Wysłany: Wto Maj 02, 2006 10:10 am Temat postu: Denerwująca sprawa...:/
Witam. Zdenerwowała mnie ostatnio taka sprawa, chciałem pograć sobie w szachy, więc wszedłem na kurnik.pl, postawilem nowy stol, ustawilem czas na 20 minut i co?
I pstro, ot co. Nikt do mnie nie dolaczyl, wszyscy graja 5 minut maksymalnie.
Dla mnie to nie ejst gra, kiedy musze ruchy wykonywac w pospiechu, nie ma dla mnie w tym przyjemnosci. Dlaczego tak jest, ze bardzo malo osób gra w dłuższe partię? Ja lubię zrobić sobie ciepło herbatkę, rozłożyć na biurki prawdziwe szachy, wejść na jakąś stronkę i godzinami spędzać czas przy szachach. Na kurniku mam ranking coś koło 900 a to tylko dlatego, że nie umiem grać szybkich partii. Czy moglibyście mi poradzić jak grać takie krótkie partie? A moze istnieją stronki, gdzie gra się bez czasu? Albo z jakimś dłuższym na przykład 20 minut?[/u]
Gram na Playchess.com i na FICS-ie, prawie wyłącznie w okolicach 30'+30" czy 60'.
Na Playchess rzadko czekam dłużej niż minutę — pomijając skrajne godziny (przeważają gracze z Europy), z reguły są to sekundy. Trochę gorzej jest na FICS-ie, mniej ludzi, ale miłośników wolnego tempa też nie brakuje — mają nawet klub, STC Bunch.
Na Kurniku grałem raz czy drugi testowo, więc nie wiem, jak to wygląda. Może ci z niższym rankingiem nie lubią grać w wolnym tempie, ci z wyższym nie chcą grać z dziewięćsetką, koło się zamyka? Nie wiem — na Playchess mam teraz prawie 1700 i przeciwników nie brakuje. Jak miałem 200–250 mniej, też ich nie brakowało.
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Maj 02, 2006 10:54 am, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli się nie myle to na 64pola.pl można grać bez czasu. _________________ Potrzebujesz pułapki/wariantu/pomocy w szachach? Pisz na jibik@autograf.pl zawsze pomoge. Zapraszam na moją stronę:http://www.jibik2006.republika.pl znjadziecie tam Kącik Szachisty
@Strider
Spróbuj pograć na FICSie, tam nie ma raczej problemów ze znalezieniem partnera do gry na czas, o który Ci chodzi.
Co prawda utworzenie konta, zalogowanie się i ustawienie sobie odpowiednich parametrów może być więcej niż odrobinę stresujące . Tu z pomocą przychodzi przytaczana już przez Janczewskiego w którymś z wątków stronka:
http://www.softax.pl/prywatne/marcink/szachy/art/fics_opis