Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fajny trik
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Rathi
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Maj 10, 2005 10:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
A ustalenia były proste: wynik bezpośredniego pojedynku (który był dla niego niekorzystny bo przegrał - ale jak mówił przypadkiem). Rolling Eyes

W takim wypadku powiedzialbym mu, ze "przypadkiem" nie wejdzie do finalu : )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

chessneo
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 31, 2005 7:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Takie triki są do niczego Evil or Very Mad nie lepiej podszkolić sie w graniu Question I wygrać bez rzadnych sposobów Question Wole przegrać z honorem niż oszukiwać Exclamation A wy co o tym sądzicie?
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Cze 07, 2005 12:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Także jestem twego zdania lepiej przegrać i cos podpatrzeć u przeciwnika niż oszukać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 10, 2005 7:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

proponuję przeczytać i się zastanowić naprawdę WARTO
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

mix
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sie 01, 2005 9:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

głupota Exclamation
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Sie 01, 2005 11:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mix napisał:
głupota Exclamation

Nabijanie postów Exclamation

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 04, 2005 4:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A dla mnie to nie jest głupota... Mix... Widzę, że upodobałeś sobie posty po kilka znaków... Nie wiem czy wiesz, ale tutaj chyba nie dają nagród dla osób, które napiszą najwięcej postów
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 03, 2005 11:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję, że mix zanim skomentował (z wrodzoną sobie życzliwością) najpierw przeczytał całość z tamtej strony. Gdyż zawsze cosik mu w główce zostanie. I jak będzie dorosły to inaczej na to spojrzy.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 23, 2006 7:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gdzieś przeczytane:
czarny_konik napisał:
Dla mnie niedoścignionym mistrzem w stosowaniu różnych chwytów był pan Belzyt z Pomorzanina Toruń, emerytowany wojskowy. Jednym z nich było wyjęcie sobie protezy zębowej i położenie jej przy szachownicy od strony przeciwnika. Innym zapalanie papierosa podczas gry i na zwróconą mu uwagę, że tak nie wolno, wykrzykiwanie na całą salę: "Rozkazu nie było !". Obie sytuacje są autentyczne.

Daniel

Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 1:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hm... a propos nieczystych zagrań to ja choć naprawdę cenię grę fair play to muszę się szczerze przyznać, że raz zastosowałem taki nieczysty chwyt. Otóż grałem z przeciwnikiem w towarzyskim turnieju szachów błyskawicznych. Miałem z tym przeciwnikiem trochę "na pieńku". No i grając naprawdę szybko ustawiłem hetmana tak, że atakował króla, ale "przypadkiem" zapomniałem powiedzieć "szach!". Przeciwnik w ferworze walki nie zauważył, że jest szachowany i zrobił ruch wieżą na co ja zwróciłem mu uwagę, że właśnie przegrał przez wykonanie nieprawidłowego posunięcia.
Tak przyznaję się!!! Czekam teraz na falę krytyki Wink
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 2:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A to "niestety" zwykła praktyka turniejowa...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 3:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
A to "niestety" zwykła praktyka turniejowa...

Żądanie wygranej czy niemówienie "szach"? To drugie chyba nie jest obowiązkowe — o ile w ogóle wskazane — czyż nie? Na przykład tpp pisał, żeby raczej nie mówić. (Zaraz potem wyjaśnił, jakie są skutki nieprawidłowego posunięcia).
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 3:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dlatego "niestety" a nie niestety...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Mily3city
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 3:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No tak też mi się wydawało, że nie ma obowiązku mówienia "szach". Zresztą w partiach granych normalnym tempem raczej się tego chyba nie mówi. No ale jednak liczenie na wygraną przez to, że przeciwnik nie zauważy szacha nie było zachowaniem honorowym. Z drugiej strony, życie jest brutalne i trzeba uważać. Tak czy inaczej to był tylko jeden wypadek w mojej praktyce turniejowej i nie zamierzam go powtarzać Wink
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lis 14, 2006 11:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z forum DZSzach Arrow Gra nie fair
Cytat:
Na mistrzostwach wałbrzycha w szachach szybkich 11.11.06 miał miejsce karygodny przypadek złamania przepisów przez jednego z młodych zawodników. Otóż w ostatniej rundzie spotkali się Piotr Terochin (1800) i Oktawian Kondrat (1400). Wynik partii decydował o srebrnym medalu w grupie młodzików. Po kilku minutach Oktawian zbił hetmana przeciwnika,postawił go obok innych zbitych figur i oczekiwał na ruch oponenta. W tym momencie Piotr wział do ręki straconego hetmana,postawił go na pole które zajmował przed jego stratą. Oktawian zaprotestował,jednak Piotr nie reagował mówiac że nie stracił hetmana i wogóle nie wykonał nieprawidłowego posunięcia.Oktawian próbował zabrac hetmana z szachownicy jednak Piotr trzymał go w ręce a następnie wykonal posunięcie ta figurą na bezpieczne pole oraz wcisnął zegar. Oktawian dalej protestował jednak jako że w poblizu nie było sędziego oraz obawiając się iż przeciwnik może pod jego nieobecność zmienić ustawienie figur na szachownicy lub dodać sobie czasu na zegarze 5 min.Ter-12 min Kond.(jako że na przedostanim turnieju w jakim Oktawian grał jedna z przeciwniczek pod jego nieobecnosć próbowała coś takiego zrobić,poinstruowałem wczesniej Oktawiana żeby uważał na sytuacje w których przeciwnikowi pozostało niewiele czasu do namysłu gdy on sam ma zamiar zgłosic cos sędziemu) kontynuował grę w nowej pozycji. Ostatecznie partia zakończyła się wygraną Piotra w sytuacji gdy Oktawianowi pozostało 10 minut czasu do namysłu a Piotrowi kilka sekund. Moje pytanie. Jaka w takiej sytuacji byłaby decyzja sędziego gdyby Oktawian zgłosił tę sytuację. Dodam że starszy o póltora roku od Kondrata Terochin to bardziej doświadczony zawodnik grający w dużej liczbie turniejów. Oktawian gra od roku, jest spokojnym, trochę wstydliwym dzieckiem a przez to jest bardziej narażonym na tego typu ekscesy. Nie muszę dodawać jak to przeżył. Gwoli ścisłości dodam też że już po wręczeniu nagród P.Terochin podszedł do O.Kondrata, wyciagnał rekę ze słowami że przeprasza ze go oszukał oraz oddał mu swoją nagrode rzeczową (medalu nie oddał Złość ) Tuż przed wyjsciem jeszcze raz podszedl i jeszcze raz przeprosił.
Panie ROMANIE!, Panie Jerzy! Gdzie jesteście!
Takich "sportowców" należy bić i patrzeć czy równo puchnie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 2 z 3