Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lepsze
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Magazyn Szachista
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 22, 2003 3:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

MarcinZ napisał:
wszystko zalezy od poziomu czytelnika.w m szachista prawdziwych analiz jest malo-pod tym wzgledem lepsze sa artykuly w ***.Lysy czytales kiedys ***?tam jest duzo materialow szkoleniowych i artykulow dla zwyklego hobbysty.jesli nie czytales kup jeden numer i ocen.moze Ci sie spodoba.
"dobre analizy" chyba jestes pierwsza osoba ktora mi to powiedziala Wink zawsze ktos w moim klubie znajdywal wiele dziur w tych "dobrych"analizach Smile
pozdro

Moim celem nie było namawianie kogokolwiek do kupowania "szachisty", a jedynie wyraziłem swoją opinię, odczucia. Co do analiz, to w każdym czasopiśmie jest pełno błędów i pozostaje tylko kwestia czy chcemy je dostrzec. Jak dwóch arcymistrzów przeanalizuje tę samą partię to często dojdą do innych wniosków i przytoczą różne warianty, znajdą błędy w analizach poprzednika.
Jestem przeciwnego zdania na temat jakości "szachisty". Niedawno na forum Polskiego Związku Szachowego toczyła się dyskusja na temat czasopism i jedyne, co zarzucono "szachiście" to właśnie to, że wydawca wziął pieniądze za prenumeratę i później nie wywiązał się z niej. Nikt nigdy nie powiedziałze materiały tam zawarte są kiepskiej jakości. Teraz trzeba ciężko pracować, aby "Szachista" odzyskał "twarz".
Twierdzisz, że jestem jedyny, który powiedział "dobre analizy", a ja twierdzę, że jesteś jedyny, który powiedział mi, że te analizy są złe.
Pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź R. Jedynaka z tamtego forum
Cytat:
Jesli chodzi o to ktore czasopismo bym kupil ze wzgledu na tresc to powiem tak
(..)
2.Szachista bo tam jest tez duzo i ciekawie pisane. Pan Filipowicz robi dobra robote merytorycznie. jednakze z powodu przekretu z przetargiem nigdy tego czasopisma nie kupie choc jak lezy w klubie to biore do domu i cale czytam hehehe
(..)

Ciekawe, mistrz miedzynarodowy, stały współpracownik ***, tych błędów nie dostrzegł. Mało tego, chwali "Szachistę" ("***ę" oczywiście też Smile) ), a o pozostałych pismach wypowiada się negatywnie.
Więc komu mam wierzyć? Na szali stoi Twoje słowo, człowieka z uprzedzeniami, a po drugiej stronie zarówno słowo zawodowego trenera (który polecił mi tę prenumeratę) jak i mistrza miedzynarodowego R. Jedynaka. Dla mnie wybór jest prosty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sty 11, 2004 10:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To ja porównam M.SZACHISTA z PRZEGLĄDEM SZACHOWYM Cool
W.P.SZACHOWYM jest duzo partii a tak nic pozatym jest mało analiz i kombinacji Exclamation Czasami jest opis jakiegoś wariantu danego debiutu , a tak to nic ciekawego Confused Przynajmniej ja tak uważam Very Happy .Szachisty niemusze opisywać! Naszczęście ŁYSY mnie juz wyręczył Wink .

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 27, 2004 12:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Osobiście uważam, że oba czasopisma wzajemnie się uzupełniają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Magazyn Szachista
Strona 2 z 2