Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Inteligencja" silników szachowych.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 7:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Nie znajdzie się żaden , który to białymi wygra?

He he najwyraźniej nie. I na dodatek czrnymi też nie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 8:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
estoril napisał:
Nie znajdzie się żaden , który to białymi wygra?

He he najwyraźniej nie. I na dodatek czrnymi też nie Smile

A z czego to bigran hehehuje?Białe tu wygrywają.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 8:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hehehe, to podpowiedz pierwszy ruch białych,który przy prawidłowej grze czarnych doprowadzi do wygranej Exclamation Hehehe
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 8:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czyli byś to tylko zremisował?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 9:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Świetna pozycja, estoril Very Happy Miałem niezłą zabawę przy kolacji.
Rozwiązanie: 1.Se6+ Ke7 2.Wb7+ Kf6 3.Wf7+ Ke5 4. Wf8 jeszcze teraz silniki pokazują 0.00 Laughing i dopiero po ruchu jednym z pionów widzą że ta opcja im się niedługo skończy bo czarne mogą deptać w kólko Wf7-f8-f7 i pokazują wygraną białych Very Happy
Jedyny z moich silników, który to zobaczył, to brainw0rkerowski brain Razz Ale on ma inteligencję, która pozwala mu zauważyć, że hetman czarnych siedzi w klatce jak mu odciąć przekątną h3-c8 i przyklepać f3 i na tym oparł plan gry, nie na matowaniu króla.
Poprawiłeś mi humorek (zawsze mnie cieszy wyższość ludzkiego uzwojenia nad krzemem), dzięki i miłego weekendu. "Do poczytania" Very Happy po moim powrocie.

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 9:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Świetna pozycja, estoril Miałem niezłą zabawę przy kolacji.
Rozwiązanie: 1.Se6+ Ke7 2.Wb7+ Kf6 3.Wf7+ Ke5 4. Wf8 jeszcze teraz silniki pokazują 0.00 i dopiero po ruchu jednym z pionów widzą że ta opcja im się niedługo skończy bo czarne mogą deptać w kólko Wf7-f8-f7 i pokazują wygraną białych
Jedyny z moich silników, który to zobaczył, to brainw0rkerowski brain Ale on ma inteligencję, która pozwala mu zauważyć, że hetman czarnych siedzi w klatce jak mu odciąć przekątną h3-c8 i przyklepać f3 i na tym oparł plan gry, nie na matowaniu króla.
Poprawiłeś mi humorek (zawsze mnie cieszy wyższość ludzkiego uzwojenia nad krzemem), dzięki i miłego weekendu. "Do poczytania" po moim powrocie.

Znakomicie brain Exclamation Uzupełnię to jeszcze po 2. ... Ke8 3.Wf7!! też podobna sytuacja ale czarne mają tu 3. ... h6 i grozi wzięcie wieży , więc 4.Wf8+ Kd7 (po 4. ... Ke7 tak jak w zakończeniu) 5.a3 a5 6.a4 Ke7(na 6. ... h5 białe grają 7.Sg5) 7.Sf4!! i albo strata hetmana albo po 7. ... Hd7 8.Sg6#

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:18 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 10:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Czyli byś to tylko zremisował?

To prawda, tylko bym to zremisował. Przyznaję się, nie widziałem tego Embarassed . Dobra rzecz, masz jeszcze coś w tym stylu Question Smile
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 04, 2006 2:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jest cała masa pozycji , które programy źle ocenią i nie znajdą rozwiązania.Weźmy np studia szachowe.Przy dobrym studium , program staje się bezużyteczny.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:19 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 10:08 am
Temat postu: Re: "Inteligencja" silników szachowych.
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Janczewski napisał:
pytanie brzmi czy istnieje silnik, który bez wspomagania tablicami, pozycjami, tylko w oparciu o własne wyliczenia jest w stanie pokazać 0.00 Question

Chess Tiger 15, Junior 9, Fritz9, Fruit 2.2.1, Gambit Tiger 2.0, Gandalf 6.0, Ktulu 7.5, Nimzo 8, Ruffian 2.1.0, Rybka 1.01 Beta 13d, Spike 1.0a Mainz - wszystkie pokazują 0.00

Sorki, że powracam do tematu. Jakoś tak mnie wzięło i przysiadłem do poszukiwań silników, które w tej pozycji potrafią wskazać remis. Uruchomiłem(po wielu trudach) pod pingwinem silniki natywnie działające pod windows. Oczywiście nie mam komercyjnych Fruita i Rybki dlatego na temat jaki wynik Ci pokazały(0.00) nie dyskutowałem, chociaż zdziwiłem się bardzo, że ich numer niższe wersje nie potrafiły remisu wskazać, a komercyjniaki już tak. Natomiast rzecz się tyczy Spike 1.0a Mainz. Otóż ten silnik u mnie pokazuje na depth 25 -9.14.
W związku z tym nasuwają mi się pytania, oczywiście wierzę Ci, że sprawdzałeś i wymienione silniki pokazały 0.00. Wrócę jednak do nasuwających mi się pytań. Z jakiego gui sprawdzałeś?, może gui ma jakiś pomocniczy silniczek czy inny dll do takich pozycji? Jeżeli jesteś pewny, że nic tym silnikom nie zdominowało oceny to czy mógłbyś mi podesłać config Twojego Spike?, może ja mam z nim coś nie teges.
Dlaczego tak to drążę? Otóż w bardzo skomplikowanych dla maszyn i dla ludzi niełatwych pozycjach jaką nadesłał estoril(chciałem rozwiązać, ale byłem w pracy i brainee mnie ubiegł Sad )luzik, niech sobie pokazują co chcą. Ale w pozycjach oczywistych jak ta, którą przedstawiłem wolałbym aby silniki, które służą mi pomocą wskazywały właściwe oceny. Wymieniłeś całą masę silników plus Spike, będę wdzięczny za pomoc.

edit(dopisek): właśnie uruchomiłem Fruit 2.2.1(14dni do próbowania) i też o dziwo na depth 38 pokazuje -0.49.

