Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

10 pytań na temat Fritz 7

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
stanley
Nowy

PostWysłany: Sob Paź 29, 2005 3:13 pm
Temat postu: 10 pytań na temat Fritz 7
Odpowiedz z cytatem

Witajcie

Mam prośbę. Trzy tygodnie temu zakupiłem program Fritz 7 w języku Polskim. Bardzo chciałbym dobrze z niego korzystać, więc zapoznałem się z całym plikiem pomocy, który jest do niego dołączony, mimo to nie znalazłem w nim kilku rzeczy. Bardzo proszę napiszcie mi:

1.Gdzie ustawić podświetlenie ostatniego ruchu? Ułatwi mi to śledzenie partii mistrzów z bazy danych.

2.Gdzie ustawić funkcję wyświetlania proponowanego ruchu? Czy koniecznie muszę korzystać z klawiszy Shift + ?, by uzyskać podpowiedź?
(Wcześniej korzystałem z WinBoarda w nim, na górnym pasku widziałem, jaki ruch proponuje)

3.Jak samemu wpisać grę? (chciałbym przepisać kilka z książki)

4.Jak korzystać z szachownicy analizy? (Okno-Przełączanie okien-Szachownica analizy)

5. W jaki sposób najlepiej analizować swoje gry? Która analiza dostarcza najwięcej praktycznych podpowiedzi. Gram w szachy półtora roku.
Kiedyś słyszałem, że Fritz 7 podaje informację, że na przykład jakaś figura straciła szansę rozwinięcia się, niestety nie potrafię znaleźć tej opcji.
Czy program ten po przeprowadzeniu analizy podaje, który ruch był zły i jak należało się ruszyć? Jeśli tak to gdzie ustawić opcję pokazywania takich podpowiedzi?

6.Czym się różni: Partia – nowa gra od Plik - nowe – tryb przyjazny?

7. Jak przenieść partie zapisane w WinBoard do Fritza 7?

8. Jak przegrać Fritza na dysk twardy, bym nie był zmuszony do korzystania z CD z tym programem (mój napęd CD głośno chodzi i zagłusza mi głos lektora) – po zainstalowaniu na dysku C bez CD nie komentuje ruchów

9. Czy jest możliwość przetłumaczenia komentarzy generowanych przez program na język polski, tak by przy każdej następnej analizie program wyświetlał komentarze w naszym języku? Jaki plik należałoby zmodyfikować?

10.Czy w internecie jest gdzieś strona poświęcona Fritzowi 7 w języku polskim?

Bardzo będę wdzięczny za wszystko co w tej sprawie dla mnie zrobicie. Pozdrawiam Robert
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Pawlo
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lis 01, 2005 7:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Myśle że nie dostaniesz zbyt wiele odpowiedzi. W każdym bądź razie ja odpowiadam na pytanie 8. Można stworzyć dysk wirtualny i "skopiować" płytę na twardziela - można to zrobić za pomocą programów np. Alcochol 120%, Virtual CD(najlepiej 5), Paragon CD-ROM Emulator itp. Minusem tego rozwiązania jest to że tyle ile "ważą" pliki na płycie tyle zajmą miejsca na twardym dysku.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lis 01, 2005 11:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pawlo napisał:
Myśle że nie dostaniesz zbyt wiele odpowiedzi.
Dostał na wszystkie, tyle że na innym forum...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lasker
Nowy

PostWysłany: Czw Mar 23, 2006 10:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a ja wczoraj z nim wygralem w 80 posunieciach gralem bialymi sycylijska wariant tajmanowa moj bilans z fritzem 7 to: +11=20-600. Laughing
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1