A widzicie! My poprostu nie umiemy grać w szachy! g3 białymi i g6 czarnymi - to jest lek na całe zło!
A ja taki baran myslałem że trzeba sie o centrum bić. HEhe teraz już wiem że wystarczy g3 i przeciwnik może sie poddać! ołje
Ps. Z tego co wiem to nowoczesną gra sie przeciwko e4 a nie d4...
"B06 MODERN DEFENCE" _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym
Obrone nowoczesną stosuje się po 1d4. opracowanie tego debiutu znajduje się na http://www.szachmaty.prv.pl/
Przepraszam za błąd, powinna być pozycja symetryczna a nie symetralna(błedy się zdarzają).
Tak to jest, jak się ślepo kopiuje. Nowoczesna może zaczynać się po 1.e4, 1.d4 czy 1.c4, potem transponuje do jednego układu. Po prostu zamiast e4, d4, c4 grasz d4, c4, e4 albo c4, d4, e4 (albo bez c4), ale charakterystyczne jest to, że białe grają w którymś momencie e4, a czarne w tym nie przeszkadzają, tak przynajmniej klasyfikuje się obronę nowoczesną.
Co Ci się nie podoba w tej obronie??!! Wg mnie to bardzo dobry debiut dla czarnych! Jak sie w nim dobrze przygotujesz to nikt Cie tak łatwo nie zajedzie w samischu, klasyku, w ataku 4 pionków, z goncem na g5 itd... _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym
te **** które się pojawiły są zamiast synonimu słowa wymiotowanie, dlatego juz nie lubie tej obrony, ale czesto grywaja ją moi przeciwnicy więc i tak nie mam za bardzo wyboru. Ale nie, jeszcze jedno - debiut którego bardziej nie lubie niż Obr. K. - I. to Debiut Andersena