| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
joki Nowy

|
Wysłany: Czw Gru 15, 2005 8:28 am Temat postu: |
|
|
|
Można by spróbować, ale na Sycylia mam nieprzyjemny dla czarnych gambit Morra. Otwiera pozycję, (co lubię). |
|
| Powrót do góry |
|
pawro Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 8:47 am Temat postu: |
|
|
|
Ostatnio grałem swój pierwszy turniej po 15 letniej przerwie. Po 4 rundach , cztery punkty. Zaczeli do mnie mówić per lider, nie powiem, miło było. Ale oto 5 runda. gram czarnymi, przeciwnik e4 więc sie zastanawiam sycylijka czy e5. Wybrałem e5 na swoją zgubę. GAMBIT KRÓLEWSKI. Nie potrafię, nigdy sie nie nauczę, zawsze przegram. Tak mnie to rozłozyło, że przegrałem jeszcze dwie partie, i skonczyłem na 5 miejscu z 6/9. Zrobiłem "trójkę", a 6 z 7 dawało mi II. troche żal, ale czy zawodnik, który nie ma pojęcia o gambicie królewskim zasługuje na dwójkę? Nie lubię jeszcze obrony królewsko-indyjskiej. Nigdy nie przegrałem natomiast białymi przyjetego gambitu hetmańskiego, wydaje mi sie to bardzo niekorzystnym otwarciem dla czarnych. |
|
| Powrót do góry |
|
wyrus Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 7:32 pm Temat postu: |
|
|
|
Najbardziej mnie denerwuje jeśli ktoś mi wyjedzie 1g3 . Jak ja zaczełem to grać to zaczełem wygrywac z komputerem o rankingu 1800 (wczesniej maksymalnie wygrywalem z 1600).
Jeśli ktoś nie wie jak grać czarnymi po 1g3 to radzę 1. ... g6. Nie opłaca się wyjeżdżać pinkami e i d do centrum ponieważ białe maja w tedy lepszą grę!!! |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 7:38 pm Temat postu: |
|
|
|
| mateuz0072 napisał: | | Najbardziej mnie denerwuje jeśli ktoś mi wyjedzie 1g3 . |
Graj wtedy tak, aby zostawić sobie możliwie wiele opcji. W ten sposób łatwo dojść do jakiejś popularnej linii, o ile oczywiście kolejnym posunięciem nie będzie coś naprawdę egzotycznego. |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 7:42 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeśli chodzi o gambit królewski to nieopłeca się czrnymi bronic pionka po przez 3. ... g5 ponieważ tracą przezto cenne tempo i białe mają wygrana pozycje. Moim zdaniem najlepszym wariantem dla czrnych jest 1.e4 e5 2.f4 Gc5 . |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 7:46 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeśli kogoś denerwuje 1.d4 to radzę grać obronę nowoczesną , z tego co wyczytałem to czarne mają przewage po warunkiem że nie doprowadza do pozycji z obrony królewskoindyjskiej. |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 7:56 pm Temat postu: |
|
|
|
Po 1.e4 najlepszymi otwarciami dla czarnych są debiuty półotwarte i zamknięte poniewaz w ten sposób unikniemy symetralnych pozycji , w kturych białe moja przewage wynikującą z przywileju pierwszego posunięcia. |
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 7:57 pm Temat postu: |
|
|
|
| mateuz0072 napisał: | | Jeśli ktoś nie wie jak grać czarnymi po 1g3 to radzę 1. ... g6. Nie opłaca się wyjeżdżać pinkami e i d do centrum ponieważ białe maja w tedy lepszą grę!!! |
Doprawdy? W czym 1. .... g6 jest lepsze od 1. .... d5 ? Cały czas grałem błędnie w takim razie . Ale dziwnym trafem udawało mi się wygrywać takie otwarcia. No cóż, pewnie miałem szczęście
Może zbierz wszystkie swoje porady w jeden post, a najlepiej w książkę - może znajdzie się wydawca  |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:19 pm Temat postu: |
|
|
|
jak byś nie wiedział to teoria mówi żeby pierwsze posuniecia czarnych po 1g3 były symetryczne do posunięć białych |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:22 pm Temat postu: |
|
|
|
| mateuz0072 napisał: | | Jeśli kogoś denerwuje 1.d4 to radzę grać obronę nowoczesną , z tego co wyczytałem to czarne mają przewage po warunkiem że nie doprowadza do pozycji z obrony królewskoindyjskiej. |
No to w końcu Ty radzisz, czy powtarzasz coś za jakąś książką?
| mateuz0072 napisał: | | jak byś nie wiedział to teoria mówi żeby pierwsze posuniecia czarnych po 1g3 były symetryczne do posunięć białych |
A to ciekawe... A dlaczego nie miałbym zacząć 1...Sf6? To wyklucza 2...g6? |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:24 pm Temat postu: |
|
|
|
nie opłaca sie wyjezdzać pionami do centrum również dlatego bo czarne maja problemy z obronieniem tych pionków w grze środkowej. i co ty nato
bigran. |
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:25 pm Temat postu: |
|
|
|
| mateuz0072 napisał: | | jak byś nie wiedział to teoria mówi żeby pierwsze posuniecia czarnych po 1g3 były symetryczne do posunięć białych |
Nie przeczę, może i mówi. Tylko czyja to teoria No i do którego ruchu mają być symetryczne te posunięcia?
Edit: Człowieku, nie wiem już na który post Ci odpowiadać, płodzisz więcej niż Kraszewski. |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:32 pm Temat postu: |
|
|
|
chciałbym dodoac ze niejestem wszechwiedzacy pisze tylko to co wiem na podstawie ksiażek i własnego doaświadczenia |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 12:14 am Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: |
Jeśli kogoś denerwuje 1.d4 to radzę grać obronę nowoczesną , z tego co wyczytałem to czarne mają przewage....
|
Masz delikatną skłonność do popadania w przesadyzm...
| mateuz0072 napisał: | | Po 1.e4 najlepszymi otwarciami dla czarnych są debiuty półotwarte i zamknięte poniewaz w ten sposób unikniemy symetralnych pozycji , w kturych białe moja przewage wynikującą z przywileju pierwszego posunięcia. |
1. Po 1. e4 nie ma możliwości innego pierwszego posunięcia niż 1. e4. Wniosek? Nie może powstać żaden debiut zamknięty.
2. Pozycje bywają symetryczne, ale nie słyszałem o tym by bywały one również symetralne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symetralna
3. Korzystaj z opcji "edytuj" miast pisać kilka postów pod rząd. _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
|