12%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 16

Autor Wiadomość
byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 8:59 am
Temat postu: Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Odpowiedz z cytatem

Regulamin

I. ORGANIZATORZY
II. CEL ROZGRYWEK
  • Popularyzacja gry szachowej przez Internet.
  • Integracja środowiska szachowego.
  • Podnoszenie umiejętności szachowych.

III. PREZENTACJA WYNIKÓW I PARTII
IV. WARUNKI UCZESTNICTWA
  • W turnieju może wziąć udział każdy chętny, zarejestrowany użytkownik forum internetowego www.szachista.com bez względu na posiadane kwalifikacje szachowe. W przypadku braku rejestracji na forum, musi mieć oficjalnego przedstawiciela, który będzie w jego imieniu kontaktował się na forum z innymi uczestnikami turnieju.
  • W turnieju obowiązuje bezwzględny zakaz korzystania z pomocy programów szachowych podczas partii pod groźbą wykluczenia z turnieju.

V. ZGŁOSZENIA
  • Zgłoszenia do 15.01.2007 za pośrednictwem forum internetowego.
  • Po tym terminie nowy zawodnik może zostać dopuszczony tylko w przypadku akceptacji wszystkich uczestników turnieju.
    Jako ostateczny termin przystąpienia do turnieju przyjmujemy 30.04.2007r.
  • Zgłaszający się powinien podać:
    • adres e-mail (tylko sędziemu głównemu)
    • pseudonim na FICS oraz innych serwerach na których chce się grać

VI. TERMIN I MIEJSCE GRY
  • Podstawowym serwerem do gry jest Free Internet Chess Server (FICS).
  • Grający mogą jednak umówić się na partie na innym serwerze.
  • Rozgrywki rozpoczynają się od dnia 16.01.2007 i muszą zakończyć do dnia 31.12.2007 r.
    • w turnieju nie ma ustalonych terminów poszczególnych rund i partii
    • kolejność rozgrywania partii jest dowolna
    • gracze umawiają się na partie samodzielnie do końca listopada
    • grających prosi się, aby w przypadku ustalenia terminu rozgrywki w miarę możliwości poinformowali o tym innych grających za pośrednictwem forum internetowego

• Dogrywki:
    • w przypadku gdy na dzień 31.10.2007 uczestnikom pozostaną do rozegrania jakieś partie, sędzia główny ustali terminy ich rozegrania na miesiąc grudzień. Sędzia będzie starał się przy tym uwzględnić możliwości czasowe grających (szkoła, praca, wyjazdy itp.)
    • terminarz dogrywek powinien być ogłoszony najpóźniej 5.11.2007
    • partie podczas dogrywki są rozgrywane wyłącznie na serwerze Free Internet Chess Server (FICS)
    • grający za obopólną zgodą mają możliwość ustalenia innego terminu dogrywki, z tym że wszystkie partie muszą zostać rozegrane do 31.12.2007r.
    • w przypadku gdy jednemu lub obu graczom nie będzie odpowiadał termin ustalony przez sędziego i jednocześnie nie będzą się starali uzgodnić innego dogodnego terminu, sędzia orzeknie walkower na korzyść strony obecnej w ustalonym terminie na serwerze.

VII. SYSTEM ROZGRYWEK I TEMPO GRY
  • System rundowy dwukołowy (każdy z każdym, mecz i rewanż).
  • Tempo gry zgodnie z wynikami ankiety
    60 minut na partię i dodatkowo na każde posunięcie 10 sekund z kumulacją czasu niewykorzystanego (tempo Fischera) = (60'+10")

