Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chessmaster 10000 - teraz po polsku i za niecałe 50 PLN
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Musketeer
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 10:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Włóż (wsuń) correct CD-ROM i po bólu Very Happy

Dokładnie, ludzie to mają tupet nie dość, że piracą i nie potrafią tego potem nawet wypalić, to jeszcze nie wstyd im pytać na forum.
Złodzieju jeden - meipei Twisted Evil My tutaj kupujemy oprogramowanie.

Chessmaster 10th kosztuje tylko 50 PLN.
Jak za drogo to możesz kupić Chessmaster 9000 za niecałe 20 PLN, a moim zdaniem jest lepszy, bo ma mniej problemów z systemami. W sieci to i tak najprawdopodobniej nie pograsz za pomocą Chessmastera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 10:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

meipei napisał:
Dzien dobry wszystim, ściagnałem własnie Chessmaster 10,

Przypominam, że na forum obowiązują nas zasady opisane w Regulaminie http://www.szachista.com/ftopicp-10996.html#10996 , mówiącym m.in. o zgodności wypowiedzi/działań z prawem.

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 11:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
Przypominam, że na forum obowiązują nas zasady opisane w Regulaminie http://www.szachista.com/ftopicp-10996.html#10996 , mówiącym m.in. o zgodności wypowiedzi/działań z prawem.

Tak jest! Zamknąć meipei do więźnia! Tam sobie będzie mógł pograć do woli w szachy, ulepiwszy je uprzednio z okruszków chlebka!
Powrót do góry

meipei
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 11:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jestem laikiem komputerowym i nie do konca wiem co mam zrobic.Ogólnie jak próbuje zamontowa obraz( zreszta nie wiem czy obrazem jest to z cd czy z cd2 a moze z cd3) w akzdym razie zaden z tych obrazów nie che sie zamontowac
Powrót do góry

meipei
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 12:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jestem tylko biednym studentem , mieszkam w akademiku i wole 50 zł wydac na skrypty i kodeksy niz na progarm wybaczcie
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 12:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To sobie poczytaj wątek o darmowym oprogramowaniu, jeżeli chcesz pograć to darmowe wcale nie jest gorsze, a biorąc pod uwagę cenę jest wręcz lepsze Smile

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 11:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Musketeer napisał:
ludzie to mają tupet nie dość, że piracą i nie potrafią tego potem nawet wypalić, to jeszcze nie wstyd im pytać na forum.
Złodzieju jeden - meipei Twisted Evil My tutaj kupujemy oprogramowanie.

Tak , szczególnie system operacyjny.Wszyscy też płacimy abonament radiowo-telewizyjny , z internetu korzystamy tylko legalnie , nie podłączamy się do żadnych sieci , nie kupujemy żadnych podróbek , nie kupujemy na żadnych bazarach a jeżeli już , to tylko od zarejestrowanych sprzedawców.Na naszych dyskach nie ma miejsca na nielegalne MP3.Nigdy nawet jednego dnia nie pracowaliśmy na czarno a jeżeli trafiła sie jakaś fucha zdecydowanie odmawialiśmy gratyfikacji.Przy każdej okazji , kiedy prawo nakazywało , natychmiast udawaliśmy się do urzędu skarbowego by uiścić podatek.Kładziemy duży nacisk na oryginalność akcyzy we wszystkich produktach tytoniowych i alkoholowych.Nie przeżylibyśmy nielegalnego kaca.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 9:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 1:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Przy każdej okazji , kiedy prawo nakazywało , natychmiast udawaliśmy się do urzędu skarbowego by uiścić podatek.

