| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nikifor Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 8:25 pm Temat postu: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
Witam,
Co myslicie o wprowadzeniu zasady ze nie mozna sie przeciwstawic postawieniu przez przeciwnika zegara z opoznieniem (dodawaniem czasu) jesli przeciwnik tak zadecyduje ? Podobno w USA to normalka.
np. w turnieju blitza mozna ustawic zamiennie zamiast 5 min. na partie -3min. na partie+2 sek. za kazdy wykonany ruch.
analogicznie:
(w partiach przyspieszonych)
10 ---> 7+3
15 ---> 12+3
30 ---> 25+5
(klasycznych)
30 pos. na 1,5 h plus 30 min. na dokonczenie ---> 1,5 h + 30 sek. (dodawane za kazdy ruch)
Ciekaw jestem waszego zdania.  )
pozdrawiam,
nikifor
P.S. Jednoczesnie proponowalbym w przypadku turniejow przyspieszonych granych tempem Fischera o zniesieniu zasady o dodawaniu zawodnikowi 2 min. jesli jego przeciwnik wykona nieprawidlowe posuniecie. Mysle ze w przypadku zegarow elektronicznych jest to malo wygodne w uzyciu, a poza tym po co dodawac czas skoro i tak jest on dodawany automatycznie. Moznaby wprowadzic zamiast tego zasade ze wykonanie (w danej partii) dwoch nieprawidlowych posuniec powoduje (podobnie jak w blitzu) automatyczna przegrana. |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 8:46 pm Temat postu: |
|
|
|
Nawet ciekawa alternatywa. Osobiscie bym wybral z dodawanym czasem i mysle, ze jest to korzystniejsze bo w ostatnich sekundach, kiedy nasz przeciwnik chce nas wykonczyc czasowo mozna sobie nabic nieco czasu. Taka pomoc w sytuacji podbramkowej. Tylko do Polski to predko nie dojdzie, bo niewiele klubów stac na zakup elektroników. Za ta sama cene kupuja 3 klasyczne zegary. Tylko potegi z hojnym sponsorem moga sobie pozwolic na taki luksus. |
|
| Powrót do góry |
|
nikifor Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 9:05 pm Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | | Nawet ciekawa alternatywa. Osobiscie bym wybral z dodawanym czasem i mysle, ze jest to korzystniejsze bo w ostatnich sekundach, kiedy nasz przeciwnik chce nas wykonczyc czasowo mozna sobie nabic nieco czasu. Taka pomoc w sytuacji podbramkowej. Tylko do Polski to predko nie dojdzie, bo niewiele klubów stac na zakup elektroników. Za ta sama cene kupuja 3 klasyczne zegary. Tylko potegi z hojnym sponsorem moga sobie pozwolic na taki luksus. |
Hej !
Chyba mnie nie zrozumiales. Klub nie potrzebuje nic kupowac poniewaz zawodnik stawia swoj zegar (kupiony lub pozyczony) za aprobata przepisow i sedziego.
pozdrawiam,
nikifor
P.S. A swoja droga kluby moglyby pozyczac za drobna oplata (np zlotowka za pozyczenie zegara na 1 partie. Sendzia na biezaco kontrolowalby sytuacje wiec nie trzeba by brac kaucji za pozyczony sprzet, (!) BTW po okolo 200 partiach klub moglby kupic nowy zegar. |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 9:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | Chyba mnie nie zrozumiales. Klub nie potrzebuje nic kupowac poniewaz zawodnik stawia swoj zegar (kupiony lub pozyczony) za aprobata przepisow i sedziego.
|
Dobrze zrozumialem: zawodnik stawia swój zegar. Zawodników posiadajacych swój zegar szachowy, który w dodatku jest elektroniczny nie znam zbyt wielu. Moze w "wyzszych sferach" jest to powszechniejsze.
| Cytat: | | A swoja droga kluby moglyby pozyczac za drobna oplata (np zlotowka za pozyczenie zegara na 1 partie |
Ten pomysl mi sie podoba Tylko czy kluby sie zgodza za symboliczna zlotówke. Pewnie na róznych turniejach byloby inaczej.  |
|
| Powrót do góry |
|
nikifor Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 9:36 pm Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | | Cytat: | Chyba mnie nie zrozumiales. Klub nie potrzebuje nic kupowac poniewaz zawodnik stawia swoj zegar (kupiony lub pozyczony) za aprobata przepisow i sedziego.
