| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
royaltca Nowy
|
Wysłany: Wto Sie 15, 2006 3:58 pm Temat postu: Obliczanie wariantów |
|
|
|
W jaki sposób się to robi, poproszę o poradę bardzo prymitywną, która nakieruje mnie mniej więcej które ruchy mam wybrać do obliczania.
Mam Chessmaster 10th i na nim ćwiczę, narazie pokonuje przeciwnika z ELO 900 i nie mogę wyżej,więc proszę też o porady jak podnieść poziom gry.  |
|
| Powrót do góry |
|
mattihau Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 15, 2006 4:25 pm Temat postu: |
|
|
|
na tym poziomie to patrz która figura znajduje sie pod biciem jakie są mozliwe wymiany i czy na tym zyskasz czy nie !
wyeliminuj oddawanie figur(materialu) za darmo ! _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589 |
|
| Powrót do góry |
|
royaltca Nowy
|
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 7:11 am Temat postu: |
|
|
|
Prosiłbym jednak o wytłumaczenie tej techniki, chcę tylko wiedzieć jak ją robić i co ona daję. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 10:29 am Temat postu: |
|
|
|
| royaltca napisał: | | Prosiłbym jednak o wytłumaczenie tej techniki, chcę tylko wiedzieć jak ją robić i co ona daję. | W książce "Graj jak arcymistrz" jest to dokładnie opisane. Podawanie tutaj informacji po "łebkach" może doprowadzić tylko do tego, że nauczysz się liczyć warianty w sposób nieodpowiedni.
A na początek to posłuchaj rady mattihau. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 10:37 am Temat postu: |
|
|
|
I póki co nie radzę kupować tej książki której tytuł podal acidity. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 6:51 am Temat postu: |
|
|
|
Jak masz CM10th to radzę przejść akademię, tam jest wszystko od zera. _________________ Ja Ciebie też |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 9:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | I póki co nie radzę kupować tej książki której tytuł podal acidity. | Nawet nie pytam czemu... Jestem jednak zdumiony, że tak stanowczo odradzasz zakup książki napisanej przez wybitnego szachistę i trenera Aleksandra Kotowa, którego książki są jednymi z najbardziej cenionych na całym świecie. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 6:54 am Temat postu: |
|
|
|
A tu się dziwić czy zdumiewać nie ma czemu. lk85 napisał: "póki co", a kolega pytek oznajmił, że początkuje w szachach, przy czym jest bardzo mocno na początku tej drogi przytwierdzony, dopiero zaczyna znaczy się. Książka, która została przywołana, dla początkujących raczej nie jest. Należałoby pomyśleć o jakiejś bardziej przystępnej pozycji (ale mi się skojarzyło  ).
Oczywiście jak jest kasa, to książkę warto kupić
Mieć można, tylko na pierwszy rzut nie czytać, chyba, że to zdolniacha i zrozumie, co zrozumieć w niej trzeba. _________________ Ja Ciebie też |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 8:31 am Temat postu: |
|
|
|
Acidity ta książka jest wspaniała, ale tak jak napisał Krzysiek- za trudna dla początkujących. Ta książka przyda sie później, jak już sie zdobędzie poziom gry chociaż mocnej III kategorii lub II. Ja dzięki niej liczę warianty dużo dużo lepiej jak przed kilkakrotnym przestudiowaniu pozycji w niej zawartych. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 10:20 am Temat postu: |
|
|
|
No to wszystko jasne  Tyle, że ja po prostu dałem wskazówkę gdzie uzyska odpowiedź na pytanie(mocno się dopominał), a na końcu dodałem, aby na początek posłuchał rady Mateusza. I to tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
royaltca Nowy
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 4:34 pm Temat postu: |
|
|
|
Widzę w swojej grze znaczną poprawę poziomu, zaczynam pokonywać coraz lepszych przeciwników - to co kiedyś było niemożliwe teraz jest dziecinnie proste. Posiadam też książkę A.Kotow- "Jak zostać arcymistrzem". Czytałem o liczeniu wariantów, ale nurtuje mnie jedna myśl. W partii zdarza się , że npznajdę 3 ruchy kandydaty, ale...
I- pierwszy wariant
I. ...Kh5 2.Hf6 h6 3.Sd3 bc 4.g4! Kg4 8.Sf2 Kh5(*-->patrz niżej)
*Ruchy są nie ważne, są przykładowe, ale skąd mam znać po każdym ruchu odpowiedź czarnych?
Pomocy, muszę opanować tę technikę , a przynajmniej chcę. Prosiłbym o traktowanie poważnie tego zapytania. I proszę nie odsyłać mnie do kolejnych książek. Krótkie rady poprosze. |
|
| Powrót do góry |
|
Tom4ever Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 8:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Możesz jedynie przypuszczać, że takie ruchy nastąpią. W końcu nie jesteśmy jasnowidzami  . Natomiast w pewnych pozycjach dane ruchy, które następują są raczej oczywiste. Zdarza się to najczęściej przy kombinacjach. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 11:16 pm Temat postu: |
|
|
|
| royaltca napisał: | | *Ruchy są nie ważne, są przykładowe, ale skąd mam znać po każdym ruchu odpowiedź czarnych? | Gdyby to było takie proste...to chyba nikt by w szachy nie grał
To przyjdzie z czasem, w miarę zdobywania nowych umiejętności i wiedzy.
| royaltca napisał: | | I proszę nie odsyłać mnie do kolejnych książek. Krótkie rady poprosze. | Albo literatura, albo zastępczo mogę polecić nawiązanie stałego kontaktu z dobrym trenerem. Innego wyjścia nie ma  |
|
| Powrót do góry |
|
royaltca Nowy
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 8:22 am Temat postu: |
|
|
|
Dobra rozumiem  , będę trenował  , faktycznie niektóre odpowiedzi są oczywistę, pomaga to zrozumieć złożoność całej operacji. |
|
| Powrót do góry |
|
royaltca Nowy
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 12:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Jakie ćwiczenia są dobre na rozwijanie tej techniki? |
|
| Powrót do góry |