a jeżeli nie zaudawaliśmy się, to nasze państwo szpadlem przyłożyc umiało Very Happy
Gentlemen, ja bym nieśmiało Was prosił o zwrócenie uwagi na mój post o różnice występujące w module Game Analysis w CM 9000 vs. 10000. Czy ktoś coś może wie w tym temacie?
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 1:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W CM 10 analiza jest po polsku, nie pamiętam już CM9, ale prawdopodobnie nie różni się wiele, w CM10 wypisuje komentarze o debiutach, coś w ten deseń:
1.e4
B00 Otwarcie pionkiem królewskim. Otwarcie pionkiem królewskim jest zarówno popularne, jak i logiczne. Kontroluje centrum, otwiera linie dla hetmana i gońca, ponadto zazwyczaj prowadzi do gry otwartej, w której dominuje taktyka, a nie powolne manewry.
2.c6
B10 Obrona Caro-Kann. Obrona Caro-Kann może zostać porównana do obrony słowiańskiej przeciwko pionkowi hetmańskiemu: dąży do obrony ważnego punktu na d5 i rozwoju gońca hetmańskiego.
3.d4
B10 Obrona Caro-Kann. 1.e4 c6 2.d4 jest początkiem obrony Caro-Kann, obrony o długofalowej wartości. Czarne cichcem zajmują część centrum dzięki wsparciu ...pionka d5 i użyją otwartej kolumny c (po wymianie na d5) do swojej kontr-gry. Jeśli czarne unikną wymiany na d5, to ...c5 zagrają później, zagrażając centrum białych.

Debiut się kończy to rozpisuje się w ten deseń:
7...Sd7
Ruch spoza debiutów podręcznikowych. Qa5+ należałby do otwarcia podręcznikowego: Obrona Caro-Kann / Wariant zamknięty .
8.0-0
Wynik: 0.51 7...Ne7 8.Qb3 Qc7 9.Nc3 Ng6 10.Ne2 Be7 11.Bg5 O-O (Czas = 0:08, Głębokość = 2/9)

Program kreśli jeszcze różne kolorowe strzałki na szachownicy, oczywiście pokazując teoretycznie plany, czy groźby.

Mam nadzieję, że po porównaniu osiągniesz jakąś jasność w temacie porównania modułu analizy.

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 2:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Wynik: 0.51 7...Ne7 8.Qb3 Qc7 9.Nc3 Ng6 10.Ne2 Be7 11.Bg5 O-O (Czas = 0:08, Głębokość = 2/9)

Program kreśli jeszcze różne kolorowe strzałki na szachownicy, oczywiście pokazując teoretycznie plany, czy groźby.

Mam nadzieję, że po porównaniu osiągniesz jakąś jasność w temacie porównania modułu analizy.

dzięki serdeczne Janczewski za wyczerpujące info!

jeszcze w maju przed zakupem swojego CM9000 próbowałem właśnie grać na ściąganym z sieci na 8 godzin na zasadzie " trail period", możliwości gry właśnie na CM10000, ale niestety była to wersja zubożona. w Polsce jeszcze wtedy nie był dostępny update, to kupiłem wersję 9000.

z tego co piszesz, wynika, że nie ma różnic w tym module pomiędzy programami. troche szkoda. liczyłem na coś wiecej bowiem. chociaż przyznaję, że doceniam komentarze swojego CM, że po e4 d5 exd5 Nf6 (Qd5) dla białych lepiej jest, aby zagrały d4 a nie c4.

własnie tego mi brakuje w moich treningach, czy to z książką czy z CM, aby wiedzieć dokładnie, jak grać w debiutach białymi a jak grać czarnymi przeciwko zadanemu otwarciu. czasami mój CM mnie zaskakuje, bo w analizie debiutu pisze tak: grając tak, białe maja statystycznie większe szanse o .... %, a grajac tak mają mniejsze o tyle ... % na wygraną.

czy inny program może mieć te zalety, o których wspominam? czy może lepiej szukać w literaturze? jak dotąd nie udało mi się znaleźć książki, która w sposób precyzyjny, mówiła tak: na debiut "taki a taki" odpowiadaj debiutem "takim a takim" z dostępnych, bo szanse są większe na wygraną.

