wiem, że to nie jest najtańsze, ale czy nie lepiej kupic sobie np. uzywanego pocket pc - jest kilka darmowych programów szachowych z obsługą pgn, niestety nie jest to najtansze (choć licząc cenę wydruku 1 strony przy dużych ilościach nie jest najgorzej), ale znacznie łatwiejsze. Jeśli nie to fritz ma taką opcję, no ale jest płatny.
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 9:43 am Temat postu: Re: program szachowy z drukowaniem historii w diagramach
j23 napisał:
Hej
(Czasem jest fajnie w autobusie przesledzić i analizować poszczególne partie, a nie jestem na tyle biegły, aby wszystko mieć w głowie w pgn)
Nie wiem czy dobrze jarzę, ale kolega ma ochotę na przeglądanie partii w autobusie, zrozumiałem to tak, że chce wydrukować plik pgn przeplatając go do czasu do czasu diagramami, po to by mieć rozeznanie co się zmieniło w pozycji, a wszystko po to by nie przerabiać całego pgn w pamięci.
Dobra metoda np co 6-10 posunięć diagram, przy takiej ilości powinno to być przejrzyste.
Zatem 60 posunięć to 6-10 diagramów, jeśli diagramy niewielkie to partia powinna zmieścić się na 2 stronach a4, czyli awersie i rewersie (z przodu i na odwrocie strony).
_sephiroth napisał:
jest kilka darmowych programów szachowych z obsługą pgn, niestety nie jest to najtansze (choć licząc cenę wydruku 1 strony przy dużych ilościach nie jest najgorzej)
ChessPad
Program pod wszystkie windowsy 98,Me,2000,XP i o ile pamiętam nawet pod linuksem chodzi, chociaż za to ostatnie tak do końca nie ręczę. Program jest darmowy.
Rozwijając troszeczkę dyskusję... palmtop z poket pc średnio kosztuje od 999PLN do 2999PLN. Może są jakieś tańsze tylko czy zakup starocia z trzeciej ręki ma sens? Jeśli nawet, to wydatek rzędu kilkuset złotych. Wydruk 2 stron A4 do jednej partii to wydatek kilu, kilkunastu groszy, zatem nie kupując palmtopa, za te pieniądze można drukować partie przez wiele lat. Pomijam fakt, że kolega zapewne posiada PC wraz z drukarką, a kasę na palmtopa być może..., tego nie wiem. Zresztą j23 nie prosił nas o zagospodarowanie jego zasobów finansowych tylko o podanie nazwy programu, który umożliwi mu to co zamierzył.
j23 powtórzę się ChessPad
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 5:20 pm Temat postu: Re: program szachowy z drukowaniem historii w diagramach
Cytat:
ChessPad
Program pod wszystkie windowsy 98,Me,2000,XP i o ile pamiętam nawet pod linuksem chodzi, chociaż za to ostatnie tak do końca nie ręczę. Program jest darmowy.
Mógłbym prosić o krótką instrukcje uzycia chesspad'a do drukowania. Zainstalowałem program - jest w miare ok - moge ustwić sobie daną sytuacje na szachownicy lub rozegrac całą partię, ale jak tam się drukuje to nie mam pojęcia.
Oczywiście jest opcja skopiowania danej sytuacji do bmp, no ale wizja kopiowania i wklejania + wpisywanie png trochę odstrasza mnie od tego.
W chess assistant light jest fajna historia zapisywana, ale drukowanie jest zablokowane (chyba komercyjna wersja ma tą funkcjonalność)
"Create games and diagrams for use in WordPad, Word, or HTML-pages"
Czyli bez edytora się nie obejdzie, masz tam w "menu" opcję "copy as", wybierasz co Ci potrzebne i masz całego pgn'a w schowku, wklej to w edytorze i po sprawie, niczego nie musisz przepisywać.
Natomiast diagram tworzysz za pomocą ikonki "Copy Position as bitmap" i też wklejasz do edytora, tam gdzie oczywista potrzebujesz, a wydruk... wydruk w Wordzie czy Open Office to przecież miodzio prawda.
Program jose ze strony
http://jose-chess.sourceforge.net/
chyba najlepszy ze wszystkich, jeśli chodzi o formatowanie i wydruki partii
(różne kolory czcionek do komentarzy i zagnieżdżonych wariantów, wybór bierek do diagramów)