Mnie mdli jak ktoś wali taki teksty jak ty estoril. Nie dość ze nic nie wnosisz do tego posta to na dodatek zasmiecasz go.
Jeżeli chcesz mnie nauczyć czegoś odnośnie zasad panujących na tym forum proszę pisz o tym do mnie na maila (dogmi@o2.pl) a nie rob "syfu" w poscie.
Może przeczytaj kilka punktów które znalazłem na google odnośnie netykiety i dokształć się bo twoje wypowiedzi na początku były śmieszne / teraz są po prostu moim zdaniem nie na miejscu.
Cytat:
-nie jesteś pępkiem świata,
-nie utrudniaj i nie uprzykrzaj życia innym Internautom
-wyżycie się na innym Internaucie nie przyniesie Ci ulgi ani chwały,
-masz prawo posiadać i wyrażać własne poglądy, jednak nie w każdym miejscu i nie w każdej formie.
-sposób wyrażania się i zachowania świadczy o Tobie
-są grupy, na których nie jest tolerowane używanie polskich znaków
(ą ę ó...). Oznacza to, że większość jej użytkowników używa programów, które nie mogą ich wyświetlić i przeczytanie takiej wiadomości jest kłopotliwe
_________________ "Jeśli czujesz się czasem mały, smutny, bezużyteczny, pomyśl o tym, że kiedyś byłeś najszybszym i najbardziej farciarskim plemnikiem w swojej grupie..."
TAK - Zawsze miło wymienić kilka zdań z kimś inteligentnym .
A jednak nie przeczytałeś wklejonych przeze mnie porad odnośnie netykiety.
No cóż.
Mimo wszystko pozdrawiam. [edit Walter.S] [mod.K_M_K] _________________ "Jeśli czujesz się czasem mały, smutny, bezużyteczny, pomyśl o tym, że kiedyś byłeś najszybszym i najbardziej farciarskim plemnikiem w swojej grupie..."
Ostatnio zmieniony przez Walter_Sobchak dnia Wto Wrz 05, 2006 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Mam dla Ciebie radę.Znajdź jakąś ścianę , mur czy coś w tym stylu.Upewnij się , że jest gruba i twarda.Weź rozbieg ale wcześniej wytrenuj pozycję.Duże pochylenie z głową mocno wysuniętą do przodu ale tak , by pozycja nie przeszkadzała w rozwinięciu maksymalnej prędkości.Rozwiń tę prędkość i najważniejsze - nie hamuj! - z całym impetem uderzając w cel.Od razu poczujesz się lepiej.To forum też poczuje się lepiej. _________________ NASZ DZIENNIK
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz
W związku z poprzednimi postami, proszę przestać obrzucać się obraźliwymi epitetami, lub przenieść je na PW. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny.
a jaki mniej więcej ma się ranking na kurniku grając z siłą III kategorii? Wydaje mi się że gdzieś ok 1400 więc przez rok grania i koniecznym analizowaniu np komputerowo rozegranych partii moim zdaniem jest to najzwyklejsze następstwo tegoż grania
Dzięki za odpowiedzi.
Po przeanalizowaniu waszych wypowiedzi daje sobie rok na dojście do silnej III (będę ćwiczył sam w domu 3h dziennie). Zobaczymy jak to pójdzie i czy przejawiam, jakieś oznaki talentu szachowego. Jeżeli nie to z 3h zrobię jak będzie trzeba 5h lub więcej. Słyszałem ze niektórzy szachiści potrafią i 10h spędzić na pracy nad sobą dziennie.
Zamówiłem książkę „Szachy Wyprawa do krainy szachów” Awerbach, Bejlin – czy ona nadaje się dla początkującego szachisty.