pozdrawiam,
atek
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 3:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A mógłbyś atek trochę jaśniej. Smile
Bo z tego co napisałeś to w jednym miejscu piszesz jakie masz marzenia, a w drugim, że właśnie Twój CM9 marzenia te spełnia. Smile
No to się zawiązałem Confused i nie wiem co Ci odpowiedzieć.
Ale spróbuję tak:

Włącz sobie "okno raportowe obecnej sytuacji" tak się toto po polsku nazywa Very Happy
Tam są dwie zakładki "Porada" i "Wyniki z bazy danych" pierwsza to takie podpowiedzi, że np 1.e4 to otwarcie pionkiem królewskim itd, druga to drzewo z bazy danych gdzie stoi, 1 kolumnia zawiera posunięcie, 2 kolumna ilość partii wygranych, zremisowanych, przegranych po tym posunięciu, 3 kolumna procentowy wynik dotyczący danego posunięcia np. 56% oznacza, że w 56% kolor, który ma grać wygrał (bądź zremisował, tego już nie pamiętam, w każdym bądź razie nie przegrał).
I orientuj się chłopie na podstawie tych informacji co grać.
Inne programy posiadające drzewa działają na podobnych zasadach, myślę, że Ci CM9 na razie powinien wystarczyć.

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Wrz 20, 2006 12:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
A mógłbyś atek trochę jaśniej. Smile
Bo z tego co napisałeś to w jednym miejscu piszesz jakie masz marzenia, a w drugim, że właśnie Twój CM9 marzenia te spełnia. Smile
No to się zawiązałem Confused i nie wiem co Ci odpowiedzieć.
........

I orientuj się chłopie na podstawie tych informacji co grać.

szczerze pisząc, to o swoich marzeniach nic nie mówiłem jeszcze Very Happy . bawi mnie to, że ja doskonale wiem, co Ty masz na myśli, a Ty nie wiesz, o czym ja mówie.

napisałem poprzednio, że analizuję swoje partie r o z e g r a n e w CM9, co oznacza, że rozegrałem je najpierw, a dopiero później poddałem je analizie. i stąd mój komentarz do Analizy - Analysis- Auto Annotanion występującej w wersji CM9.
jednocześnie grając na "trialowej", czyli próbnej sieciowej wersji CM10 (a jeszcze przed zakupem CM9) zauważyłem, że CM10 analizuje partie. pojawiał się np. komentarz CM10 o najlepszym i najgorszym posunięciu gracza w partii czy rekomendacji dla gracza o potencjalnych w jego zasięgu graczach.

po zakupie CM9 (bo CM10 nie był dostępny w Polsce w maju br.) zauważyłem, ze ww. wspomnianego elementu brakuje w tej wersji.

i stąd pojawiło sie moje p y t a n i e o możliwe występujące różnice pomiedzy obydwoma wersjami w module Game Analysis czy Analiza Gry? (nie wiem jakie są nazwy w polskojęzycznej wersji CM10).

o tych drzewkach, %, W-L=D, nazwach danych debiutów... etc., o których wspominasz, to ja dokładnie wiem, ale występują one w Game Room-ie czy Pokoju Gier (obojętnie, jak to zwał), ale! tyczą partii rozgrywanej na bieżąco, a nie r o z e g r a n e j i analizowanej ex post.

i pozdrawiam jaśniej Smile,
atek

ps. i mam nadzieję chłopie, że nie obrazisz się na moje słowa Cool
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 20, 2006 1:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

atek napisał:

o tych drzewkach, %, W-L=D, nazwach danych debiutów... etc., o których wspominasz, to ja dokładnie wiem, ale występują one w Game Room-ie czy Pokoju Gier (obojętnie, jak to zwał), ale! tyczą partii rozgrywanej na bieżąco, a nie r o z e g r a n e j i analizowanej ex post.