VIII. PRZEPISY GRY I OCENA WYNIKÓW
  • Obowiązują aktualne przepisy gry FIDE. Za zwycięstwo w partii zawodnik otrzymuje 1 pkt., za remis 0,5 pkt., za porażkę 0 pkt.
  • Wynik partii zostanie uwzględniony tylko w przypadku gdy zostanie przesłany plik *.pgn do webmastera acidity(at)szachy.szczecin.pl
    Do zgłoszenia wyniku i przesłania partii zobligowany jest zwycięzca partii, a przypadku remisu zawodnik grający białym kolorem.
  • Kolejność w turnieju rundowym, przy jednakowej ilości punktów ustala się w oparciu o kryteria:
    1. Bezpośredni wynik meczu lub mała tabelka dla kilku osób
    2. Berger
    3. Większa ilość zwycięstw
    4. Odrzucanie ostatnich grup punktowych

IX. NAGRODY
  • nagrody za miejsca I, II, III.
  • najpierw wybierz zawodnik zajmujący miejsce I, póżniej II i III:

UCZESTNICY: FICS Playchess kurnik e-mail rzecznik
  1. byk wojtekgdansk wbyk jest
  2. tpp tepepe jest
  3. mattihau mattihau Mattihau mattihau jest
  4. wojtzuch leoninus leoninus jest
  5. Roksana Roksana roksanaj jest acidity
  6. Krystian krystekpl krystian_94 krystek_pl jest acidity
  7. Janczewski Janczewski Janczewski jest
  8. * Marcinos Marcinos jest
  9. robson_z_lubina rmalec lub robsonzlubina robson z lubina robson_z_lubina jest
  10. lisek lisekk ron_gaucho jest
  11. petrosjan TakiSobieKiler petrosjan jest
  12. Ediii edzio jest
  13. Mily3city MilyThreeCity Mily3city mily3city jest
  14. * GITS PlanetAsia -
  15. Kostrzewski Kostrzewski kostrzewski1 jest
  16. bielanek QbaPL qba_turniejowy jest
  17. JJThompson JJThompson jjthompson jest
  18. keino keino matix keino -
  19. bigran bigrand jest
  20. pooher pooher pooher jest
* - wykreśleni
Wstawka tpp - koniec
---------------------------

Na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć ...

A zatem:
Czy są chęci na II edycję?
Co byście zmienili z zasad turnieju I edycji?
Czy czas do namysłu był satysfakcjonujący?
itd. itp.

Ze swojej strony:
- mam chęć grać Smile
- cykl kalendarzowy (cały rok 2007) rozgrywek wygląda sensownie
- należałoby ustalić co decyduje o kolejności w przypadku równej liczby punktów
- przy większej ilości uczestników (oby tak było Exclamation ) może należałoby się zastanowić nad dwukołowym systemem rozgrywek
- rolę sędziego i webmastera strony rozgrywek powierzyłbym tym samym osobom Cool
- kierownikiem zawodów proponuje mianować Janczewskiego Wink

Zapraszam do dyskusji jak i zgłaszania akcesu do turnieju.

byku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 11:03 am
Temat postu: Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja [1]
Odpowiedz z cytatem

Wiele wskazuje, że chętnych będzie więcej niż w 1. edycji, więc cztery partie każdy z każdym to może być dużo. Z drugiej strony przed dogrywkami rzadko ktoś grał dwie partie z rzędu — a jeśli już, chyba nikt nie miał z tym problemu! — więc przy ogólnie mniejszej liczbie partii (bo na 16 zawodników bym nie liczył, zresztą proponuję ograniczyć ich liczbę do 12) sensowne byłoby wydłużenie czasu do namysłu.

Proponuję co najmniej 45+30 i dwie partie każdy z każdym. Można by też rozważyć coś w rodzaju popularnego na turniejach 60', ale z niewielkim przyrostem (5 – 10 sekund).

Ale 2 partie 45+30 wydają mi się dobrym kompromisem. Z jednej strony to wciąż są dość szybkie szachy, a z drugiej dodatkowe pół godziny raz na kilka tygodni chyba nie będzie barierą nawet dla uczestników bardzo zajętych życiem rodzinnym Smile

W każdym razie zgłaszam chęć udziału i do propozycji byka uwag nie mam.
Powrót do góry

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 8:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hmm Ja bym był chętny ale...

