Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rybka 1.1
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
edelmajster
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 28, 2006 10:41 pm
Temat postu: Rybka 1.1
Odpowiedz z cytatem

Ma ktos z was moze najnowsza rybke- wersje komercyjna?
Jesli tak to czy moglibyscie mi ja udostepnic do testow??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 5:38 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zaznaczam, że wersje komercyjne się kupuje a nie testuje, do testów służy shareware.

Shareware to rodzaj płatnego programu komputerowego, który jest rozpowszechniany bez opłat do sprawdzenia przez użytkowników. Po okresie próbnym za taki program należy zapłacić lub skasować go. Używanie programu shareware po okresie próbnym bez opłat jest nielegalne.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

edelmajster
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 2:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie ma wersji shareware rybki 1.1 Very Happy
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 3:03 pm
Temat postu: Re: Rybka 1.1
Odpowiedz z cytatem

edelmajster napisał:
Jak nie ma wersji do testów to legalnie nie możesz testować Razz Rolling Eyes

Chyba, że za zgodą producenta lub dystrybutora/sprzedawcy czy po prostu kogoś z branży kupieckiej (ale to raczej tylko umowy dla czasopism ze względu na reklame).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 3:19 pm
Temat postu: Re: Rybka 1.1
Odpowiedz z cytatem

edelmajster napisał:

Dlaczego musi być koniecznie 1.1?
Jeśli zależy Ci na przetestowaniu Rybki, to spróbuj darmową 1.0 Beta. To prawda, że za Rybkę 1.1 trzeba wysupłać jakieś 34 Euro, ale skoro nie chcesz płacić, to chyba każdy wie co należy robić w takiej sytuacji Rolling Eyes .
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 3:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Iść do kolegi/koleżanki i przetestować na jego/jej komputerze (oczywiście za zgodą kolegi/koleżanki).

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 4:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Iść do kolegi/koleżanki i przetestować na jego/jej komputerze (oczywiście za zgodą kolegi/koleżanki).

No właśnie Exclamation.
A jeśli się nie ma koleżanek/kolegów akwarystów to trzeba zapomnieć o Rybce Razz .
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 6:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:

Gwoli uzupełnienia.Koleżankę można testować też tylko za jej zgodą .Nawet taką w wersji komercyjnej Razz

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 6:55 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

kamyk88
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 10:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

posiadam rybkę w jej najnowszej wersji

kontakt: wujek69@gmail.com

pozdrawiam
Powrót do góry

radbab
Nowy

PostWysłany: Pią Kwi 14, 2006 10:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rybka jest niesamowita. Jestem w absolutnym szoku. Wczoraj rozegralem partie biale : Shredder 9 czarne : Rybka wersja beta (darmowa)
wynik 0-1 tempo gry 40/2h + 20/1h +1h
I moze nic nie byloby w tym dziwnego ze Rybka ograla Shreddera gdyby nie to na jakich kompach byly zainstalowane programy. Otoz Shredder gral na AMD Opteron 280 , 2,4 GHz, 2 GB RAM hashtable 512 Mb
a Rybka na Pentium IV 2,8 GHz, 256 MB RAM hashtable 4 Mb !!!
Nie wiem czy Rybka jest az tak silna czy moze w Shrederze nalezy wybrac jeszcze jakies opcje zeby gral silniej ??
I jeszcze dodam tylko ze szybkosc analizy u Shreddera byla cos ponad 1300 n/s natomiast u rybki dochodzila max do 120 n/s
W sumie na to ze Rybka na slabszym kompie lepiej analizuje wpadlem juz wczesniej kiedy Rybka w kilka minut znajdowala najlepszy ruch na ktory Shreder wpadal po paru godzinach. Postanowilem zagrac wiec mecz pomiedzy nimi i moje potwierdzenia sie potwierdzily. Niestety na tej maszynie Opteron 280 nie moge zainstalowac Rybki bo wersja beta jest 32 bitowa i nie chodzi na kompie 64 bit.
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja kiedyś wygrałem jedną partię P-5' z Fritzem 8. Jaki z tego wniosek? Niestety, żaden Crying or Very sad
Rozegraj tych partii powiedzmy 300, dopiero wynik takiej próby da Ci przybliżony pogląd na siłę gry danego silnika.

PS Jak już wyjdziesz z tego absolutnego szoku odezwij się do mnie na pw. Podaj mi maila, a kto wie? być może znajdziesz na skrzynce Rybkę 1.1 64-bit. Napisałbym "pod choinką", ale kurcze nie te święta... Very Happy

radbab
Nowy

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 11:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak oczywiscie 1 partia o niczym nie swiadczy ale obserwowalem juz dziesiatki (jak nie setki) pozycji ktore zostawialem do analizy i wniosek nasuwal sie jeden. Rybka znajdowala znacznie szybciej najlepszy ruch niz Shreder 9 mimo ze jest zainstalowana na znacznie wolniejszym komputerze. Byly tez pozycje gdzie np Shreder w ogole nie znajdowal ruchu ktory znalazla Rybka. Kiedy wykonalem go na szachownicy Shredera to oczywiscie na poczatku ocenial go gorzej od wymyslonego przez siebie wariantu ale po kilku godzinach zmienial ocene i wychodzilo na to ze ruch wymyslony przez Rybke faktycznie byl najlepszy w danej pozycji. Ale oczywiscie zagram caly mecz miedzy nimi (ale w szybszym tempie np 60 min na cala partie) i podziele sie wynikami.
Powrót do góry

slawak1
Nowy

PostWysłany: Wto Kwi 25, 2006 9:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a że się tak zapytam... programy szachowe, np Rybka czy Fritz mają jakieś minimalne wymagania? Nie chodzi o ich uruchomienie tylko o poziom gry jaki będą prezentować. Czy znaczna będzie różnica między np celeronem 700 MHz a np 2,8 GHz ?
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2006 8:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Różnica niestety będzie znaczna.
Nowe silniki pisane są z uwzględnieniem nowych możliwości procesorów, coraz częściej tych 64bitowych.
Oczywista wielkość hash'u też ma duże znaczenie, im więcej pamięci dla silnika szachowego tym lepiej.
Powrót do góry

slawak1
Nowy

PostWysłany: Sro Kwi 26, 2006 9:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A czy sprawa z funkcją analizy we Fritzu 8 będzie wyglądać tak samo? Tzn. czy podczas analizy na słabszym kompie Fritz będzie popełniał błędy, przeoczenia? czy tylko dłużej będzie analizował daną partię...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 2