Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

ChessPad => pomoc

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
szatan21
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Mar 23, 2006 9:55 pm
Temat postu: ChessPad => pomoc
Odpowiedz z cytatem

Prosze o opinie na temat programu Smile Uzywam go od pewnego czasu i mam problem z opcja "save" poniewaz czasami jest nie aktywna Crying or Very sad nie wiem co z tym zrobic Confused prosze o pomoc Exclamation Question z gory dziekuje Razz Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Dan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 10, 2006 8:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po otworzeniu bazy itp. sprawdź czy opcja w "Database->View Games Only" i "Game->View Only" jest włączona. Ma to zapobiegać przypadkowemu nadpisaniu partii, dlatego przy włączonej opcji View Only pojawia się TRY OUT.

Moja opinia: Program jest świetny, strasznie go lubię, idealny do zarządzania PGNami, świetnie się importuje i eksportuje, program sobie dobrze radzi z wszelkimi plikami tekstowymi z zapisanymi partiami i dobrze go przenosi na PGN. Jedyne czego bym chciał to żeby możliwe było wyświetlenie pełnej listy ruchów, a nie tylko obecny, następny czy candidate. Drugi, program który lubię to Chesscat http://www.chesscat.loncarek.de/index.html ale tam trochę przeszkadza mi, że koniec linii w pliku tekstowy jest w stylu UNIX i nie można go tak łatwo edytować zwykłym notatnikiem windows, którego często tak używam. Warto też zauważyć, że inaczej trochę programy notują Movetext NAG, chesspad np. "??" notuje za pomocą nowszego standardu czyli z "$" a chesscat po prostu ??, ale da się nawzajem importować. Chesscat też na razie nie potrafi zapisywać PGN Library, tylko pojedyńcze gry, ale odczytuje je na szczęście.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1