Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chessmaster 10000 - teraz po polsku i za niecałe 50 PLN
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 08, 2006 3:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adam-p napisał:
a po co komu Chessmaster?? sorry ale profesjonalne oprogramowanie tylko spod znaku Chessbase.

Ciekaw jestem co zawodowcy by Ci odpowiedzieli Very Happy
Myślę o tych, którzy używają oprogramowania spod znaku "Convekty"?

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 09, 2006 10:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wśród szachistów rosyjskojęzycznych, których znam, największą popularność ma ChessAsistant.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 09, 2006 1:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Otóż to, zatem nie tylko Chessbase, ale i Convekta, pewnikiem Chessmaster w tej grupie też się znajdzie nie wspominając już takich rzeczy jak Bookup, ChessPositionTrainer, Scid i być może wiele innych.
Wszystko to tylko oferta, to my wybieramy, czy płacić i komu?

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sie 12, 2006 11:52 am
Temat postu: Chessmaster 10
Odpowiedz z cytatem

mam pytanie co do bazy debiutów. Przeglądając baze debiutów w chess 10 byłem nie mile zaskoczony bardzo krótkimi rozgałęzieniami. Praktycznie co mnie interesowało to zanim sie zaczeło już konczylo sie drzewko. Może te bazy sie pobiera czy co. A opcja ćwicz debiuty to kilka ruchów początkowych coś tłumaczy że dobrze i takie bzdety i jak dochodzi się do etapu interesującego nagle znowu pustka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 12, 2006 1:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tych baz się nie pobiera, EDIT: okazało się, że jednak się je pobiera Embarassed można je samemu rozbudować, dodając oczywiście adnotacje. Niektóre drzewka może są i krótkie, ale tak pierwsze z brzegu np:

C88 Partia hiszpańska obrona Morph'ego wariant 7.Gb3 zamknięty, kończy się na 18 posunięciu.

B17 Caro-Kann wariant Nimzowitscha linia główna, kończy się na 13 posunięciu.

D19 Gambit hetmański obrona słowiańska główna linia wariant holenderski, kończy się na 18 posunięciu.

Tak wygląda to w księdze referencyjnej debiutów, czy to krótko czy nie?, kwestia gustu.
Natomiast w ćwicz debiuty ostatnia pozycja ma już tylko 9 posunięć (dla niektórych aż! W końcu ćwiczenie sprowadza się do nauki sekwencji posunięć na pamięć.).
Dużo to czy mało? Nie wiem.

Ostatnio zmieniony przez Janczewski dnia Sob Sie 12, 2006 9:09 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sie 12, 2006 6:28 pm
Temat postu: co mysle
Odpowiedz z cytatem

Niektóre debiuty są dobrze dopracowane. Ale akurat te co mnie mniej interesują. Przykładowo myśle ze mało jest o obronie królesko indyjskiej, atak Traxlera w 2 skoczkach. Zaskoczyło mnie in plus że obrona czigorina jest dobrze rozpisana- choć tu opis uproszczono do stwierdzenia ze ta obrona to lipa.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 12, 2006 7:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na stronie Chessmastera są do pobrania bazy z każdego debiutu , znacznie lepsze bo dotyczą każdego debiutu z osobna i bardziej rozbudowane niż te , które dostaliście z programem.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 9:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 12, 2006 8:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgadza się jest taki plik z książkami debiutowymi i rzeczywiście jest tego więcej. Mentor.obk waży 354kb, natomiast ściągnięty zestaw książek po rozpakowaniu waży 4.64Mb. Faktycznie jest to szerzej opracowane.
Dzięki estoril Smile

PS. ale przeglądać je można tylko w edycji, żeby poćwiczyć trzeba stworzyć "istotkę" i przypisać jej jedną z książek. "Istotka" po przypisaniu książki np. Obrona francuska będzie grała tylko obronę francuską.

