Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

totally beginner / help
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 4:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mnie mdli jak ktoś wali taki teksty jak ty estoril. Nie dość ze nic nie wnosisz do tego posta to na dodatek zasmiecasz go.
Jeżeli chcesz mnie nauczyć czegoś odnośnie zasad panujących na tym forum proszę pisz o tym do mnie na maila (dogmi@o2.pl) a nie rob "syfu" w poscie.

Może przeczytaj kilka punktów które znalazłem na google odnośnie netykiety i dokształć się bo twoje wypowiedzi na początku były śmieszne / teraz są po prostu moim zdaniem nie na miejscu.

Cytat:
-nie jesteś pępkiem świata,
-nie utrudniaj i nie uprzykrzaj życia innym Internautom
-wyżycie się na innym Internaucie nie przyniesie Ci ulgi ani chwały,
-masz prawo posiadać i wyrażać własne poglądy, jednak nie w każdym miejscu i nie w każdej formie.
-sposób wyrażania się i zachowania świadczy o Tobie
-są grupy, na których nie jest tolerowane używanie polskich znaków
(ą ę ó...). Oznacza to, że większość jej użytkowników używa programów, które nie mogą ich wyświetlić i przeczytanie takiej wiadomości jest kłopotliwe

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 5:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

[mod.K_M_K]

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 5:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

TAK - Zawsze miło wymienić kilka zdań z kimś inteligentnym Rolling Eyes .
A jednak nie przeczytałeś wklejonych przeze mnie porad odnośnie netykiety.
No cóż.

Mimo wszystko pozdrawiam. [edit Walter.S] [mod.K_M_K]

Ostatnio zmieniony przez Walter_Sobchak dnia Wto Wrz 05, 2006 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 6:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam dla Ciebie radę.Znajdź jakąś ścianę , mur czy coś w tym stylu.Upewnij się , że jest gruba i twarda.Weź rozbieg ale wcześniej wytrenuj pozycję.Duże pochylenie z głową mocno wysuniętą do przodu ale tak , by pozycja nie przeszkadzała w rozwinięciu maksymalnej prędkości.Rozwiń tę prędkość i najważniejsze - nie hamuj! - z całym impetem uderzając w cel.Od razu poczujesz się lepiej.To forum też poczuje się lepiej.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 7:22 am
Temat postu: ja mysle
Odpowiedz z cytatem

ze dojście do 3 kategoriii moze zająć ci od 2- 10 lat w zależności ile bedziesz grał. (10 lat jak bedziesz tylko grał).
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 8:34 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W związku z poprzednimi postami, proszę przestać obrzucać się obraźliwymi epitetami, lub przenieść je na PW.

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 8:58 am
Temat postu: Re: ja mysle
Odpowiedz z cytatem

Czapajewo napisał:
ze dojście do 3 kategoriii moze zająć ci od 2- 10 lat w zależności ile bedziesz grał. (10 lat jak bedziesz tylko grał).

Tutaj się muszę nie zgodzić... Jak dla mnie to wystarczy rok intensywnego grania i grasz na poziomie III kategorii...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 11:07 am
Temat postu: ja wiem
Odpowiedz z cytatem

1 rok i 3 kat - albo to taka 3 albo masz ponadnaturalne zdolności. Od zera do 3 przez 1 rok tylko sobie bezmyślnie grając to małe szanse.
Powrót do góry

zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 12:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a jaki mniej więcej ma się ranking na kurniku grając z siłą III kategorii? Wydaje mi się że gdzieś ok 1400 więc przez rok grania i koniecznym analizowaniu np komputerowo rozegranych partii moim zdaniem jest to najzwyklejsze następstwo tegoż grania Surprised
Powrót do góry

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 1:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedzi.
Po przeanalizowaniu waszych wypowiedzi daje sobie rok na dojście do silnej III (będę ćwiczył sam w domu 3h dziennie). Zobaczymy jak to pójdzie i czy przejawiam, jakieś oznaki talentu szachowego. Jeżeli nie to z 3h zrobię jak będzie trzeba 5h lub więcej. Słyszałem ze niektórzy szachiści potrafią i 10h spędzić na pracy nad sobą dziennie.

Zamówiłem książkę „Szachy Wyprawa do krainy szachów” Awerbach, Bejlin – czy ona nadaje się dla początkującego szachisty.

