| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
uponthehill Nowy

|
Wysłany: Sob Lis 16, 2002 11:46 am Temat postu: txt <--> pgn |
|
|
|
Czy ktos moze mi podac link skad mozna sciagnac konwerter txt na pgn? (nie w druga strone) _________________ Moja strona Paula Morphy'ego: http://www.morphy.prv.pl
"nieważne dokąd zmierzasz, teraz jesteś właśnie tutaj" |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Gru 02, 2002 10:01 pm Temat postu: txt --> pgn |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 13, 2004 10:49 am Temat postu: |
|
|
|
Tak w zasadzie, to format pgn jest formatem txt. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 12:55 pm Temat postu: |
|
|
|
@atek
Następnym razem skopiuj ruchy do notatnika, dodaj kilka znaczników, np.:
[Event ""]
[White ""]
[Black ""]
i całość wklej jako grę do programu szachowego. Ewentualnie usuń także oznaczenia czasu (jeśli jakiś program będzie tego wymagał).
Oczywiście w przypadku takiego zapisu jak w analizie Byka wystarczy skopiować całość z komentarzami (są w nawiasach klamrowych!) od znaczników po wynik.
Przy okazji — pełna lista (znanych mi) znaczników:
[Event ""]
[Site ""]
[Date ""]
[Round ""]
[White ""]
[Black ""]
[Result ""]
[WhiteElo ""]
[BlackElo ""]
[ECO ""]
[TimeControl ""] |
|
| Powrót do góry |
|
atek Pion

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 1:44 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: | 1. Następnym razem skopiuj ruchy do notatnika, dodaj kilka znaczników, np.:
2. Oczywiście w przypadku takiego zapisu jak w analizie Byka wystarczy skopiować całość z komentarzami (są w nawiasach klamrowych!) od znaczników po wynik.
|
ad1. dzięki wojtzuch za info!
ad2. no OK. ale... załóżmy, że kopiuje taki zapis partii do Worda. i co dalej?
mam to zapamiętać jako file txt? pgn czy cmg działa w CM oczywiście, ale jak mam przerobić ten format na odczytywalny dla CM?
pozdrawiam,
atek |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 2:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| atek napisał: | | ad2. no OK. ale... załóżmy, że kopiuje taki zapis partii do Worda. i co dalej? |
A dlaczego nie do Notatnika?
| Cytat: | | mam to zapamiętać jako file txt? pgn czy cmg działa w CM oczywiście, ale jak mam przerobić ten format na odczytywalny dla CM? |
PGN to plik tekstowy z rozszerzeniem .pgn. Wystarczy zmiana rozszerzenia. Oczywiście znaczniki muszą być prawidłowe — liczy się chyba także wielkość liter. |
|
| Powrót do góry |
|
atek Pion

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 2:36 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: | A dlaczego nie do Notatnika?
PGN to plik tekstowy z rozszerzeniem .pgn. Wystarczy zmiana rozszerzenia. Oczywiście znaczniki muszą być prawidłowe — liczy się chyba także wielkość liter. |
to pewnie Ci chodzi o Note Pada? Ja już sobie sam poradzę. OK. lepiej nie robić bałaganu w temacie o zawodach, moimi problemami z programami. poradzę sobie, jak by co, to pozwolę sobie uderzyć do Ciebie na priva.
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za tłumaczenia,
atek |
|
| Powrót do góry |
|
Musketeer Nowy

|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 4:19 am Temat postu: |
|
|
|
Mi się to z reguły sprawdza.
http://www.wmlsoftware.com/chesspad.html
Kopiujesz txt wklejasz do Chesspada, a potem copy jako pgn.
Łatwo tam uzupełnić odpowiednie tagi z informacjami.
Chesspad jest dosyć mądry w czytaniu zwykłago txt, oczywiście jeżeli jest notacja angielska, polską chyba trzeba ustawić ale nie jestem pewien bo polskiej nie zdaża mi się używać. |
|
| Powrót do góry |
|
atek Pion

|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 12:28 pm Temat postu: |
|
|
|
| Musketeer napisał: | Mi się to z reguły sprawdza.
http://www.wmlsoftware.com/chesspad.html
Kopiujesz txt wklejasz do Chesspada, a potem copy jako pgn.
Łatwo tam uzupełnić odpowiednie tagi z informacjami.
Chesspad jest dosyć mądry w czytaniu zwykłago txt, oczywiście jeżeli jest notacja angielska, polską chyba trzeba ustawić ale nie jestem pewien bo polskiej nie zdaża mi się używać. |
dzięki Musketeer! dzisiaj rano zciągnąłem z zapodanej przez Ciebie strony i CHpada i PosBase, zainstalowałem, wieczorkiem będę testował.
tylko jest tak. download był "free" o czym informuje sama strona, ale po instalacji pojawia się informacja, że mogę używać programu CHPada przez 30 dni, a później muszę kupic licencję. w przypadku PB nic takiego nie było.
brak logiki. przejmować się mam tym?
pozdrawiam,
atek |
|
| Powrót do góry |
|
Musketeer Nowy

|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 2:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Chesspad jest darmowy i nic się nie będzie działo, i nawet nie mówi nic o żadnych 30 dniach;).
Natomiast PosBase jest shareware i po określonym czasie przestanie niestety działać.
Ale Chesspad jest okej i obsługuje biblioteki (bazy) pgn. Jak chcesz możesz zobaczyc jeszcze dosyć przyjemny program:
http://www.chesscat.loncarek.de/index.html
ale ten zapisuje tylko pojedyncze pgn (umie natomiast czytać pgn libraries - czyli bazy pgn).
Chesscat jest w porządku ale bardziej zwraca uwagę na standart PGN więc czasami może byc bardziej restrykcyjny przy kopiowaniu PGN.
Chesscat ma za to fajną funkcję opisywania strzałkami i znaczkami diagramów więc można robić fajne diagramy w .bmp na przykład na stronę www.
Z tego co wiem ostatnio Arena http://www.playwitharena.com/ zaczęła obsługiwać "PGN-support"  ale nie używam jej bo za dużo dla mnie tam bajerów, więc Ci nic dokładnie o niej nie powiem.
Pozdrawiam
M. |
|
| Powrót do góry |
|
|