Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Denerwująca sprawa...:/

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Strider
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 10:10 am
Temat postu: Denerwująca sprawa...:/
Odpowiedz z cytatem

Witam. Zdenerwowała mnie ostatnio taka sprawa, chciałem pograć sobie w szachy, więc wszedłem na kurnik.pl, postawilem nowy stol, ustawilem czas na 20 minut i co?
I pstro, ot co. Nikt do mnie nie dolaczyl, wszyscy graja 5 minut maksymalnie.
Dla mnie to nie ejst gra, kiedy musze ruchy wykonywac w pospiechu, nie ma dla mnie w tym przyjemnosci. Dlaczego tak jest, ze bardzo malo osób gra w dłuższe partię? Ja lubię zrobić sobie ciepło herbatkę, rozłożyć na biurki prawdziwe szachy, wejść na jakąś stronkę i godzinami spędzać czas przy szachach. Na kurniku mam ranking coś koło 900 a to tylko dlatego, że nie umiem grać szybkich partii. Czy moglibyście mi poradzić jak grać takie krótkie partie? A moze istnieją stronki, gdzie gra się bez czasu? Albo z jakimś dłuższym na przykład 20 minut?[/u]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 10:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gram na Playchess.com i na FICS-ie, prawie wyłącznie w okolicach 30'+30" czy 60'.

Na Playchess rzadko czekam dłużej niż minutę — pomijając skrajne godziny (przeważają gracze z Europy), z reguły są to sekundy. Trochę gorzej jest na FICS-ie, mniej ludzi, ale miłośników wolnego tempa też nie brakuje — mają nawet klub, STC Bunch.

Na Kurniku grałem raz czy drugi testowo, więc nie wiem, jak to wygląda. Może ci z niższym rankingiem nie lubią grać w wolnym tempie, ci z wyższym nie chcą grać z dziewięćsetką, koło się zamyka? Nie wiem — na Playchess mam teraz prawie 1700 i przeciwników nie brakuje. Jak miałem 200–250 mniej, też ich nie brakowało.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Maj 02, 2006 10:54 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Jibik2
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 10:54 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeżeli się nie myle to na 64pola.pl można grać bez czasu.

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 11:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@Strider
Spróbuj pograć na FICSie, tam nie ma raczej problemów ze znalezieniem partnera do gry na czas, o który Ci chodzi.
Co prawda utworzenie konta, zalogowanie się i ustawienie sobie odpowiednich parametrów może być więcej niż odrobinę stresujące Rolling Eyes . Tu z pomocą przychodzi przytaczana już przez Janczewskiego w którymś z wątków stronka:
http://www.softax.pl/prywatne/marcink/szachy/art/fics_opis
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 04, 2006 12:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na kurze nie chca bo sie boja ze grasz programem... Cool

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie