Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Technika liczenia wariantow
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
RJF
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 17, 2004 3:23 pm
Temat postu: liczenie wariantów
Odpowiedz z cytatem

Ile czasu zajmie komputerowi, aby przeanalizować WSZYSTKIE MOŻLIWE WARIANTY?
• W pierwszych trzech pełnych ruchach (3 pos. białych i 3 czarnych) jest 119 mln. wariantów, czyli 108.
• Przyjmujemy, że w 27 ruchach (od 4. do 30.), w każdym jest średnio 1000 możliwości (po ok. 32 na pojedyńcze posunięcie)
• W 5 ruchach (od 31. do 35.) zakładamy średnio 500 możliwości na ruch (ok. 22 na pojedyńcze posunięcie) a w 5 ruchach (od 36. do 40.) średnio 200 możliwości na ruch
• W 10 ruchach (od 41. do 50.) średnio 100 możliwości na ruch
Po odpowiednim wymnożeniu tych liczb otrzymujemy:
ilość wariantów = 108 . 1081 . 1025 . 1020 = 10134

Jeśli nasz program będzie analizował 1.000.000 wariantów w ciągu sekundy, to na przerobienie całości będzie potrzebował ok. 10120 lat.
Jest to liczba większa, niż szacowana ilość atomów we wszechświecie i nawet przyśpieszenie obliczeń bilion razy (1012) niewiele zmieni, bo otrzymamy wtedy ciągle wysoki rząd wielkości: 10 (DO POTĘGI!)108 lat.

Mimo wszystko, może to i lepiej, bo gdybyśmy nie znali odpowiedzi na postawione na wstępie pytanie, co robiliby nasi wspaniali arcymistrzowie, a sens straciłaby m.in. cała, pracowicie latami tworzona i rozbudowywana, teoria debiutów szachowych.

A tak na zakończenie przytoczę wypowieź "TRENERA WSZECHCZASÓW" wielkiego oryginała w grze ARONA NIMZOWITSCHA: "STARAJCIE SIĘ ZAPAMIĘTAĆ JAK NAJMNIEJ WARIANTÓW!!!. POZYCYJNE WYCZUCIE POWINNO WAS WYRWAĆ Z NIEWOLI WARIANTÓW. I DLATEGO DĄŻCIE DO ROZWOJU SWOJEGO POZYCYJNEGO WYCZUCIA!!"".. POZDRAWIAM WSZYSTKICH SZACHISTÓW gens una sumus Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

nikifor
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 17, 2004 7:10 pm
Temat postu: Re: liczenie wariantów
Odpowiedz z cytatem

RJF napisał:
A tak na zakończenie przytoczę wypowieź "TRENERA WSZECHCZASÓW" wielkiego oryginała w grze ARONA NIMZOWITSCHA: "STARAJCIE SIĘ ZAPAMIĘTAĆ JAK NAJMNIEJ WARIANTÓW!!!. POZYCYJNE WYCZUCIE POWINNO WAS WYRWAĆ Z NIEWOLI WARIANTÓW. I DLATEGO DĄŻCIE DO ROZWOJU SWOJEGO POZYCYJNEGO WYCZUCIA!!"".. POZDRAWIAM WSZYSTKICH SZACHISTÓW gens una sumus Cool

Rozpoczynajac ten watek chodzilo mi raczej o skupienie sie na tym jak liczyc , niz co liczyc. Evil or Very Mad (chcialbym zamienic niewole o ktorej mowi Nimzowisch na swoista oaze) Wink
Arrow Czy jest mozliwe zeby warianty ktore sobie wyobrazamy byly nie mniej "plastyczne" niz te ktore wykonuje reka na szachownicy Question

Wlasciwie czesto nawet tak sie dzieje a w zasadzie zdarza sie ze wariant w glowie liczony jest duzo szybciej (i czesto bezblednie) niz ktokolwiek moglby zagrac go (fizycznie) na szachownicy. Zastanawia mnie podobny fenomen wymykajacy sie czesto samokontroli szachisty. Shocked

Czyzby technika liczenia wariantow miala scisly zwiazek z tym w jaki sposob wyobrazamy sobie model szachownicy (z bierkami lub bez) !?