Jeszcze tylko nikt mi nie odpowiedział na pytanie zawarte w moim pierwszym poscie:
Cytat:
P.S, co oprócz czytania mądrych książek i studiowania partii trzeba robić, aby nauczyć się porządnie grac. (tzn. co się robi na treningach w kolkach szachowych)

Pozdrawiam. Cool

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 2:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Walter_Sobchak napisał:
Jeszcze tylko nikt mi nie odpowiedział na pytanie zawarte w moim pierwszym poscie:
Cytat:
P.S, co oprócz czytania mądrych książek i studiowania partii trzeba robić, aby nauczyć się porządnie grac. (tzn. co się robi na treningach w kolkach szachowych)

Pozdrawiam. Cool
Uczy się grać w szachy, a nie tylko przesuwać bierki.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Walter_Sobchak napisał:
Może przeczytaj kilka punktów które znalazłem na google odnośnie netykiety i dokształć się bo twoje wypowiedzi na początku były śmieszne / teraz są po prostu moim zdaniem nie na miejscu.

Cytat:
-nie jesteś pępkiem świata,
-nie utrudniaj i nie uprzykrzaj życia innym Internautom
-wyżycie się na innym Internaucie nie przyniesie Ci ulgi ani chwały,
-masz prawo posiadać i wyrażać własne poglądy, jednak nie w każdym miejscu i nie w każdej formie.
-sposób wyrażania się i zachowania świadczy o Tobie
-są grupy, na których nie jest tolerowane używanie polskich znaków
(ą ę ó...). Oznacza to, że większość jej użytkowników używa programów, które nie mogą ich wyświetlić i przeczytanie takiej wiadomości jest kłopotliwe
  • nie utrudniaj i nie uprzykrzaj życia innym Internautom
    brak polskich znakjów diakrytycznych bardzo utrudnia życie internautom
  • sposób wyrażania się i zachowania świadczy o Tobie
    szczególnie o tym jaki język i szacunek do niego wyniosłeś z domu
  • są grupy, na których nie jest tolerowane używanie polskich znaków

jako, że wszedłeś do grupy, która używa znaków diakrytycznych to i Ty je używaj
    nie zapominaj również skorzystać ze słowników
    zajrzyj:
    Arrow http://www.szachista.com/ftopict-540.html
    Arrow http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 3:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ważne jest abyś dużo grał i starał się zapamiętać błędy jakie robisz w swoich partiach i ich nie popełniał w następnych, na początku każdy robi b. proste błędy ale w raz z nabraniem doświadczenia będziesz je widział i przewidywał, czyli na początku nauki zalecam dużo grać przez internet z ludzmi o podobnym poziomie gry np na kurniku Cool
aha i analizuj swoje partie programem komputerowym aby wykrywać błędy w partiach i znajdywać lepsze ruchy podane przez program
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 4:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pytałem się kumpla i Big Lebowski mi powiedział, że do klubu Ci się trzeba zapisać Exclamation
Jeżeli masz tak dużo czasu (3-4h) to pędź do klubu i zacznij swój rozwój pod okiem fachowca. Jeżeli olewasz klub i zamierzasz sam pracować, to z równie udanym skutkiem możesz iść na spacer do lasu, ułam jakąś gałąź i zacznij trenować rzut oszczepem. Efekty powinny być zbliżone, chociaż w tej drugiej konkurencji to się przynajmniej tężyzny nabawisz, albo kontuzji.

Reasumując: jeżeli skorzystasz z niektórych tu zawartych rad, możesz tylko wpoić sobie złe nawyki (mowa jest o radach na forum, zaznaczam, że dotyczy niektórych rad), dlatego powtórzę, chcesz tyle szachom poświęcić (3-4h dziennie), to nie patrz na nic tylko idź do klubu, nie do kółka szachowego, tylko do klubu.
Mam nadzieję, że niczego nie rozmydliłem i przekaz moich myśli jest czytelny.
Jeżeli zrobisz po swojemu, czyli będziesz dużo grał, czytał przypadkową literaturę, a tylko taka jest u nas dostępna, to będzie to co będzie, lepiej spróbować swych sił z oszczepem.

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 6:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tak BTW Czy istenieją w Polsce klub szkolące graczy starszych a nie tylko juniorów?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 3