Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chessbase vs Chess Assistant
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  

Jaki program do szachowych baz danych?
Używam (chciałbym używać) Chessbase
53%
 53%  [ 7 ]
Używam (chciałbym używać) Chess Assistant
30%
 30%  [ 4 ]
Używam innego programu
0%
 0%  [ 0 ]
Nie używam szachowych baz danych
15%
 15%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 13

Autor Wiadomość
zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Wrz 14, 2006 7:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jestem pod wrażeniem tej analizy daje ocene 10 Razz Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 8:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jednym z bardzo ciekawych pomysłów w CA9 (w niższych wersjach również) jest tak zawany projekt "CAP" computer analysis position. Pomysł narodził się w 1999 roku, a polega na przeanalizowaniu tak wielu pozycji jak to jest możliwe przez wielu entuzjastów z różnych krajów.
Obecny stan CAP to ponad 34 miliony pozycji.
Z czym to się je? Otóż jest to nic innego jak ocena pozycji dokonywana przez silnik, oczywista cały czas ulega ona poprawkom.
I tak drzewo w CA wygląda następująco:
1. posunięcie z oceną arcymistrza typu = += -= itd. (np. GM Kalinin tym się zajmuje).
2. ilość partii, w których wykonano posunięcie
3. wartość procentowa posunięcia, czyli w jakim procencie posunięcie przyniosło sukces, rok, w którym ostatnio tak grano, najwyższe Elo zawodnika, który wykonał to posunięcie.
4. CAP, o którym mowa wyżej np. +0,47
5. BGA (skrót od background analysis) jest to ocena dokonana przez nasz silnik. Przy czym przy BGA jest tak jak z nazwą, dopadamy do jakiejś pozycji, lub wielu, które chcielibyśmy przeanalizować, jak wiadomo w normalnych warunkach zablokuje to nam komputer na być może i długo, wszystko zależy od tego jak dokładnie ma nasz silnik pozycję przeliczyć.
Tutaj wrzucamy pozycję(e) do projektu BGA i dalej działamy z programem, przeglądamy partie, ćwiczymy, szukamy, czy gramy. Wszystko co dotyczy BGA odbywa się w tle np. zadajemy silnikowi zadanie przeliczenia pozycji do głębokości 20 i zapominamy o tym, on już sobie to policzy, a przeliczona pozycja (jej ocena) zostanie dopisana do drzewa w kolumnie BGA.
Pomaga to przy przeglądaniu partii, nie trzeba obarczać silnika liczeniem policzonych już raz pozycji.
6. Computer, wyniki obliczeń silnika, jeżeli był używany w trakcie przeglądania partii, ta wartość może być jednak myląca, bo przecież często przystajemy tylko na chwilę przy wybranym posunięciu, nie dając silnikowi dokładnie policzyć, niemniej jest.
7 Annotation, notatki zawarte w książce użytkownika tzw. UserBook, ale o tym może innym razem.

Pozdrawiam, Krzysiek.

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 20, 2006 8:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ech Krzysiu, Krzysiu... Widzę, że na dobre jesteś w matrixie Convekty Wink . Też bym był po wydaniu takiej kasy na program! Swoją drogą LUKA powinien Ci odpalić sporą działkę za fantastyczne reklamowanie produktu. Po przeczytaniu Twoich recenzji sam mam ochotę złożyć zamówienie - tyle, że cena jak dla mnie zaporowa! Może na gwiazdkę Wink