|
Dobrze zrozumialem: zawodnik stawia swój zegar. Zawodników posiadajacych swój zegar szachowy, który w dodatku jest elektroniczny nie znam zbyt wielu. Moze w "wyzszych sferach" jest to powszechniejsze.
| Cytat: | | A swoja droga kluby moglyby pozyczac za drobna oplata (np zlotowka za pozyczenie zegara na 1 partie |
Ten pomysl mi sie podoba Tylko czy kluby sie zgodza za symboliczna zlotówke. Pewnie na róznych turniejach byloby inaczej.  |
No coz, wazne zeby wszyscy byli zadowoleni. Zawodnicy z "ciezka reka" mogliby dostawac ostrzezenia i w kolejnych rundach placic podwojna stawke, lub w ogole odmawiano by im pozyczania zegarow.
pozdrawiam,
nikifor |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
nikifor Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 10:29 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | Moim zdaniem kluby nato niepujdą za 1 zł . A co bedzie jeśli 1 z zawoidników rozwali zegar  |
Dokladnie to samo co ma miejsce w analogicznych sytuacjach teraz - zawodnik zostalby pociagniety do odpowiedzialnosci.
Alternatywa mogloby byc pozyczanie zegarow wypozyczonych (wczesniej) sedziemu przez zawodnikow (Sic!) w zamian za ulge przy (np 5 PLN mniej w przypadku oddania zegara na 5 rund) oplacaniu wpisowego. Zawodnik uzyczajacy swojego sprzetu moglby trzykrotnie (na 3 dowolnie wybrane przez siebie rundy) interweniowac wstrzymujac wypozyczenie swojego zegara do gry jesliby mial watpliwosci czy sprzet bedzie uzywany zgodnie z jego przeznaczeniem.
Mysle jednak ze w chwili obecnej podobne dywagacje sa przedwczesne i w zasadzie niepotrzebne. Proponowana przeze mnie klauzula w przepisach otwieralaby jedynie furtke dla osob chcacych grac tempem Fischera na co dzien. Jesliby komus nie udalo sie postawic na stole zegara elektronicznego moglby grac zwyklym lub zostac w domu.
pozdrawiam,
nikifor |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 11:36 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| nikifor napisał: | Witam,
Co myslicie o wprowadzeniu zasady ze nie mozna sie przeciwstawic postawieniu przez przeciwnika zegara z opoznieniem (dodawaniem czasu) jesli przeciwnik tak zadecyduje ? Podobno w USA to normalka.
np. w turnieju blitza mozna ustawic zamiennie zamiast 5 min. na partie -3min. na partie+2 sek. za kazdy wykonany ruch.
analogicznie:
(w partiach przyspieszonych)
10 ---> 7+3
15 ---> 12+3
30 ---> 25+5
(klasycznych)
30 pos. na 1,5 h plus 30 min. na dokonczenie ---> 1,5 h + 30 sek. (dodawane za kazdy ruch)
Ciekaw jestem waszego zdania. )
|
Z pewnością utrudniłoby to niektórym życie. Ja, jako amator mam wielkie problemy z dostosowaniem się do różnych temp gry. Najczęściej gram przez net z dodawaniem czasu i gdy zagram bez "bonusa" to często przegrywam na czas.
Ogólnie jednak popieram twoja propozycję.
Pomysł z wypożyczaniem zegarów za 1 zł jest... znakomity Masz głowę na karku  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2004 8:59 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| nikifor napisał: | Witam,
| Wszystko zależy od regulaminu czyli od organizatorów.
Odgórnego przepisu dotyczącego wielu turniejów być NIE POWINNO!
| arkoski napisał: | | Osobiscie bym wybral z dodawanym czasem i mysle, ze jest to korzystniejsze bo w ostatnich sekundach, kiedy nasz przeciwnik chce nas wykonczyc czasowo mozna sobie nabic nieco czasu. Taka pomoc w sytuacji podbramkowej. | Ja preferuję tempo z premią Bronsteina (bez kumulacji czasu niewykorzystanego). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
nikifor Nowy

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2004 10:11 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| tpp napisał: | Wszystko zależy od regulaminu czyli od organizatorów.
