Wysłany: Pią Mar 03, 2006 1:59 pm Temat postu: "Inteligencja" silników szachowych.
W którymś z tematów pisałem o ocenie pozycji przez silniki szachowe.
W tym temacie chciałbym, byśmy zebrali, przykłady takiego bezdusznego mylenia się brutalnej siły silników, gdzie liczenie ma się nijak do charakteru pozycji.
Tutaj sprawa jest bardzo prosta, dla człowieka prosta i dla końcówek Eugeniusza Nalimova, remis i tyle, ale nie dla silników, które wskazują uparcie przewagę czarnych. Jedne niewielką -0.49 inne kolosalną -9.77 i nie o to chodzi jakie to silniki, pytanie brzmi czy istnieje silnik, który bez wspomagania tablicami, pozycjami, tylko w oparciu o własne wyliczenia jest w stanie pokazać 0.00
Jak macie w swoich kolekcjach takie pozycje to umieśćcie je tu.
Pozdrawiam,
Krzysiek _________________ Ja Ciebie też
Gra środkowa, otwarta pozycja, para gońców, niewielka przewaga materialna. Program sugeruje wymianę dobrego gońca za skoczka przeciwnika, tylko czy przewaga materialna w ten sposób uwypukli się, czy na odwrót? (Nie chodziło o żadną kombinację, a brak wymiany spowodował naprawdę minimalną różnicę w ocenie pozycji).
No pięknie, tak czułem, że sprawdzisz
To ja wymienię te, które nie potrafią tego pokazać:
TogaII 1a, Fruit 2.1, Crafty, GambitFruit 1.0b4, Shredder 9.
Tak się składa, że to silniki, z których korzystam
edit: a swoją drogą to ciekawe, że komercyjny fruit potrafi to ocenić a cała rodzina Fruit'a niekomercyjna nie
Może do silników komercyjnych wrzucają tego typu pozycje, tylko dlaczego shredder tego nie widzi hmmmmm _________________ Ja Ciebie też
Nie no masz rację te cyferki przynajmniej dla mnie nie mają znaczenia. Tyle, że omawiając z wojzuchem naszą partię posiłkowaliśmy się ocenami silników, które naszym zdaniem(moim, bo fritz wojtzucha widział i ugrał remis) były błędne. No i tak narodził mi się pomysł by stworzyć temat, w którym przestrzegalibyśmy ludzi przed ślepą wiarą w oceny silników.
Innymi słowy ten temat miałby propagować samodzielne myślenie
PS. a może swoją drogą te niekomercyjne silniki są po prostu gorsze, chociaż wyniki gier między silnikami zdają się temu przeczyć i znowu mi się hmmmmm nasuwa. _________________ Ja Ciebie też
Tyle, że omawiając z wojzuchem naszą partię posiłkowaliśmy się ocenami silników, które naszym zdaniem(moim, bo fritz wojtzucha widział i ugrał remis) były błędne.
To niezupełnie tak było
Fritz nie tyle widział remis, co w kilkadziesiąt minut doszedł do pozycji, w której był już 100% remis. A ocena pozycji wyjściowej to było chyba -0,5.
Oczywiście mogło się zdarzyć, że Fritz przegapił jakąś nieremisową linię.
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 5:52 pm Temat postu: Re: "Inteligencja" silników szachowych.
brainw0rker napisał:
Janczewski napisał:
...Shredder 9.
Tak się składa, że to silniki, z których korzystam
Kupiłeś Shreddera 9
Jeszcze nie, jak się okazuje to nie Shredder 9 pod linux'a a Shredder Classic(ot drobna pomyłka) tak się pomylił(-9.77), na razie korzystam z jego wersji 30-to dniowej czyli demo. No i się zastanawiam czy warto kupować(chodziło o to, że działa natywnie pod linuxem), jak się tak toto myli.
Z kupionych to posiadam tylko Fritza 7 i 8. edit:zapomniałem o stareńkim CM9000 czyli The King 3.23 _________________ Ja Ciebie też
Ostatnio zmieniony przez Janczewski dnia Pon Mar 06, 2006 12:00 pm, w całości zmieniany 1 raz
U mnie S9 pokazuje -0.01
A jeśli chodzi o zakup, to na Twoim miejscu zdecydowałbym się jednak na Fritza 9. _________________ pay attention or pay the price
Moglibyście zerknąć silnikami na to?
Bardzo jestem ciekaw , czy jakiś program oceni to prawidłowo , a może znajdzie rozwiązanie?Moim głupkom się nie udało.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:15 pm, w całości zmieniany 2 razy
To znaczy, że S9 jest jednak dokładniejszy i lepszy od classic'a. F9 to zapewne bardzo dobry wybór, jednak ostatnio zdecydowałem się przesiąść na pingwina, którego bardzo sobie chwalę, a Fryc zwłaszcza 9 może nie mieć ochoty na współpracę.