Wklepałeś już wszystkie swoje książki w bazę? Wink
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 20, 2006 12:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ano wlazłem w tego matrixa, ale nie jest tak źle jeszcze wiem (zdaję sobie sprawę), że jest świat realny Very Happy .
Pewnie LUKA mi niczego nie odpali Crying or Very sad
A tak poważniej, to nie jest próba reklamy, to jest próba wypełnienia luki jaką mamy na forum. Jak Wiesz bardzo mi brakowało rzetelnej oceny, recenzji, programów jak w temacie. Niby na forum rozmawiamy o tym i owym, ale jak spróbować poszukać tu jakichś konkretów to okazuje się, że nie jest już tak różowo. Sam zachodziłem w głowę jakiego dokonać wyboru, w końcu to sporo kasy, jak sam nazwałeś "ceny zaporowe". Tym bardziej chciałem się czegoś dowiedzieć, skoro podjąłem decyzję o zakupie któregoś z programów.
I czego się dowiedziałem? Dowiedziałem się, że Convekta kosztuje mniej niż Chessbase, dla mnie nie nowina. Przydatną informacją była, że LUKA sprawia się ok, chociaż była i kontrinformacja, że nie odpowiada na majle, czyli w tym momencie nie byłem pewien.
Dowiedziałem się, że atutem CB jest cała reszta i że CA działa na nerwy.
Dowiedziałem się, że CB przypala naleśniki Very Happy i ma wszystko Shocked w bardzo przystępny sposób udostępnione Confused
Podsumowując: poprosiłem o poradę, odezwało się 4 forumowiczów, każdy się wypowiedział, tylko, że ja nadal byłem w punkcie wyjścia, nie wiedziałem nic kompletnie nic Crying or Very sad
Uzbrojony w wiedzę, którą posiadłem Very Happy samodzielnie, zakupiłem CA, o czym wiadomo.
Teraz by wypełnić lukę, zlikwidować ścianę, z którą się zderzyłem. Dzielę się swoimi doświadczeniami. Dobrze to czy źle? Nie wiem. Chyba jednak dobrze bo jak piszesz pod wpływem moich wypocin nabrałeś ochoty na zakup.
Dobrze, że "cena zaporowa" i myślisz dopiero o gwiazdce Wink
Bo może bardziej poznam program (a jest w czym grzebać, oj jest) i dowiesz się więcej, zanim kupisz.
Albo, a tego bym chciał najbardziej pojawi się jakiś chętny do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami posiadacz Chessbase.
Wtedy będzie można poczytać i przemyśleć, na który program warto wydać kasę...

Książek nie wklepałem Smile opcja UserBook to po prostu wprowadzanie swoich ocen, wartości pozycji za pomocą znanych nam znaków =+, = itd.
To jak ktoś nie zgadza się z oceną GM, albo można zaznaczać w ten sposób swój repertuar. Natomiast fakt, każde posunięcie, każdą powstałą pozycję można skomentować słownie, komentarze te są widoczne pod szachownicą, czyli można trochę myśli, idei czy charakterystyk słownych powyprzepisywać (własnymi słowami oczywista, żeby to nie był plagiat Very Happy ), łatwiej wtedy to wszystko ogarnąć, zrozumieć.

Ostatnio zmieniony przez Janczewski dnia Sro Wrz 20, 2006 3:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Wrz 20, 2006 12:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

anand napisał:
Dostałem go szybko na www.lukachess.com.

Cytat:
Acha, na początku parę ciepłych słów o LUKAchess.

a dlaczego nie kupowaliście bezpośrednio? stąd http://store.convekta.com/shop_model.asp?sView=Catalog&gid=62

cena niecałe 80 €, a róznica ponad 200 zł. czy lepiej w kraju kupić, bo są problemy z dostawą, terminami etc.?

poprawiłem link i wstawiłem znak euro "" (ojro to mówią niemieckojęzyczni)
tpp
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 20, 2006 1:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jakbyś popatrzył, to wiedziałbyś że na LUKA oferowany jest Professional Package a ty opisujesz Starter download, poczytaj sobie czym się te wersje różnią będziesz miał jasność.
Policzmy 119.82 Euro to 473.28zł cena na LUKA 549zł różnica 75.72zł.
Do tego nie muszę zakładać konta, za które musiałbym płacić, kosztów nie znam, nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Prawdopodobnie inne też będą koszty przesyłki, o czasie staram się nie myśleć, z LUKA dostaję przesyłkę na drugi dzień. Wiem co napisałem, ponieważ otrzymałem z LUKA już 2 przesyłki. Smile dokupiłem "Advanced Chess Data" to 22,7 GB końcówek Nalimova + 3 letnia subskrypcja partii komentowanych.
Jak dla moich potrzeb wystarczy LUKA.
Jeszcze drobna korekta. Ceny na stronie Convekty nie zawierają podatku vat Exclamation
O czym można dowiedzieć się w zakładce How to order?
"Shipment to the EU countries is made from either Bulgarian or Russian stocks, so the Euro prices do not include VAT."