No i nie ma w nich zawartych komentarzy, chociaż może to i dobrze Wink

cola
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 12:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobra cena. Moze skusze sie ze wzgledu na mozliwosc grania online Smile
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 1:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ze względu na możliwość gry online Fritz7 ma dużo lepszą cenę Laughing .
Prawie tyle samo złociszy, a online nieporównywalnie lepszy i więcej ludków tam grywa, tak mniej więcej 125 razy więcej.
Popróbowałem dzisiaj się poprzełączać na inne serwery Chessmastera (opisuję to w innym wątku) i mimo zapewnień producenta, że serwerów jest wiele, z uporem maniaka przełączając na inne serwery byłem z maniakalnym wręcz uporem wrzucany (piszę wrzucany, bo przecież chiałem do innego serwera) do tego samego pokoju (serwera), w którym przesiadywała zwalająca z nóg społeczność międzynarodową 7 osobowa ilość graczy ze mną włącznie. Przy czym niejaki "DuncanPL" zamęczał mnie pytaniami "jesteś może g_e*j_e*m?" Laughing
Popatrzyłem na forum CM i ten nick znany jest tam z seksualnych problemów. Oczywista po 2 pytaniu dostał ignora, 1 pytanie brzmiało jak masz na imię i ile masz lat Laughing.
Na Playchess grywa przeciętnie 3000 osób i jeszcze nie spotkałem tam żadnego faceta, który chciałby mnie przelecieć.
Dla porządku dodam, że moje konto z Fritza7 nadal działa, będzie to już grubo ponad rok.
Długo pogadałem, ale chciałem Wam coś nieco przekazać, Play bije CM na całe j*a*j*a świetlne i nie ma o czym gadać.
No chyba, że ktoś randki szuka, wtedy polecam online CM 6 gości (bo już mnie tam nie zobaczycie) w tym jeden z propozycjami, jeśli nie matrymonialnymi (póki co to nei ta kraina), to co najmniej łużko czy inne pozycje Wam zaproponuje.

Zatem Only FICS & Playchess....., no i może kurnik być też...

Zdrowia życzę, Krzysiek.

cola
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 1:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Smile Dzieki za szczera wypowiedz.
Na kurniku wkurzaja mnie kolory i figury, myslalem ze CM bedzie good :/
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 9:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wyrabiam ze śmiechu juz od pół godziny.Janczewski , to było świetne.Sorki , muszę kończyć bo zbliża sie kolejny atak padaki Laughing

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 9:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

atek
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 4:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A wracając do możliwości CM10000, czy występuje istotna różnica w module Game Analysis-Auto Annotation w porównaniu do poprzedniej wersji 9000?
Gram obecnie i analizuję swoje rozegrane partie w CM9000, zastanawiając sie czy update CM wnosi coś więcej dla użytkownika we wspomnianej analizie.

Czy może inne programy np. Fritz oferuja w tym względzie większe możliwości?

(mój obecny poziom/umiejętności szachowe to gra z "chessmasterowymi" komputerowymi przeciwnikami z przedziału 1600-1900 ELO)
Powrót do góry

meipei
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 11:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzien dobry wszystim, ściagnałem własnie Chessmaster 10, sa tam 3 katalogi za kzdego rozpakowałem obrazz 1 vng-c10a z 2 vng-c10b i w 3 były dwa vng-c10c oraz vng-c10c.cue. Obrazy wrzuciłem w alkohol zaczęła sie instalacja, wszystko ok. W wirtualnym napedzie zostawiłem 3 obraz próbuje odpalic gre ze skótu na pulpicie i za kazdym razem wysakuje mi taki komunikat "please insert correct CD-ROM, select OK reset application" tak jakby w wirtualnym napedzie nie było dysku. Co ma robic? chciałbym sobie pograć Surprised troszezke:)
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 7:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Włóż (wsuń) correct CD-ROM i po bólu Very Happy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 2 z 3