Wydaje sie oczywiste ze musi to miec duze znaczenie, ale poki co nie wiem nawet czy korzystniej jest starac sie skoncentrowac na tym by widziec mozliwie jak najbardziej plastycznie warianty, czy moze wrecz przeciwnie starac sie zredukowac ow model by zyskac na szybkosci Idea Exclamation

pozdrawiam,
nikifor
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 17, 2004 9:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chyba zależy też od talentu szachisty Smile tym większy talent ,tym lepiej szachista liczy warianty Very Happy Exclamation Ja np.znam osobe która gra o 3 lata więcej o demnie i gra poprostu fatalnie Razz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

nikifor
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 17, 2004 10:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
Chyba zależy też od talentu szachisty Smile tym większy talent ,tym lepiej szachista liczy warianty Very Happy Exclamation

Talentu nie mozna sie nauczyc, a zakladam ze liczenia wariantow tak Exclamation

Z moich obserwacji wynika ze sztuka liczenia wariantow jest wprost proporcjonalna do umiejetnosci koncentracji. Idea

pozdrawiam,
nikifor
Powrót do góry

RJF
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 17, 2004 10:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szanowny Panie Nikifor!!! mam do Pana dwa pytania!!!
1)wykształcenie
2) ranking elo
Pozatym zauważyłem, że strasznie Pan filozofujesz, szczególnie śmiać mi się chce z odpowiedzi na moją wiadomość dotyczącą tematu "techniki liczenia wariantów" . Według mnie jest banalna, bezbarwna, jałowa i całkowicie pozbawiona jakiejkolwiek logiki. Pozdrawiam Pana.... Laughing
Powrót do góry

nikifor
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 17, 2004 11:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

RJF napisał:
Szanowny Panie Nikifor!!! mam do Pana dwa pytania!!!
1)wykształcenie
2) ranking elo
Pozatym zauważyłem, że strasznie Pan filozofujesz, szczególnie śmiać mi się chce z odpowiedzi na moją wiadomość dotyczącą tematu "techniki liczenia wariantów" . Według mnie jest banalna, bezbarwna, jałowa i całkowicie pozbawiona jakiejkolwiek logiki. Pozdrawiam Pana.... Laughing

W wyksztalceniu mam glownie braki Cool , a jesli chodzi o ranking to obecnie wynosi on 2102 ELO.

W mojej wypowiedzi bardziej polemizowalem z Nimzo­witschem niz z Panem ale zdaje sie ze osiagnelismy konsensus. Razz Co prawda faktycznie post moj byl troche napisany na kolanie, Confused ale nadal bym sie pod nim podpisal jesli chodzi o sens. Jesli mozna prosze napisac co dla Pana bylo w nim pozbawione logiki.

pozdrawiam,
nikifor
Powrót do góry

RJF
Nowy

PostWysłany: Nie Sty 18, 2004 12:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do Pana Nikofira!!
Napisał Pan 7 Zdań!! CYT:
Rozpoczynajac ten watek chodzilo mi raczej o skupienie sie na tym jak liczyc , niz co liczyc SUPPERR!!! PRAWDA!!. (chcialbym zamienic niewole o ktorej mowi Nimzowisch na swoista oaze) CZEGO ????
Czy jest mozliwe zeby warianty ktore sobie wyobrazamy byly nie mniej "plastyczne"?????? PLASTYCZNE WARIANTY?? Razz SZACHY TO NIE ASP!!! niz te ktore wykonuje reka na szachownicy

Wlasciwie czesto nawet tak sie dzieje a w zasadzie zdarza sie ze wariant w glowie liczony jest duzo szybciej (i czesto bezblednie) niz ktokolwiek moglby zagrac go (fizycznie) na szachownicy PRAWDA!!!.NO I CO Z TEGO??? Zastanawia mnie podobny fenomen wymykajacy sie czesto samokontroli szachisty.NIE ROZUMIEM???

Czyzby technika liczenia wariantow miala scisly zwiazek z tym w jaki sposob wyobrazamy sobie model szachownicy (z bierkami lub bez) !?
A Z CZYM Z MA MIEĆ ZWIĄZEK Z PIERNIKIEM?????????????????????????????????????? Z KONKRETNĄ POZYCJĄ!!!!!!!!!!
Wydaje sie oczywiste ze musi to miec duze znaczenie, ale poki co nie wiem nawet czy korzystniej jest starac sie skoncentrowac na tym by widziec mozliwie jak najbardziej plastycznie warianty, czy moze wrecz przeciwnie starac sie zredukowac ow model by zyskac na szybkosci
HHMMMM Razz
Powrót do góry

nikifor
Nowy

PostWysłany: Nie Sty 18, 2004 10:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

RJF napisał:
Do Pana Nikofira!!
Napisał Pan 7 Zdań!! CYT:
Rozpoczynajac ten watek chodzilo mi raczej o skupienie sie na tym jak liczyc , niz co liczyc SUPPERR!!! PRAWDA!!.