Zatem policzmy jeszcze raz..., e nieeee, kto chce niech policzy sobie sam, to łatwe Exclamation poważnie to łatwe Exclamation

Teraz to już zupełnie inaczej wygląda prawda?

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 29, 2006 10:16 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj może o czymś tak trywialnym jak wyszukiwanie pozycji Smile .
Może się tak zdarzyć, że posiadamy kilka ciekawych baz danych np. baza partii korespondencyjnych, partii komentowanych, tylko partii arcymistrzowskich, czy partii poniżej mistrza międzynarodowego, to oczywiście kwestia gustu czy upakujemy wszystko w jednej bazie, czy mamy takie rzeczy oddzielone, ja preferuję pewny porządek i zaletą takiego podziału jest przyspieszone działanie bazy, wiadomo im mniejsza baza, tym operacje na niej szybsze.
Otóż CA9 pozwala na wyszukiwanie zadanej pozycji w wielu bazach jednocześnie, tak wielu jak tylko nam się zechce.
Po wybraniu szukaj przechodzimy do zakładki "Select bases to search in" i otwiera się nam okienko ze wszystkimi otwartymi bazami, przy bazach, które mają zbudowane drzewko CA świeci się zielona dioda, oznacza to, że przeszukanie takiej bazy potrwa błyskawicznie, przy bazach do których drzewa nie robiliśmy, świeci się czerwona dioda, oznacza to, że przeszukiwanie potrwa nieco dłużej. To już nasza wola czy zadamy CA zrobienie drzewa wariantów dla jakiejś bazy czy nie.
Interesującym wydaje się fakt, że nie ma potrzeby powielania manualnych czynności dla każdej bazy z osobna jeżeli chcemy odnaleźć czy ktoś już w zadanej pozycji tak grał.
Wyszukiwanie możemy oprzeć na następujących kryteriach:
header, position and material, advanced, comments, maneuvers.
Co daje w zasadzie nieograniczone możliwości.
Na wyszukiwanie według kryteriów pozwalają w zasadzie wszystkie bazy i te płatne i te bezpłatne, natomiast z jedoczesnym wyszukiwaniem w wielu bazach spotkałem się po raz pierwszy w CA.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 30, 2006 8:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A szukanie pozycji i partii w necie?Korzysta CA z jakiejś bazy online?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 01, 2006 7:56 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z bazy online CA nie korzysta, jednak nie odczuwam potrzeby posiadania takiej opcji, trzeba pamiętać, że cotygodniowy update bazy danych zapewnia taką samą aktualność bazy na naszym komputerze jak i tych inernetowych, przy czym musi być spełniony jeden warunek, bazy internetowe muszą być aktualizowane co najmniej raz w tygodniu.
Nieodpartym argumentem za bazą na własnym dysku jest także szybkość wykonania zadanych operacji na bazie.
Powrót do góry

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 01, 2006 8:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Faktycznie, takie "rozbudowane" wyszukiwanie w kilku bazach jednocześnie to coś pięknego. I jeśli jeszcze wynik wyszukiwania można zapisać jako nową bazę Exclamation

A chessbase czegoś takiego nie oferuje?
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 01, 2006 11:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że takie wyszukiwanie można zapisać jako nową bazę, partie zawierające szukaną pozycją, pojawiają się jako nowe listy pod zakładkami baz danych, w których zostały znalezione. Dalej to prosta kombinacja: stwórz bazę i zwykłe przeciągnij i upuść. Chociaż po co zapisywać, można partie dowolną ilość razy przeglądać, listy z wyszukanymi partiami, nie znikną same, nawet jak zamkniemy program, przy uruchomieniu zostaną również otwarte. Dopiero nasza świadoma decyzja, "close" zamyka listę.

Inną ciekawą opcją jest ukierunkowanie CA na skype. Pomoc online odbywa się za pomocą tego programu i na serwerze Internet Chess Assistant Club ze znajomymi, czyli innymi graczami komunikujemy się za pomocę skype.
Dodawanie kontaków, i komunikacja z nimi (czyli odpalanie skype) odbywa się z poziomu ICAC oczywiście Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 2 z 2