1. Tempo nie przesadnie długie... 60 bez dodatków uznałbym za akurat Smile ewentualnie z +3, +5 nie więcej Smile

2. Mój udział w turneiju zaczął by się tak od połowy maja dopiero... ale sądze że to by nie stanowiło dla nas problemu przy terminie na rozegranie od stycznia do grudnia Smile

3. Więcej grzechów nie pamietam Wink

P.S. Panowie i Panie jak nie zdam matury to będzie wasza wina Razz

pozdrawiam
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 8:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jestem za dotychczasowym tempem gry.
Termin umawiany od stycznia do 30 listopada. Dogrywki od 1 grudnia.
Liczba partii powinna być uzależniona od ilości uczestników. Do 15 nawet dałbym 4 partyjki.

aha, oczywiście gram Exclamation
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 9:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hmmm, druga edycja powiadacie Cool
No nie wiem, troszkę się waham... Wink
Po dobrej grze w pierwszej edycji jestem rozchwytywany Laughing
A od kiedy ruszyłaby Razz ?
I czy jest ktoś w stanie namówić braina i estorila by wzięli w niej udział?
Gdyby ktoś mnie zapytał o tempo, to uważam dotychczasowe (30 + 30) lub 60 bez dodatków za wystarczające. Biorąc pod uwagę ostatnią moją partię z tpp to i 5min było aż nadto Wink (Ależ tam było błędów Embarassed )
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 11:40 pm
Temat postu: Re: Turniej forumowiczów w szachach powolnych - II edycja
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Czy są chęci na II edycję?
Jasne, to wartościowy turniej, a co najważniejsze uczciwy!
byk napisał:
Co byście zmienili z zasad turnieju I edycji?

Tempo gry. Podoba mi się opcja 60+5 sek. (co by komuś do głowy nie przyszło grać na czas). W sumie to wyjdzie mniej więcej to samo, co przy 30+30
Oczywiście, fajnie by było pograć jeszcze dłużej, ale trzeba pamiętać, że nie każdy mógłby wydbyć tyle wolnego czasu. Przy okazji, jeśli ktoś ma chęci pograć takie partie(np. 60+30) z Krystianem lub Roksaną, to niech pisze na priva.

- Trzeba koniecznie dodać zapis do regulaminu rozstrzygający kwestię miejsc przy równej ilości punktów. Ze swej strony proponuję aby ułożyć dodatkowe tabelki z liczeniem tylko partii pomiędzy zainteresowanymi, ewentualnie dogrywki.
- Liczbę partii uzależniłby od ilości uczestników.
I jeszcze jedno. Jeśli na koniec sędzia ma ustalać terminy, to trzeba się zastanowić z jakim wyprzedzeniem powinien to zrobić, aby w razie potrzeby można było sensownie przesunąć.
- trzeba koniecznie namówić do gry Bigrana Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 1:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dodałem ankietę w pierwszym poście odnośnie tempa gry. Symulacja jest przy założeniu 60 posunięć w partii. byk mnie zabije!
Ankieta ważna do około nocy sylwestrowej.

Kolejność przy równej ilości punktów:
1. Bezpośredni wynik meczu lub mała tabelka dla kilku osób
2. Berger (trochę liczenia bo kilka partii ale trudno ...) w kołówce najpopularniejszy
3. Większa ilość zwycięstw (aby grać "na maksa")

