Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wariant Trakslera w obronie 2 skoczków

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
battrek
Nowy

PostWysłany: Wto Kwi 25, 2006 7:40 am
Temat postu: Wariant Trakslera w obronie 2 skoczków
Odpowiedz z cytatem

Witam!
Chciałem zapytać co sądzicie o wariancie Trakslera w obronie 2 skoczków.
W książce Panowa z 1958 roku jest krótka wzmianka: "ruch 4... Gf8-c5 jest nieprawidłowy". Ciekaw jestem co na ten temat sądzi współczesna teoria. Bardzo chciałbym gdzieś kupić monograficzną książkę dotyczącą tego wariantu ale chyba nie ma na rynku.
Czekam na wasze opinie,
pozdrawiam,
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Kwi 25, 2006 11:29 am
Temat postu: Re: Wariant Trakslera w obronie 2 skoczków
Odpowiedz z cytatem

battrek napisał:
Witam!
Chciałem zapytać co sądzicie o wariancie Trakslera w obronie 2 skoczków.
W książce Panowa z 1958 roku jest krótka wzmianka: "ruch 4... Gf8-c5 jest nieprawidłowy". Ciekaw jestem co na ten temat sądzi współczesna teoria. Bardzo chciałbym gdzieś kupić monograficzną książkę dotyczącą tego wariantu ale chyba nie ma na rynku.
Czekam na wasze opinie,
pozdrawiam,

Był to kiedyś mój ulubiony wariant, ale jest strasznie skomplikowany i wymaga niezłego obkucia się. Po 5.S:f7 myślę że czarne mają remis zapewniony, przy grze bezpośredniej oczywiście, a nie korespondencyjnej z kompiarzami, chociaż to taki wariant że komputery pokazują +5.00 dla białych a potem zmiana na 0.00 Smile

Inna sprawa to 5.G:f7 (ciekawe jest 5.b4, ale ktoś przygotowany czarnymi wyjdzie z tego) Tutaj do dziś nie wiem czy czarne mają rekompensatę przy najlepszej grze z obu stron.

No i oczywiście białe mogą zagrać 5.0-0 i popsuć zabawę, choć przewagi tak nie uzyskają raczej.

Kiedyś była Estrina książka "zaszczita dwóch koniej" po rosyjsku, ale nie wszystkie warianty z niej wytrzymały próbę czasu. Ja mam sporo własnej dokumentacji do tego wariantu, chesz coś zapytać to mogę spróbować odpowiedzieć...

Polecam też taki lewy ruch 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Gc4 Sf6 4.Sg5 S:e4?! ,nie tak łatwo go obalić przy szachownicy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

battrek
Nowy

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2006 5:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam! i dziękuję za odpowiedź!
Niestety nie jestem mistrzem w szachach i z tego co widzę, już nigdy nie zostanę. Nigdy nie zagłębiałem sie w analizę debiutową tak głęboko że by znać do końca jakieś warianty.Nie mam takze dokładnie skonkretyzowanych pytań co do tego wariantu. Lubię iść na udry jak ktoś szuka wrażeń. Otwarcie jest bardzo kolorowe i czasem ocena pozycji zmienia się kilka razy podczas partii. Teraz niestety jestem szkolony (jako stary dziad) i mam nakazane pewne otwarcia, które mam grać. Na szczęście mogę na e5 odpowiadać f4.
Na e4 już nie gram 2 skoczków (może czasem na kurniku)Smile tylko przyspieszony smoczy.
Chętnie bym kupił monografie o obronie 2 skoczków ale to pewnie mało realne.
Pozdrawiam,
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

szaszkin
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 08, 2006 11:29 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Najlepsza o Trakslerze jest monografia Dana Heismana zamieszczona na CD.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 1