| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 11:53 am Temat postu: |
|
|
|
W opini zawodników wyższej klasy najlepsze jest wydanie rosyjskie. Mają duże uwagi do tłumaczenia angielskiego. Ale i tak polecają  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 12:02 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | W opini zawodników wyższej klasy najlepsze jest wydanie rosyjskie. Mają duże uwagi do tłumaczenia angielskiego. Ale i tak polecają  |
Z tym że istnieją co najmniej dwa tłumaczenia na angielski — klasyczne z lat 20. XX wieku i jego uwspółcześniona (i zamerykanizowana — wydawca nazywa to "american flavor") wersja w nowej, mocno rozbudowanej edycji (Hays Publishing 1990). Tę drugą mam. |
|
| Powrót do góry |
|
atek Pion

|
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 1:41 pm Temat postu: |
|
|
|
a, co myślicie o tym wydawnictwie?
http://arden.szachy.pl/ngws.htm
oferuje 4 książki-części o szachach. w księgarniach nie mogę znależć tych pozycji, czyli otworzyć i zobaczyć, co znajduje się w środku.
czy warte są zakupu zatem?
pozdrawiam,
atek |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 1:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja tam naliczyłem znacznie więcej niż 4 książki... I wszystkie są godne polecenia, tyle że w zależności od posiadanego poziomu. |
|
| Powrót do góry |
|
atek Pion

|
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 2:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| acidity napisał: | | Ja tam naliczyłem znacznie więcej niż 4 książki... I wszystkie są godne polecenia, tyle że w zależności od posiadanego poziomu. |
a czy mógłbyś skomentować coś więcej w temacie tym => http://arden.szachy.pl/ngws.html, dokładnie się pytam o te 4 częsci, czyli "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" Część I - Bogdan Zerek, etc., bo, są 4 częsci. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 4:59 pm Temat postu: |
|
|
|
| atek napisał: | | acidity napisał: | | Ja tam naliczyłem znacznie więcej niż 4 książki... I wszystkie są godne polecenia, tyle że w zależności od posiadanego poziomu. |
a czy mógłbyś skomentować coś więcej w temacie tym => http://arden.szachy.pl/ngws.html, dokładnie się pytam o te 4 częsci, czyli "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" Część I - Bogdan Zerek, etc., bo, są 4 częsci. | Posiadam wszystkie cztery. Są to książki oparte na partiach Alechina, a dokładnie na książce A.Kotowa pt. Szachowy dorobek Alechina. W różnych cześciach omawiane są inne fazy gry na podstawie partii komentowanych (nauka na bazie całych partii). Są to pozycje dobre nawet dla początkujących. |
|
| Powrót do góry |
|
atek Pion