Pozdrawiam,
Krzysiek

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 6:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wszystkie sprawdzałem spod Fritza9. Wątpię, by miało to znaczenie, bo jeśli jest tak jak piszesz, to inne cheesbasowskie jak hiarcs czy shredder też powinny oceniać 0.00 a pokazują jakiś ułamek. A zamiast bawić się w konfig silników, po prostu prześlę Ci mojego Spike, i każdy engine jaki potrzebujesz (każdy mam w wieczystej dzierżawie do wypróbowania Laughing). Puść mi maila czego Ci trzeba i sprawa załatwiona. Ale wyślę dopiero w środę, bo jestem na wyjeździe i nie mam tego przy sobie.

PS Estoril, ta pozycja którą zamieściłeś to z gry praktycznej?

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 7:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Wszystkie sprawdzałem spod Fritza9. Wątpię, by miało to znaczenie, bo jeśli jest tak jak piszesz, to inne cheesbasowskie jak hiarcs czy shredder też powinny oceniać 0.00 a pokazują jakiś ułamek.

Nie orientuję się tak do końca w temacie, więc potraktujcie to bardziej jako pytanie: czy Shredder i kilka innych silników sprzedawanych przez Chessbase z interfejsem Fritza to są silniki Chessbase? To chyba oddzielne produkty, sprzedawane w dwóch wersjach: z oryginalnym interfejsem i — pod szyldem Chessbase — z interfejsem Fritza. Przykładowo:

http://www.shredderchess.com/products.html

Na pewno chessbase'owski jest Fritz i chyba jeszcze jeden.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 8:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Estoril, ta pozycja którą zamieściłeś to z gry praktycznej?

Prawie , bo jest to pozycja z przed 100 lat.Studium stworzone na podstawie prawdziwej partii z drobnymi zmianami na potrzeby zadania.Autorami są Michaił i Wasilij Płatow.
Janczewski tu wspomniał o relacji między stopniem trudności a oceną programu.Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na moment , w którym silniki uchwyciły wygraną.Było to nawet nie w ostatniej chwili , a można powiedzieć już po wszystkim , kiedy człowiek dokończył dzieła.Można więc tu nawet jako przykład dać pozycję z oczywistą dla człowieka wygraną , parę ruchów przed końcem zadania.To charakterystyczna sytuacja , dzisiejsze programy często gubią się , kiedy w grę wchodzi motyw zugzwangu.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:20 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 9:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Wszystkie sprawdzałem spod Fritza9. Wątpię, by miało to znaczenie, bo jeśli jest tak jak piszesz, to inne cheesbasowskie jak hiarcs czy shredder też powinny oceniać 0.00 a pokazują jakiś ułamek.

Słuszna racja, coś musi być na rzeczy z ustawieniami silników.
brainw0rker napisał:
A zamiast bawić się w konfig silników, po prostu prześlę Ci mojego Spike, i każdy engine jaki potrzebujesz

Wystarczy Spike, poczekam do środy(i dłużej jak będzie trzeba) nie ma sprawy.
Wielkie dzięki Very Happy

edit: PS. do Wojtzucha, chessbase to stajnia a te silniki jak konie Very Happy
te silniki do których CB wykupił pełną licencję są ich, a te do których nie, sprzedawane są różnie ot choćby wspomniany przez Ciebie Shredder, zdaje mi się, że Hiarcs też jest oferowany w podobny sposób. Jedno jest pewne CB rozprowadza silniki z rozszerzniem .eng i te wersje ruszą tylko z ich gui, natomiast shredder sprzedaje silnik w formie UCI i to cacko rusza nawet na linuksie(od dzisiaj naumiałem się uruchamiać windowsowe silniki UCI pod linuksem, gui Scid, od dzisiaj mam jak lubię Very Happy masa porządnych silników, wspomagających porządną bazę danych Scid, pod porządnym OS'em Very Happy )

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 09, 2006 10:09 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Prosta Laughing końcóweczka, białe mają dwa piony przewagi, choć przy różnopolowych gońcach. Dajcie to swoim enginom do katowania, a zawsze wyremisują. Nawet te, które oceniają pozycję jako wygraną dla białych, przy prawidłowej grze czarnych wygrać jej nie potrafią Very Happy Bo do zwycięstwa wiedze tylko jedna(!) droga, a żaden engine, nawet wspomagany tablebases, jej nie widzi. Spróbujcie... To pozycja z gry praktycznej (bardzo znana zresztą), white to play and win Idea Może któryś z Waszych liczydełek sobie poradzi, moje rozkładają ręce Razz

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 09, 2006 7:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Może się mylę, ale pozycja z partii Svidler-Topalov lub Topalov - Svidler kiedyś tam, gdzieś tam, może nawet nie Svidler. Wink W każdym razie bez engina wiem, że chodzi o ruch Ga6!!. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 2 z 4