i pozdrawiam jaśniej Smile,
atek

No to jest jaśniej Very Happy oczywista, że się nie obrażam, tylko że ja Ci opisywałem nie granie partii plus obserwowanie jej w wyżej wspomnianych okienkach. Ja w CM10 otwieram te okienka i oglądam drzewko podczas przeglądania rozegranej już partii, mało tego mogę też mieć otwarte okno analizy i patrzeć sobie jednocześnie we wszystkie te okna wraz Very Happy .
Nie wiem jak Ty to robisz, ale powiem Ci jak ja Smile

Rozegraną partię zapisuję do stworzonej uprzednio bazy, to tak żeby na wieczność się ostała.
Wchodzę do bazy, wybieram dowolną rozegraną (i zapisaną w bazie) partię, wysyłam ją do pokoju szkoleń (pewnikiem to ten room. o którym wspomniałeś), otwieram pokój szkoleń, partia już tu jest, jeśli chcę to robię analizę, jeśli nie to nie. Mogę w każdym bądź razie przeglądać partię oglądając wszystkie wspomniane dane, jednocześnie też czytając (w drugim oknie) komentarze CM'a, które powstały po zadanej analizie.
Może w 9 tak się nie da? Nie wiem.

Zdrowia życzę w poskramianiu CM Very Happy

Wojus
Nowy

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 4:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kupiłem sobie ostatnio Chessmaster 10th Edition w wersji polskiej. Chciałem sobie pograć z poziomem arcymistrza. I jak uruchomiłem sobie to widniał ranking chessmastera 2794. Ciekawostką jest to, że za każdym uruchomieniem chessmastera jest nieco inny ranking. Jednak grając z nim miałem wrażenie, że owszem gra dobrze, może nawet bardzo dobrze, ale chyba to nie jest poziom arcymistrza. Np. cofając ruchy udało mi się 2 razy z nim wygrać, a raz zremisować cofając tylko 1 ruch. Postanowiłem sprawdzić poziom chessmastera 10th z chessmasterem 3000. Odpaliłem oba na kompie odtwarzając ruchy jednego na drugim. Okazało się ze na 5 partii było 2 zwycięstwa, 2 porażki i remis. A chessmaster 3000 ma ranking około 2200. Tak więc jestem kompletnie zawiedziony tym chessmasterem 10th, że wygląda na to że gra tak samo jak chessmaster 3000. Może ktoś mi to wyjaśni, POMOCY

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Paź 14, 2006 1:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wojus napisał:
I jak uruchomiłem sobie to widniał ranking chessmastera 2794. Ciekawostką jest to, że za każdym uruchomieniem chessmastera jest nieco inny ranking.
POMOCY

nie wiem, czy Ci pomogę bo nie mam ani CM10th ani nie gram z chessmasterem, ale podobne "zjawisko" zaobserwowałem wśród "swoich graczy/partnerów komputerowych" z którymi rozgrywam codzienne partie w CM9th.
otóż o ile ich ranking punktowy w tzw. dossier gracza komputerowego jak i takie zmienne charakteryzujące styl gry zawodnika (strength, a/d, randomness, search depht etc.) pozostają niezmienne, to jego ranking ulega zmianie zawsze o kilka punktów. poprostu waha się. ale ta zmiana!w rankingu widoczna jest dopiero, po edytowaniu dossier danego gracza, a nie przed. to w sumie też jest ciekawe.
występuje też base rating, który jest niższy niż rating/ranking danego gracza w jego oficjalnym dossier.
i np. ja lubię grać z Jessicą i ma ona ranking 1845 jako base, a 1891 w oficjalnym dossier. i do tego książkę otwarć "pawnmoves", której szczególnie to nie rozumiem Very Happy

pozdrawiam,
atek

ps. użyłem tu niekiedy zwrotów angielskich, bo nie wiem, jak one są tłumaczone w wersji polskiej w nowym CM10th.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 3 z 3