|
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 4:48 am Temat postu: |
|
|
|
dzięki acidity. trzeba kupić zatem. nie ma rady.
pozdrawiam,
atek |
|
| Powrót do góry |
|
atomek2 Nowy
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 5:50 pm Temat postu: |
|
|
|
Pytanko 1: a jak się mają te 4 części "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" do książek tego samego wydawnictwa "kurs na n-tą kategorię szachową"
II<=n<= Kandydat
Może stoją poniżej II, albo materiał sie pokrywa ?
----------------------
Problemik 2 (główny!):
Gram na ok. 1350 ELO, studiowałem dotychczas Liminowicz 1-3 i z debiutów stoję PRZED czytaniem S. Kacprzak "W krainie szachów" (ok.220 stron).
Znajomy towarzysko kandydat poradził mi że PRZEDE WSZYSTKIM brakuje mi książki o grze środkowej. I rzeczywiście, nie żebym wykuł 10 posunięć na pamięć a potem grał Skoczek na b1  Potrafię wykorzystać błędy (czasami oczywiście) już w debiucie, ale jak dochodzi tak do 12 posunięcia przy przeciwniku o zbliżonej sile i równej pozycji to jakby tracę koncept. Na ogół tutaj wymienia sie większość figur i staram coś wymyślić w końcówce. Albo czekam na jego błąd. Ale ogólnie przy ok. 12 ruchu mam uczucie braku konceptu. Oczywiście wyciągam wnioski ze swoich przegrancyh, znaczy analizuję co oni zrobili w tym etapie partii że przegrałem.
A jeśli do 12 przeciwnik gra ok, to wogóle nie mam książki właśnie o grze środkowej. Bo nie chcę wziąć jakiejść książki dla mistrzów która będzie omawiała szczegółowo jakiś wąski problem, a resztę będę grał na poziomie 3 kat. Wiadomo książki muszą być wyważone do poziomu.
A także do debiutów przydałaby sie jakaś głębsza tak jak tam pisze:"właściwego reagowania na niezgodną z zasadami grę przeciwnika". Czy przy moim 1400 ta Kacprzaka będzie na razie ok ?
(nie chcę źródeł z www czy programów, chodzi mi o książki)
pozdrawiam forumowiczów  |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 7:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Gra Środkowa - plan i Gra Środkowa - kombinacja Romanowskiego, tylko tyle (albo aż tyle, bo to znakomite pozycje) mogę Ci poradzić. W książkach Nauka gry w szachy dla zaawansowanych też poruszana jest gra środkowa.
Programu szkolenia nie można przyrównać do żadnej z tych książek, To raczej pomoc dla trenera. Chodzi o to, że pod zadaniami/pytaniami są odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
atomek2 Nowy
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 8:10 pm Temat postu: |
|
|
|
///
Gra Środkowa - plan i Gra Środkowa - kombinacja Romanowskiego, tylko tyle (albo aż tyle, bo to znakomite pozycje) mogę Ci poradzić.
////
Dobrze wiedzieć, rozumiem że przy moim (aproxymując ) 1350 nie będą ani za łatwe tylko w sam raz.
A co do debiutów ? Bo ta Kacprzaka wydaje mi się zbyt uboga, a szczególnie jak wiadomo hihi kilka debiutów się chce opanować szczególnie, szczególnie chciałbym coś głębszego o E7-E5, później o E7 - Ex, a do reszty to ten Kacprzak mi starczy na razie. Jak zacząłem grać z ludźmi (zamiast z komputerem 16bit. ) na turniejach póki co miejskich to zauważyłem że mają dobrze, (nie boję się tego słowa) wykute debiuty, w sensie takim jak wykorzystać ich mniejszą/płytszą i powierzchowną znajomość przez przeciwnika... W ten sposób często się długo nie męczyli z nawet słabszym przeciwnikiem.
Chcę perfidnie postąpić tak samo  |
|
| Powrót do góry |
|
byk Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 8:19 pm Temat postu: |
|
|
|
"Gra środkowa - plan" Romanowskiego to bardzo dobra lektura dla poziomu 1400. Głównie ze względu na "łopatologiczne" (tj. słowne, a nie tylko wariantowe) objaśnienia. Autor prowadzi rozdział po rozdziale przez kolejne niuanse oceny pozycji i planowania w grze.
Co ciekawe, Romanowski pozwala sobie na drobną krytykę biblii "Mój system" Nimzowitscha  .
Drugiej książki Romanowskiego nie mam.
Pozdrawiam
byku |
|
| Powrót do góry |
|
atomek2 Nowy
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 8:21 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeszcze jeden drobiazg:jaki jest tytuł oryginału ? A jeśli rosyjski to jaki jest tytuł angielski ?
Bo w opisie tej gry środkowej romanowskiego mamy:
"Tłumaczył i opracował Bogdan Zerek" |
|
| Powrót do góry |
|
atomek2 Nowy
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 8:26 pm Temat postu: |
|
|
|
>>>"Gra środkowa - plan" Romanowskiego to bardzo dobra lektura dla poziomu 1400. Głównie ze względu na "łopatologiczne" (tj. słowne, a nie tylko wariantowe) objaśnienia. Autor prowadzi rozdział po rozdziale przez kolejne niuanse oceny pozycji i planowania w grze.>>>
Właśnie, jak czytam Liminowicz 3, to często robi skróty ( nie można coś tam, a ja nie potrafię znaleźć czemu. Po prostu jeśli chcę sie wejść na wyższy poziom to ktoś mi musi wyklarować czemu... ) Jak się ma 200o to wtedy znacznie więcej jest oczywiste i można pisać bardziej skrótowo, zreszą w każdej dziedzinie są podręczniki na bardzo różnym poziomie.
>>>"Gra środkowa - plan" Romanowskiego to bardzo dobra lektura dla poziomu 1400.
Hm to może jakieś inne lektury do tego poziomu ? Tylko tak żeby ich zakresy były "rozłączne", wiadomo  Czas ludzki jest ograniczony a rzetelne przestudiowanie ksiązki zajmuje mnóstwo czasu. Ktoś musi wytyczyć co warto czytać..
ale już dzięki za info  |
|
| Powrót do góry |
|
jakubinho Pion

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 6:33 pm Temat postu: |
|
|
|
polecam ,,Wyprawa do krainy szachów" rozpoczyna się niewinnie ale jest świetna ... Wiele ćwiczeń podstawowe końcówki ,debiuty (nawet sporo) itp ...
Mogę także polecić książki Czarneckiego min. Przy szachownicy |
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 7:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Radziłbym zajrzeć do księgarni albo sklepów internetowych bo co można poradzić jak każdy gra na innym poziomie... _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins |
|
| Powrót do góry |
|
|