Kalendarz dogrywek można by dać już na początku listopada.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 7:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Kolejność przy równej ilości punktów:
2. Berger (trochę liczenia bo kilka partii ale trudno ...) w kołówce najpopularniejszy
Można skorzystać z programu do kojarzenia Smile
tpp napisał:
3. Większa ilość zwycięstw (aby grać "na maksa")
Co do tego, to i tak każdy gra maksa, bo w przeciwnym wypadku po co się zgłaszać? Nagrodami nie dzielą Wink
tpp napisał:
Kalendarz dogrywek można by dać już na początku listopada.
Popieram.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 7:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Brawo za odzew !
Zgłosili się do uczestnictwa wszyscy (oprócz Krzyśka) uczestnicy pierwszej edycji. Na Krzyśka też oczywiście liczymy - pewnie się wysypia po pracy. Zachęcam też gorąco innych forumowiczów: Marcinos (wspominałeś, że szkoda, że się ni załapałeś do I edycji), Atek (dużo kibicuje, więc i czas ma Very Happy ), inni ... Brain, estoril - to byłoby cool zlać im tyłki. Może zxczxc chciałby zagrać z kimś innym niż komputer?
Co do ilości partii, to pomysł tpp (do 15 osób gramy czterokołówke) jest chyba lekką przesadą. Lub ostrzej (ze pewnym złotoustym tego forum) "ktoś tu się chyba z własnym ptakiem na łby pozamieniał" Wink
Co do tempa - ja w zasadzie każde akceptuję, które by sumarycznie dawało podobny czas partii jak w I edycji turnieju.
Bigran- nie rób fochów, tylko się zgłaszaj Razz.
Acidity - rozumiem, że zgłaszasz dwóch zawodników? No i dodam jeszcze, żebyś rozważył zgłoszenie własnej osoby (tu liczę na głosy poparcia innych forumowiczów).

To tyle na razie

byku

PS. Byk nie zabije, ale za edycję postu dostaniesz w tyłek 4:0 Very Happy .
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 8:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że tak, tzn byłem w pracy prawda.
II edycja to oczywiście zwyczajna konsekwencja, czyli gram.
Co do czasu to obstawiłem 60 +5 myślę, że taki czas byłby w naszym przypadku najlepszy.
Co do regulaminu w sprawie miejsc, Wasze propozycje z pewnością będą dobre, Wy proponujecie a sędzia na podstawie tych propozycji ustali ostateczne reguły.
Termin podawania dogrywek jak najbardziej słuszny.
Ilość partii..., myślę( Shocked Smile ):

a) <=11 zawodników = 4 partie
b) 12-15 zawodników = 3 partie
c) =>16 zawodników = 2 partie

W pierwszych dwóch przypadkach będzie to około 40 partii na twarz.
W przypadku trzecim partii nieco mniej bo 32, ale może zgłosi się więcej niż 16 chętnych.

Oczywiście, że zapraszam do zabawy (bo tym przecież jest ten turniej Smile ) Bigrana, Acidity, estorila, brainw0rkera i oczywiście Wszystkich chętnych zapraszam'y Exclamation

PS. na kierownika turnieju proponuję byka, to w końcu jego temat, no i czas najwyższy by za robotę wzięli się młodzi Wink trzba w końcu wyuczyć organizacyjnie młody narybek, byku młody niech się szkoli, byka na kierownika Very Happy Wink

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 9:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli kierownikiem imprezy będzie byk to oczywiście zagram. Laughing

Jednakże powstaje pytanie (w kwestii formalnej oczywiście Wink ): co tak naprawdę MOŻE kierownik w sytuacji gdy sędzia zarządzi INACZEJ Laughing Question Dlatego uważam, że niepodzielnie rządzić i organizować powinien sędzia, bez żadnych figrantów typu kierownik.

Co do tempa to również oddałem głos na 60 z malutkim dodatkiem.
Odnośnie ilości partii - przy nieparzystej ilości jest mały problem doboru koloru, czyli kto ma zagrać białymi dwa razy i dlaczego Razz . Proponuję dwie partie bez względu na ilość uczestników.
Najwyżej turniej zakończy sie wcześniej i rozpocznie się nowy Cool

Co do koncertu życzeń do składu uczestników, to może arkoski by się zgodził wystąpić Question Razz Wszak im więcej silnych graczy, tym lepiej.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 9:42 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja bym jednak proponował 60'+10''. Większość uczestników, zdaje się, używa już drewnianych szachownic, a wtedy ten przyrost jest tak mały, jakby go nie było. Oczywiście, można powiedzieć, że wystarczy nie wpaść w niedoczas, ale skoro już mówimy o niegraniu na czas, 5 sekund nie zmienia tu dosłownie nic.

