| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 27, 2002 11:48 pm Temat postu: Chessbase |
|
|
|
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnic do czego służy program chessbase? A może gdzieś na jakiejś stronie polskojęzycznej znajdują się jakieś informacje dotyczące tego programu? |
|
| Powrót do góry |
|
az Administrator

|
Wysłany: Sob Wrz 28, 2002 7:41 pm Temat postu: Chessbase |
|
|
|
tutaj powinno byc sporo informacji ale raczej nie po polskunatmiast na stronie http://szachy.pl/programy/ w kategorii PROGRAMY DO TWORZENIA I EDYCJI BAZ Z PARTIAMI mozna sobie sciagnac starsze wersje tego programu.
Ostatnio zmieniony przez az dnia Wto Lut 24, 2004 5:36 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
| Powrót do góry |
|
uponthehill Nowy

|
Wysłany: Sob Paź 05, 2002 10:56 am Temat postu: Chessbase |
|
|
|
Program pt. ChessBase Light Sluzy do tworzenia biblioteki partii.http://www.crosswinds.net/~ossimitz/player.htmPod tym adresem znajduja sie zbiory partii poszczegolnych wybitnych szachistow. Po zainstalowaniu ChessBase, nalezy sciagnac i rozpakowac pliki z tymi zbiorami a potem ustawic aby program je czytal.Ja w ten sposob stworzylem sobie baze kilkudziesieciu tysiecy partii znanych grajkow. Z tego co wiem, te pliki z partiami moze tez czytac zwykly Fritz. _________________ Moja strona Paula Morphy'ego: http://www.morphy.prv.pl
"nieważne dokąd zmierzasz, teraz jesteś właśnie tutaj" |
|
| Powrót do góry |
|
marciu Nowy

|
Wysłany: Pon Paź 07, 2002 8:03 pm Temat postu: Chessbase |
|
|
|
Informacje o programie ChessBase znajdziesz na stronie polskiej www.marciu.republika.pl Marek _________________ Marek C |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Paź 17, 2002 7:51 pm Temat postu: Chessbase |
|
|
|
No to pozostaje mi podziękować z te adresy. Wprawdzie na stronie marcia informacje są dość ogólnikowe to jednak wiem już jakich opcji szukać w progamie. No i to co mnie tam zachwyciło najbardziej to łatka językowa fritza 7. Czy próbowałeś Marciu skontaktować się z producentem fritza? Wydaje mi się że gdybyś spolszczył go w 100% to mógłbyś na tym nawet zarobić.A co do strony podanej przez Uponthehilla to muszę powiedzieć że od dawna szukałem takich zbiorów partii granych przez poszczególnych wielkich szachistów.Mam nadzieję że jeśli ktoś będzie znał jeszcze jakieś ciekawe adresy to da o tym znać na tym forum. |
|
| Powrót do góry |
|
Slaug Nowy

|
Wysłany: Pon Lip 07, 2003 11:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Czesc! Mi cos nie dziala ten adres na ktorym mialy znajdowac sie partiee roznych grajkow. Lysy, moglbys zerknac czy u ciebie dziala, a jesli nie to podeslac mi na maila (slaug@wp.pl) te bazy ktore udalo ci sie sciagnac ??
Z gory uprzejmie dziekuje |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
uponthehill Nowy

|
Wysłany: Pią Sie 29, 2003 1:51 pm Temat postu: |
|
|
|
dokladniej : http://www.uni-klu.ac.at/~gossimit/c/chess.htm
Pod tym adresem sa wspaniale kolekcje partii poszczegolnych graczy i turnieji. Ten ktory zrobil te strone zasluguje na medal Lenina lub Krzyz Sw. Jerzego. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 1:36 pm Temat postu: |
|
|
|
Chessbase, a szczególnie wersja 8 to kolejny program nadmiernie rozbudowany, z mnóstwem opcji nie wiadomo do czego służących. |
|
| Powrót do góry |
|
Hrabia Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 24, 2004 3:28 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Chessbase, a szczególnie wersja 8 to kolejny program nadmiernie rozbudowany, z mnóstwem opcji nie wiadomo do czego służących. |
Niestety, ale nie masz racji. Po pierwsze chessbase nie ma wcale duzo opcji, po drugie są one jak najbardziej potrzebne! Chessbase zmienił się w kilku znaczących kwestiach w stosunku do wersji 7 czy 6 i zmienił się na bardzo duży plus. Przy pomocy 7, nie mogłem chociażby wydrukować repertuaru debiutowego(!), tylko musiałem drukować partie. Chessbase 8 może być uciążliwy dla osób którzy chcą tylko przejrzeć gry, ale zapewniam że ten program do tego nie służy!
P.S.
Jedna z osób pytała o pełne spolszczenie bodaj do Fritza, jeżeli jest to aktualne chętnie wyśle na maila. Może też przy da się komuś spolszczenie do chessbase.
kontakt:
warmatius@gazeta.pl |
|
| Powrót do góry |
|
uponthehill Nowy

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 12:28 am Temat postu: |
|
|
|
Skoro Chessbase 8 jest zbyt skomplikowany, można po prostu używać chessbase light, które jest do ściągnięcia za darmo z www.chessbase.com . _________________ Moja strona Paula Morphy'ego: http://www.morphy.prv.pl
"nieważne dokąd zmierzasz, teraz jesteś właśnie tutaj" |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 8:07 am Temat postu: |
|
|
|
Słusznie, ale wersja Light ma ograniczenie do iluś-tam partii. Nie pamiętam dokładnie, do kilku tysięcy. |
|
| Powrót do góry |
|
Barwaj Nowy

|
Wysłany: Wto Lip 25, 2006 11:15 am Temat postu: ChessBase 8.0 |
|
|
|
Czy ma ktoś może Opening Book dla ChessBase'a 8.0 Proto? Jeśli tak to bardzo bym prosił o odpowiedź. |
|
| Powrót do góry |
|
zdzicho 62 Nowy
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 9:42 am Temat postu: chessbase |
|
|
|
Czy ktoś wie jak zdobyć klucz do aktywacji CHESSBASE 10.
Bezpłatnie. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 11:11 am Temat postu: |
|
|
|
Jak nie dostałeś od św. Mikołaja (pewnie byłeś niegrzeczny), to może pod choinką znajdziesz. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|