Namawiam tu do skupienia sie na problemach taktycznych zamiast na strategii. BTW odpowiadam na tekst RJF pisany duzymi literami (krzykiem)

RJF napisał:
(chcialbym zamienic niewole o ktorej mowi Nimzowisch na swoista oaze) CZEGO ????

Co czego ?

RJF napisał:

Czy jest mozliwe zeby warianty ktore sobie wyobrazamy byly nie mniej "plastyczne"?????? PLASTYCZNE WARIANTY?? Razz SZACHY TO NIE ASP!!! niz te ktore wykonuje reka na szachownicy

Piszac o plastycznosci mialem na mysli ich jak najbardziej dokladne i wyrazne wyobrazenie.

RJF napisał:

Wlasciwie czesto nawet tak sie dzieje a w zasadzie zdarza sie ze wariant w glowie liczony jest duzo szybciej (i czesto bezblednie) niz ktokolwiek moglby zagrac go (fizycznie) na szachownicy PRAWDA!!!.NO I CO Z TEGO???

A to z tego ze zamiast mowic ze nie umiemy liczyc wariantow wpierw nalezaloby uswiadomic sobie czy jest tak faktycznie.

RJF napisał:

Zastanawia mnie podobny fenomen wymykajacy sie czesto samokontroli szachisty.NIE ROZUMIEM???

Chodzi o to ze sam fakt ze sobie czegos nie uswiadamiamy nie oznacza tego ze tego czegos nie ma.

RJF napisał:

A Z CZYM Z MA MIEĆ ZWIĄZEK Z PIERNIKIEM?????????????????????????????????????? Z KONKRETNĄ POZYCJĄ!!!!!!!!!!

Chodzilo mi o pewien paradoks w ktorym im bardziej dokladnie wyobrazamy sobie szachy w glowie tym trudniej zmienic owe wyobrazenie i wykonac ruch. Przykladem jest chocby gra na slepo ktora jako trening daje szachiscie wiecej szkod niz pozytku.

RJF napisał:

Wydaje sie oczywiste ze musi to miec duze znaczenie, ale poki co nie wiem nawet czy korzystniej jest starac sie skoncentrowac na tym by widziec mozliwie jak najbardziej plastycznie warianty, czy moze wrecz przeciwnie starac sie zredukowac ow model by zyskac na szybkosci
HHMMMM Razz

Postuluje tu zeby bardziej swiadomie uzywac "wirtualnych"szachow ktore mamy w glowie. Idea
BTW Zastanawia mnie czy owo "wyobrazenie" mozna modyfikowac, czy raczej jako wynikajace ze struktury mozgu posiada ono juz strukture optymalna. Question

pozdrawiam,
nikifor
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 21, 2004 3:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem żeby dobrze grać i liczyć warianty trzeba trzymać sie Przygotowania Psychicznego i Fizycznego Smile

nikifor
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 21, 2004 5:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
Moim zdaniem żeby dobrze grać i liczyć warianty trzeba trzymać sie Przygotowania Psychicznego i Fizycznego Smile

Moim też, ale przydaje sie to głównie do tego żeby nie grać poniżej swoich możliwosci Exclamation Natomiast kwestia progresu Rolling Eyes nadal pozostaje otwarta Idea

pozdrawiam,
nikifor Mr. Green
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 21, 2004 8:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Masz racje Exclamation

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 21, 2004 10:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zeby dobrze policzyc warianty musi tez byc zachowana bezwzgledna cisza podczas trwania partii. A z tym juz niestety gorzej... Sad Jak gram z doroslymi to jeszcze ale jak mi sie czasem zdarza grac z rozwrzeszczona dzieciarnia to zalamka.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 21, 2004 10:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Masz racje najgozej jest jak inni skończą grać to wtedy jest chałas Mad

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 22, 2004 12:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dorośli też potrafią hałasować. Jednakże zawodnicy na wyższym poziomie (od mistrza) ZAWSZE analizują po cichu, niekiedy nawet nie używając słów. Im wystarcza sama pozycja bez komentarza.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 23, 2004 11:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zadziwiajace jest to że ludzie niektózy co mówiom niechałasowac podczas partii Exclamation Mad to sami sa najgłośniejsi Evil or Very Mad

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 8