Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Podajcie ksiązki do nauki gry w szachy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 09, 2006 11:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W opini zawodników wyższej klasy najlepsze jest wydanie rosyjskie. Mają duże uwagi do tłumaczenia angielskiego. Ale i tak polecają Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 09, 2006 12:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
W opini zawodników wyższej klasy najlepsze jest wydanie rosyjskie. Mają duże uwagi do tłumaczenia angielskiego. Ale i tak polecają Smile

Z tym że istnieją co najmniej dwa tłumaczenia na angielski — klasyczne z lat 20. XX wieku i jego uwspółcześniona (i zamerykanizowana — wydawca nazywa to "american flavor") wersja w nowej, mocno rozbudowanej edycji (Hays Publishing 1990). Tę drugą mam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 1:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a, co myślicie o tym wydawnictwie?

http://arden.szachy.pl/ngws.htm

oferuje 4 książki-części o szachach. w księgarniach nie mogę znależć tych pozycji, czyli otworzyć i zobaczyć, co znajduje się w środku.

czy warte są zakupu zatem?

pozdrawiam,
atek
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 1:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja tam naliczyłem znacznie więcej niż 4 książki... I wszystkie są godne polecenia, tyle że w zależności od posiadanego poziomu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 2:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Ja tam naliczyłem znacznie więcej niż 4 książki... I wszystkie są godne polecenia, tyle że w zależności od posiadanego poziomu.

a czy mógłbyś skomentować coś więcej w temacie tym => http://arden.szachy.pl/ngws.html, dokładnie się pytam o te 4 częsci, czyli "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" Część I - Bogdan Zerek, etc., bo, są 4 częsci.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 4:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

atek napisał:
acidity napisał:

a czy mógłbyś skomentować coś więcej w temacie tym => http://arden.szachy.pl/ngws.html, dokładnie się pytam o te 4 częsci, czyli "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" Część I - Bogdan Zerek, etc., bo, są 4 częsci.
Posiadam wszystkie cztery. Są to książki oparte na partiach Alechina, a dokładnie na książce A.Kotowa pt. Szachowy dorobek Alechina. W różnych cześciach omawiane są inne fazy gry na podstawie partii komentowanych (nauka na bazie całych partii). Są to pozycje dobre nawet dla początkujących.
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 4:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dzięki acidity. trzeba kupić zatem. nie ma rady.

pozdrawiam,
atek
Powrót do góry

atomek2
Nowy

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 5:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pytanko 1: a jak się mają te 4 części "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" do książek tego samego wydawnictwa "kurs na n-tą kategorię szachową"
II<=n<= Kandydat
Wink
Może stoją poniżej II, albo materiał sie pokrywa ?
----------------------

Problemik 2 (główny!):

Gram na ok. 1350 ELO, studiowałem dotychczas Liminowicz 1-3 i z debiutów stoję PRZED czytaniem S. Kacprzak "W krainie szachów" (ok.220 stron).

Znajomy towarzysko kandydat poradził mi że PRZEDE WSZYSTKIM brakuje mi książki o grze środkowej. I rzeczywiście, nie żebym wykuł 10 posunięć na pamięć a potem grał Skoczek na b1 Smile Potrafię wykorzystać błędy (czasami oczywiście) już w debiucie, ale jak dochodzi tak do 12 posunięcia przy przeciwniku o zbliżonej sile i równej pozycji to jakby tracę koncept. Na ogół tutaj wymienia sie większość figur i staram coś wymyślić w końcówce. Albo czekam na jego błąd. Ale ogólnie przy ok. 12 ruchu mam uczucie braku konceptu. Oczywiście wyciągam wnioski ze swoich przegrancyh, znaczy analizuję co oni zrobili w tym etapie partii że przegrałem.
A jeśli do 12 przeciwnik gra ok, to wogóle nie mam książki właśnie o grze środkowej. Bo nie chcę wziąć jakiejść książki dla mistrzów która będzie omawiała szczegółowo jakiś wąski problem, a resztę będę grał na poziomie 3 kat. Wiadomo książki muszą być wyważone do poziomu.
A także do debiutów przydałaby sie jakaś głębsza tak jak tam pisze:"właściwego reagowania na niezgodną z zasadami grę przeciwnika". Czy przy moim 1400 ta Kacprzaka będzie na razie ok ?
(nie chcę źródeł z www czy programów, chodzi mi o książki)

pozdrawiam forumowiczów Smile
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 7:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gra Środkowa - plan i Gra Środkowa - kombinacja Romanowskiego, tylko tyle (albo aż tyle, bo to znakomite pozycje) mogę Ci poradzić. W książkach Nauka gry w szachy dla zaawansowanych też poruszana jest gra środkowa.
Programu szkolenia nie można przyrównać do żadnej z tych książek, To raczej pomoc dla trenera. Chodzi o to, że pod zadaniami/pytaniami są odpowiedzi.
Powrót do góry

atomek2
Nowy

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 8:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

