| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Wrz 19, 2004 8:36 pm Temat postu: Różnopolowe gońce |
|
|
|
To jest ciekawe, że czasem nawet 3 piony przewagi w końcówce nie dają zwycięstwa. Dzisiaj na kurniku miałem partię, w której miałem aż 3 piony więcej. Oprócz pionów na szachownicy znajdowały się różnopolowe gońce. Chyba tej końcówki nie szło wygrać  . Ciekawa sprawa z tymi gońcami. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
mikasek1992 Nowy

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 7:44 pm Temat postu: |
|
|
|
za to w grze srodkowej to co innego miec roznopolowe gonce jest to wielkaprzewaga z jednej ze stron polecam ksaizke szkola przyszlych mistrzow czesc 4 |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| mikasek1992 napisał: | | za to w grze srodkowej to co innego miec roznopolowe gonce jest to wielkaprzewaga z jednej ze stron |
Gdybyś tak jeszcze powiedział której... 
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 6:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
mikasek1992 Nowy

|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 2:16 pm Temat postu: |
|
|
|
w koncowkach obecnosc goncow roznopolowych na ogol zwieksza szanse sslabszej strony na ratunek(tendencje remisowe) W grze srodkowej gonce roznopolowe wzmacniaja atak zwiekszaja szanse na jego powodzenie a zwiazku z tym i na zwyciestwo (((tak napisal jeden z arcymistrzow)))
Ostatnio zmieniony przez mikasek1992 dnia Pią Kwi 28, 2006 4:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 3:11 pm Temat postu: |
|
|
|
| mikasek1992 napisał: | | ...wiec np. gdy sa pobiciem jakies piony na hetmanskim skrzydle a krol zroszowal na krolewskim to nietrac czasu na zbijanie tych pionow atakuj skrzydlo krolewskie przemanewroj goncetak aby atakowaly te skrzydlo |
Mam przemanewrować obydwa różnopolowe gońce
PS Odwiedź poniższe strony
http://www.dziecineostrady.prv.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znaki_interpunkcyjne _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 4:24 pm Temat postu: |
|
|
|
| mikasek1992 napisał: | czy ty jestes jakis ciemny niewyraznie powiedzialem
przamanewrowac gonce czy to takie trudne do zrozumienia???
poco te linki podales przyznam sie moze i niepisze wyraznie i moje posty sa trudne do zrozumienia | Sam sobie odpowiedziałeś w sprawie technicznej, pozostaje jeszcze kwestia merytoryczna.
ps.
Jak znajdę czas to się pobawię w kałamarza. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 4:55 pm Temat postu: |
|
|
|
@mikasek1992
Zdecyduj się, czy mówisz o różnopolowych gońcach w sensie: każdy ma po jednym, czy w sensie: ktoś ma oba. Wygląda na to, że powtórzyłeś bezkrytycznie coś, co dotyczyło zupełnie innej sytuacji.
Bo w jednym akapicie piszesz (pisałeś) o pierwszej sytuacji, a w drugim — najwyraźniej o drugiej. Chyba mylisz pojęcia — jeśli ktoś pisze "różnopolowe gońce", ma raczej na myśli tę pierwszą sytuację, w przeciwnym razie napisałby: oba gońce. Krótko mówiąc, przy różnopolowych gońcach nie da się ich przemanewrować, bo każdy ma po jednym. |
|
| Powrót do góry |
|
|