Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nauka i praktyka końcówek

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Kwi 11, 2006 7:53 pm
Temat postu: Nauka i praktyka końcówek
Odpowiedz z cytatem

Po maturze (tj 15 maja ) mam kilkumiesięczne wakacje Fajnie by było zająć się w tym czasie między innymi szachami. Postanowiłem wziąć się bardzo mocno za końcówki, ponieważ w nich czuję się najsłabiej i to nie jest tylko moje zdanie Jakie książki polecacie? Lepiej kupić 2 tomy GM Panczenki (68zl) , czy 3 książki Bogdana Zerka (105zł). Ma ktoś z was te książki? Jak wam się one podobają? Myślę, że zakupię też Szybki kurs końcówek Konikowskiego (21zł), niby to co jest o wszystkim jest o niczym, jednakże nawet podstawy mogą mi się przydaćSmile

PS W nawiasach podałem oficjalne ceny, myślę, że w jednym i drugim wypadku udałoby mi się wytargować kilkuzłotowy rabat Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Strider
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 05, 2006 3:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Najlepiej nauczysz się z praktyki. Owszem, czytanie literatury przydaje się, ale jestem zdania, że pływać z książki się nie da nauczyć, tak samo nie nauczysz się dobrze grać w szachy siedząc z nosem w książkach:)
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony przez Strider dnia Sob Maj 06, 2006 9:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

mikasek1992
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 05, 2006 4:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

strider niewiem czy cie dobrze zrozumialem uwazasz ze sie z ksiazki wiele nienauczysz i dzieki samej gry np w internecie polepszysz sie ze bedziesz lepiej gral?/ napewno nie staniesz w miejscu i twoje mozliwosci nie wzrosna
Powrót do góry

Strider
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 05, 2006 4:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hmm... Nie powiedziałem, że się nie nauczysz niczego... Gra w internecie ma jeden mankament, bierki są dwu wymiarowe, co stwarza wiele komplikacji dla niektórych osób. Na przykład ja nie mogę się skupić grając przez internet, nie widzę bierek. Dlatego zawsze sobie rozkładam szachy prawdziwe i gram na czasie minimum 20 minut. Na pewno więcej nauczysz się analizując swoje partie na bierząco, a nie innych graczy. Przecież ich styl gry może różnić się od Twojego. Zapisz się do klubu szachowego, poszukaj kółek szachowych w miejskich domach kultury, sprawdź może w szkole masz coś takiego?
W tym roku skończyłem 17 lat i muszę stwierdzić, że przez ostatni rok skoczyłem nieźle do przodu Cool
Pozdrawiam.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 10:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dlaczego wciąż większość ludzi tak bardzo ekscytuje się grą przez internet? Znam szachistę, który grywa na kurniku, siedząc zblazowany przed monitorem. W sieci wygrywa, a jak usiądzie na turnieju przy prawdziwej szachownicy, to dostaje takich nerwów, że podstawia figury.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 12:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bo to dwa światy. Nie każdy potrafi w obydwu funkcjonować. Najgorsze to, że niektórzy żyją tyko w sieci, w realu zaś ... spożywają posiłki.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Strider
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 2:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tpp heh obawiam się, że ja coraz bardziej przyzwyczajam się do "życia" w sieci, dlatego staram się jak najczęściej grać na żywo z ludźmi. To jest o niebo lepsze niż siedzenie przed monitorem i udawanie wielkiego szachisty. Na kurniku królują szybkie partię, których nie umiem grać. Dla mnie partia to gra na czasie 30 minut, lubię myśleć, kombinować, próbować... Szachy są cudowne, to pasja mego życia. Poświęcam im 99% mojego czasu i rzeczywiście tak jest, że jak jestem w domu to tylko jem, albo gram w szachy (ewentualnie śpię, co zdarza się coraz rzadziej:))
Pozdrawiam.[/url]
Powrót do góry

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 7:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Strider napisał:
Najlepiej nauczysz się z praktyki. Owszem, czytanie literatury przydaje się, ale jestem zdania, że pływać z książki się nie da, tak samo nie nauczysz się dobrze grać w szachy siedząc z nosem w książkach:)
Pozdrawiam.

W zasadzie to masz rację... Ale z samej praktyki nie poznam teoretycznych pozycji, do których np trzeba doprowadzić, żeby uratować remis w pozycji, która wydaję się przegrana...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Strider
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 9:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wystarczy trochę pomyśleć i coś wymyślisz;)
A na przykład dawni mistrzowie (szachiści z początku XX wieku) nie posiadali takiej ogromnej biblioteki, jaka dziś jest dostępna dla każdego zwykłego zjadacza chleba, a przecież śledząc ich partię można się tylko zachwycać. W końcu ci, co napisali te poradniki itd, też musieli czerpać z czegoś wiedze, a z czego jak nie z praktyki. Zresztą każdy ma inną teorię na temat teorii;) Nie ma co się sprzeczać.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Strona 1 z 1