///
Gra Środkowa - plan i Gra Środkowa - kombinacja Romanowskiego, tylko tyle (albo aż tyle, bo to znakomite pozycje) mogę Ci poradzić.
////

Dobrze wiedzieć, rozumiem że przy moim (aproxymując ) 1350 nie będą ani za łatwe tylko w sam raz.

A co do debiutów ? Bo ta Kacprzaka wydaje mi się zbyt uboga, a szczególnie jak wiadomo hihi kilka debiutów się chce opanować szczególnie, szczególnie chciałbym coś głębszego o E7-E5, później o E7 - Ex, a do reszty to ten Kacprzak mi starczy na razie. Jak zacząłem grać z ludźmi (zamiast z komputerem 16bit. ) na turniejach póki co miejskich to zauważyłem że mają dobrze, (nie boję się tego słowa) wykute debiuty, w sensie takim jak wykorzystać ich mniejszą/płytszą i powierzchowną znajomość przez przeciwnika... W ten sposób często się długo nie męczyli z nawet słabszym przeciwnikiem.
Chcę perfidnie postąpić tak samo Wink
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 8:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

"Gra środkowa - plan" Romanowskiego to bardzo dobra lektura dla poziomu 1400. Głównie ze względu na "łopatologiczne" (tj. słowne, a nie tylko wariantowe) objaśnienia. Autor prowadzi rozdział po rozdziale przez kolejne niuanse oceny pozycji i planowania w grze.
Co ciekawe, Romanowski pozwala sobie na drobną krytykę biblii "Mój system" Nimzowitscha Cool .
Drugiej książki Romanowskiego nie mam.

Pozdrawiam

byku
Powrót do góry

atomek2
Nowy

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 8:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jeden drobiazg:jaki jest tytuł oryginału ? A jeśli rosyjski to jaki jest tytuł angielski ?

Bo w opisie tej gry środkowej romanowskiego mamy:

"Tłumaczył i opracował Bogdan Zerek"
Powrót do góry

atomek2
Nowy

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 8:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

>>>"Gra środkowa - plan" Romanowskiego to bardzo dobra lektura dla poziomu 1400. Głównie ze względu na "łopatologiczne" (tj. słowne, a nie tylko wariantowe) objaśnienia. Autor prowadzi rozdział po rozdziale przez kolejne niuanse oceny pozycji i planowania w grze.>>>

Właśnie, jak czytam Liminowicz 3, to często robi skróty ( nie można coś tam, a ja nie potrafię znaleźć czemu. Po prostu jeśli chcę sie wejść na wyższy poziom to ktoś mi musi wyklarować czemu... ) Jak się ma 200o to wtedy znacznie więcej jest oczywiste i można pisać bardziej skrótowo, zreszą w każdej dziedzinie są podręczniki na bardzo różnym poziomie.

>>>"Gra środkowa - plan" Romanowskiego to bardzo dobra lektura dla poziomu 1400.

Hm to może jakieś inne lektury do tego poziomu ? Tylko tak żeby ich zakresy były "rozłączne", wiadomo Smile Czas ludzki jest ograniczony a rzetelne przestudiowanie ksiązki zajmuje mnóstwo czasu. Ktoś musi wytyczyć co warto czytać..

ale już dzięki za info Smile
Powrót do góry

jakubinho
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 6:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

polecam ,,Wyprawa do krainy szachów" rozpoczyna się niewinnie ale jest świetna ... Wiele ćwiczeń podstawowe końcówki ,debiuty (nawet sporo) itp ...
Mogę także polecić książki Czarneckiego min. Przy szachownicy
Powrót do góry

Ares
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 7:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Radziłbym zajrzeć do księgarni albo sklepów internetowych bo co można poradzić jak każdy gra na innym poziomie...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 3 z 4