Przy okazji, bo widzę, że także tu ten potworek zawitał masowo, a ja "zawodowo" czuję się w obowiązku takie zjawiska tępić Smile Panowie, jedyna poprawna forma to odnośnie do czegoś (popularyzowana przez naszych kaleczących polszczyznę polityków odnośnie czegoś to kalka z rosyjskiego). Inna sprawa, że ta forma jest tak urzędowa, że do normalnego języka po prostu się nie nadaje i raczej śmieszy (od zawsze ma status: tylko w wyrażeniach urzędowych) Wink Czyli: co do liczby partii, jeśli chodzi o liczbę partii, w odniesieniu do liczby partii itp.
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 10:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć,
z radością zagrałbym w drugiej edycji turnieju. Ze mnie co prawda słaba dwójka (kategoria, znaczy się), ale trochę praktyki turniejowej jeśli chodzi o dłuższe pojedynki mam. Najbardziej odpowiadałoby mi tempo 60'+10", ale dostosuję się do wszystkiego powyżej 15 min. W sprawie czasu - ten na porządną partię zawsze się znajdzie, pomijając sesję na uczelni.
Ale to zaledwie 4 tygodnie (jak dobrze pójdzie Twisted Evil ). Zabieram się do studiowania waszych partii.
Pozdrowienia

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 10:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Przy okazji, bo widzę, że także tu ten potworek zawitał masowo, a ja "zawodowo" czuję się zobowiązany takie zjawiska tępić Smile
Sam jesteś potworek Razz. Daj sobie czasami odpocząć "od zawodu", staraj się czytając posty choć przez chwilę nie przebywać w pracy, a będzie z pewnością zdrowiej dla wielu.

Po prostu wyraziłem swoję opinię odnośnie czegoś i tyle.
Trochę teorii :
Odnośnie do rozegrania pewnej ilości partii ... (forma czasownikowa - jest OK)
Odnośnie ilości partii (też jest OK)
.
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 11:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No dobra łobuzy. Będę kierował tym turniejem Wink .

Zatem:
- Zgłoszenia przyjmujemy do 15.01.2007 (włącznie). Do tego czasu zgłoszenie wystarczy, żeby wziąć udział w turnieju. Po tej dacie dopuszczamy nowego zawodnika po akceptacji wszystkich uczestników turnieju.
- Jako ostateczny termin przystąpinia do turnieju przyjmujemy 30.04.2007 (do dyskusji)
- Liczba partii między uczestnikami - 2 (do dyskusji, choć już mamy więcej uczestników niż w I edycji, a liczę, że kilku jeszcze dojdzie. Z tego powodu 4 partie to byłoby ciut za dużo)

Zobowiązuje sędziego do:
- edytowania (w tym jest dobry Wink ) mojego pierwszego postu w temacie (na wzór tematu I edycji turnieju). Edycja może zawierać wszelkie uwagi organizacyjne: regulamin turnieju, uczestników, adres strony turnieju, itp.
- podsumowania głosowania nt. czasu na partię (do 3.01.2007)
- napisania regulaminu rozgrywek (do 10.01.2007)

Webmastera zobowiązuje do:
- założenia strony turnieju (sugeruję, żeby robić to po 15.01.2007, tj. kiedy przynajmniej wstępnie będziemy znali skład turnieju - ta uwaga w trosce o czas webmastera).

To tyle na początek. Kocham rządzić Wink .

Pozdrawiam
byku

PS. Wojtucha proszę o nie-spamowanie w tym temacie Wink
PS2. Matti, maturą się nie przejmuj. ROMAN EDUKATOR przecież jakąś amnestię obiecywał Wink .
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3 ... 77, 78, 79  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 79