| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
estoril Hetman

|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 1:10 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie ironizowałbym panie bigranie  Dzambus jest niesamowity.Ciężko go zagiąć z teorii i nie sposób podważyć faktu , że zawsze odpowiada świetnie przygotowany.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 6:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 1:24 pm Temat postu: |
|
|
|
| estoril napisał: | Nie ironizowałbym panie bigranie Dzambus jest niesamowity.Ciężko go zagiąć z teorii i nie sposób podważyć faktu , że zawsze odpowiada świetnie przygotowany. |
No cóż - Mark Dworecki napisał kiedyś wydaje się, że oczywistą rzecz. Mianowicie: każdy z nas ma prawo podawać w wątpliwość, a czasami nawet odrzucać opinie największych nawet autorytetów, oferując w zamian swoją własną anlizę, która to analiza również może być odrzucona Zarówno przez innych, jak i przez autora analizy, który po pewnym czasie wracając do "zgłębianej parę dni" pozycji, znajdzie być może inną, mocniejszą kontynuację .
Panie estorilu, dlaczego wszędzie widzisz Pan ironię i złośliwość ? |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:45 pm Temat postu: |
|
|
|
Ależ panie estorilu, ja wcale nie chciałem być złośliwy  .
Wariant poddany pod dyskusję i im więcej publicystów tym lepiej. Jeśli analiza dogłębna, to czekam z niecierpliwością  |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 1:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Jesteście królami spamu  . |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 2:48 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Jesteście królami spamu . |
Niemożliwe Musiałeś nas z kimś pomylić  |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 4:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| estoril napisał: | Nie ironizowałbym panie bigranie Dzambus jest niesamowity.Ciężko go zagiąć z teorii i nie sposób podważyć faktu , że zawsze odpowiada świetnie przygotowany. |
Zawsze najpiękniejszy dla mnie w szachach był taki fakt - okazuje się że nie zawsze ja mam rację - więc się nie obrażam. Wiele razy podczas partii widząc ruch przeciwnika przebiega myśl :"No nie, jak ten dekiel gra, przecież obalę mu to od ręki" a potem z wprowadzeniem w czyn szczytnego zamiaru różnie bywa. Piękno szachów tkwi w tym ,że wiele pozycji trudno jednoznacznie ocenić, zarówno białe jak i czarne mogą mieć swoje racje. Często pisząc tu podkreślałem to , wypowiadając się "Moim zdaniem pozycja czarnych lepsza" czy "Ja bym tu wolał mieć białe", czy " Komputer pokazuje tu przewagę białych a ja myślę że jest równa". I tak proszę nadal traktować moje wypowiedzi nie jestem wyrocznią
A przechodząc na tematy szachowe: solidnym ruchem jest 7...c6 , z początku nieżle mi wyglądało 7...Sc6, teraz już tak mi się podoba nawet nie z powodu 8.h3, tylko bezpośredniego c4 i potem d5. Jeszcze popatrzę  |
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 5:03 pm Temat postu: |
|
|
|
| Dzambus napisał: | | Zawsze najpiękniejszy dla mnie w szachach był taki fakt - okazuje się że nie zawsze ja mam rację - więc się nie obrażam | Bo raczej nie masz powodu by się obrażać - właśnie o tym pisałem troszkę wcześniej cytując Dworeckiego.
Wracając do ciekawszych tematów, 7. ... c6 wydaje się być solidnym posunięciem. Wrzucę sobie to do analizy. |
|
| Powrót do góry |
|
arssii Nowy

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 7:47 pm Temat postu: |
|
|
|
A po 7...Gg4 ?
Ostatnio zmieniony przez arssii dnia Wto Kwi 18, 2006 6:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 12:08 pm Temat postu: |
|
|
|
| arssii napisał: | | A po 7...Gg4 ?? |
Widzisz i tu wkraczamy w tak zwane indywidualne upodobania. Dla mnie w tym wariancie goniec powinien stać na c8 i pilnować b7 dopóki ewentualnie po c6(albo c5), Hc7 przejmie to hetman. Bo sporo ludzi białymi będzie grało c3, Hb3 a ja nie lubię na to grać b6. Co nie znaczy że ruchy 7...Gg4 i 7...Gf5 są złe - ja ich nie znam za dobrze po prostu.
Solidne 7..c6 może być grane z planem Sd7, Hc7 i dopiero teraz c5.
Wiem też że niektórzy próbują 7..Sd7 i od razu c5 ale musiałbym na to dokładnie popatrzeć, nie wiem jeszcze czy to dobre  |
|
| Powrót do góry |
|
|