Jeszcze tylko nikt mi nie odpowiedział na pytanie zawarte w moim pierwszym poscie:
Cytat:
P.S, co oprócz czytania mądrych książek i studiowania partii trzeba robić, aby nauczyć się porządnie grac. (tzn. co się robi na treningach w kolkach szachowych)
Pozdrawiam. _________________ "Jeśli czujesz się czasem mały, smutny, bezużyteczny, pomyśl o tym, że kiedyś byłeś najszybszym i najbardziej farciarskim plemnikiem w swojej grupie..."
Jeszcze tylko nikt mi nie odpowiedział na pytanie zawarte w moim pierwszym poscie:
Cytat:
P.S, co oprócz czytania mądrych książek i studiowania partii trzeba robić, aby nauczyć się porządnie grac. (tzn. co się robi na treningach w kolkach szachowych)
Pozdrawiam.
Uczy się grać w szachy, a nie tylko przesuwać bierki. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Może przeczytaj kilka punktów które znalazłem na google odnośnie netykiety i dokształć się bo twoje wypowiedzi na początku były śmieszne / teraz są po prostu moim zdaniem nie na miejscu.
Cytat:
-nie jesteś pępkiem świata,
-nie utrudniaj i nie uprzykrzaj życia innym Internautom
-wyżycie się na innym Internaucie nie przyniesie Ci ulgi ani chwały,
-masz prawo posiadać i wyrażać własne poglądy, jednak nie w każdym miejscu i nie w każdej formie.
-sposób wyrażania się i zachowania świadczy o Tobie
-są grupy, na których nie jest tolerowane używanie polskich znaków
(ą ę ó...). Oznacza to, że większość jej użytkowników używa programów, które nie mogą ich wyświetlić i przeczytanie takiej wiadomości jest kłopotliwe
nie utrudniaj i nie uprzykrzaj życia innym Internautom
brak polskich znakjów diakrytycznych bardzo utrudnia życie internautom
sposób wyrażania się i zachowania świadczy o Tobie
szczególnie o tym jaki język i szacunek do niego wyniosłeś z domu
są grupy, na których nie jest tolerowane używanie polskich znaków
jako, że wszedłeś do grupy, która używa znaków diakrytycznych to i Ty je używaj
nie zapominaj również skorzystać ze słowników
zajrzyj:
http://www.szachista.com/ftopict-540.html http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
ważne jest abyś dużo grał i starał się zapamiętać błędy jakie robisz w swoich partiach i ich nie popełniał w następnych, na początku każdy robi b. proste błędy ale w raz z nabraniem doświadczenia będziesz je widział i przewidywał, czyli na początku nauki zalecam dużo grać przez internet z ludzmi o podobnym poziomie gry np na kurniku
aha i analizuj swoje partie programem komputerowym aby wykrywać błędy w partiach i znajdywać lepsze ruchy podane przez program
Pytałem się kumpla i Big Lebowski mi powiedział, że do klubu Ci się trzeba zapisać
Jeżeli masz tak dużo czasu (3-4h) to pędź do klubu i zacznij swój rozwój pod okiem fachowca. Jeżeli olewasz klub i zamierzasz sam pracować, to z równie udanym skutkiem możesz iść na spacer do lasu, ułam jakąś gałąź i zacznij trenować rzut oszczepem. Efekty powinny być zbliżone, chociaż w tej drugiej konkurencji to się przynajmniej tężyzny nabawisz, albo kontuzji.
Reasumując: jeżeli skorzystasz z niektórych tu zawartych rad, możesz tylko wpoić sobie złe nawyki (mowa jest o radach na forum, zaznaczam, że dotyczy niektórych rad), dlatego powtórzę, chcesz tyle szachom poświęcić (3-4h dziennie), to nie patrz na nic tylko idź do klubu, nie do kółka szachowego, tylko do klubu.
Mam nadzieję, że niczego nie rozmydliłem i przekaz moich myśli jest czytelny.
Jeżeli zrobisz po swojemu, czyli będziesz dużo grał, czytał przypadkową literaturę, a tylko taka jest u nas dostępna, to będzie to co będzie, lepiej spróbować swych sił z oszczepem.