Odgórnego przepisu dotyczącego wielu turniejów być NIE POWINNO! |
To po co jest Pzszach !? Odgorny przepis (jak Ty to nazywasz) jest w interesie zawodnikow, gdyz jesli organizator nie zastrzeze czegos w regulaminie to gracz wie czego moze sie trzymac (!)
| tpp napisał: | | Ja preferuję tempo z premią Bronsteina (bez kumulacji czasu niewykorzystanego). |
Czy mialbys w zwiazku z tym jakas propozycje ?!
pozdrawiam,
nikifor |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2004 6:22 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| nikifor napisał: | | tpp napisał: | Wszystko zależy od regulaminu czyli od organizatorów.
Odgórnego przepisu dotyczącego wielu turniejów być NIE POWINNO! |
To po co jest Pzszach !? Odgorny przepis (jak Ty to nazywasz) jest w interesie zawodnikow, gdyz jesli organizator nie zastrzeze czegos w regulaminie to gracz wie czego moze sie trzymac (!) |
Co nie jest zabronione to jest dozwolone
Poresztą jeżeli nie ma czegoś w komunikacie i nie zostanie powiedziane na otwarciu (odprawie technicznej) to tego NIE MA. W jednym turnieju powinno być jedno tempo gry, co daje równe szanse wszystkim uczestnikom.
| nikifor napisał: | | tpp napisał: | | Ja preferuję tempo z premią Bronsteina (bez kumulacji czasu niewykorzystanego). |
Czy mialbys w zwiazku z tym jakas propozycje ?!
pozdrawiam,
nikifor | to znaczy? Napisałem o moich preferencjach. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
nikifor Nowy

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2004 7:37 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| tpp napisał: | regulaminu czyli od organizatorów.
|
Znasz jeszcze inne ludowe madrosci ? - nie bardzo rozumiem co inputujesz
| tpp napisał: |
Poresztą jeżeli nie ma czegoś w komunikacie i nie zostanie powiedziane na otwarciu (odprawie technicznej) to tego NIE MA. W jednym turnieju powinno być jedno tempo gry, co daje równe szanse wszystkim uczestnikom. |
To co tu mowisz to demegogia czystej postaci. Poki co osoby chcace grac tempem Fischera bynajmniej nie maja rownych szans poniewaz organizuje sie bardzo malo tego typu imprez (prawdopodobnie glownie z powodu braku zegarow elektronicznych).
| tpp napisał: | to znaczy? Napisałem o moich preferencjach. |
dobrze ze nie o seksualnych
pozdrawiam,
nikifor |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 11:24 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| nikifor napisał: | | tpp napisał: | regulaminu czyli od organizatorów.
|
Znasz jeszcze inne ludowe madrosci ? - nie bardzo rozumiem co inputujesz
|
To powiedział już M.F. Rakowski
| nikifor napisał: | To co tu mowisz to demegogia czystej postaci. Poki co osoby chcace grac tempem Fischera bynajmniej nie maja rownych szans poniewaz organizuje sie bardzo malo tego typu imprez (prawdopodobnie glownie z powodu braku zegarow elektronicznych).
| To weź się do roboty i zorganizuj, chętnie zagramy
| nikifor napisał: | | tpp napisał: | to znaczy? Napisałem o moich preferencjach. |
dobrze ze nie o seksualnych |
o seksualnych rozmawia się na innym forum - czyżbyś pobłądził  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
nikifor Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2004 12:14 am Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| tpp napisał: |
To weź się do roboty i zorganizuj, chętnie zagramy |
A w co byscie zagrali Towarzyszu.
Wolelibyscie z wpisowym czy bez ?
pozdrawiam,
nikifor |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2004 11:22 pm Temat postu: Re: Tempo Fischera w Polsce !? |
|
|
|
| nikifor napisał: | | tpp napisał: |
To weź się do roboty i zorganizuj, chętnie zagramy |
A w co byscie zagrali Towarzyszu.
Wolelibyscie z wpisowym czy bez ?
pozdrawiam,
nikifor |
Przepraszam i się poprawiam: To weźcie się do roboty towarzyszu i zorganizujcie, chętnie zagramy
Może być z wpisowym jak i bez. Z nagrodami jak i bez.
p.s.
Potrafisz używać znaków diakrytycznych  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|