Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona sycylijska - co wybrac?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
pseudo_szachista
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Gru 24, 2005 10:59 am
Temat postu: Nie ma co główkować!
Odpowiedz z cytatem

Ludzie gadacie herezje!

Chcecie się rozwijać szachowo?
Trzeba grać wszystkie główne warianty (Sf3 - d4), a czarnymi w sycylu grać albo Sveshnikowa, albo Najdorfa, nie ma innej możliwości (oczywiście tu można się sprzeczać o styl gry, ale te dwa debiuty są najbardziej perspektywiczne).

Czemu tak mówie?
Odpowiedź jest prosta! Wszyscy arcymistrzowie to grają, czyli musi to być najlepsze. Oczywiście na niższym poziomie niż 2300, trening debiutowy nie powinien się opierać na szukaniu nowinek, lecz na podstawowych ideach. Bardziej się zajmijcie treningiem siły gry, a nie pleciecie o debiutach. Jak jesteś dobry to nawet po 1. a3 wygrasz.

Oczywiście bez urazy, za drastyczną wypowiedź.

A tak na marginesie, Wesołych Świąt!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 24, 2005 12:28 pm
Temat postu: Re: Nie ma co główkować!
Odpowiedz z cytatem

pseudo_szachista napisał:
Ludzie gadacie herezje!

Chcecie się rozwijać szachowo?
Trzeba grać wszystkie główne warianty (Sf3 - d4), a czarnymi w sycylu grać albo Sveshnikowa, albo Najdorfa, nie ma innej możliwości (oczywiście tu można się sprzeczać o styl gry, ale te dwa debiuty są najbardziej perspektywiczne).

Czemu tak mówie?
Odpowiedź jest prosta! Wszyscy arcymistrzowie to grają, czyli musi to być najlepsze. Oczywiście na niższym poziomie niż 2300, trening debiutowy nie powinien się opierać na szukaniu nowinek, lecz na podstawowych ideach. Bardziej się zajmijcie treningiem siły gry, a nie pleciecie o debiutach. Jak jesteś dobry to nawet po 1. a3 wygrasz.

Oczywiście bez urazy, za drastyczną wypowiedź.

A tak na marginesie, Wesołych Świąt!

Bez urazy , ale ten post jest wprost proporcjonalny do Twojego nicka.Przeplatasz tu oczywistość z bzdurą , sens z nonsensem , posługujesz się półprawdami i przeczysz sam sobie a wszystko okrasiłeś extra subiektywnym i niezbyt zdrowym podejściem do tematu.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Wto Lut 26, 2008 8:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

liokam
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 4:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Może ktoś coś wie na temat wariantu O'Kellyego w obronie sycylijskiej (2. Sf3 a6)?
Powrót do góry

murzyn
Nowy

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 11:41 am
Temat postu: OBRONA SYCYLIJSKA
Odpowiedz z cytatem

Bardzo często gram obrone sycylijską. Zawsze na 1.e4 odpowiadam 1...c5. Obrona sycylijska, jak szachy jest trudna, wymaga wiedzy a każdy szachista wybiera, to co lubi. Przy okazji dyskusji o wariancie z 1.e4 c5. 2.c3 przypomniałem sobie, że w nr "SZACHY CHESS" 03/63'01 w artykule o turnieju w Wijk Aan Zee 2001 autor pisze, że ci co nie podejmują walki z obroną sycylijką poprzez 2.Sf3, 3.d4 po prostu rozwój ich stanął w miejscu. Ja się nie bardzo z tym zgadzam, bo o gustach się nie dyskutuje. W wyżej wspomnianym artykule są jednak dwie partie warte przestudiowania: Tiwiakow- Kasparow i Fiodorow - Kasparow, gdzie białymi przeciwko sycylijskiej zastosowano zamknięte warianty: 2.Sc3 i 2.d3. Kasparow w obu przypadkach sobie poradził,ale to Kasparow. Ja gram w szachy na ile umiem. Czysta amatorszczyzna i hobby. Ciekawe są jednak moje spostrzeżenia. Zawsze wiem po sposobie gry sycylijki, z kim gram. Mialem takie przypadki, że białymi w sycylijskiej chciano mi dać mata szewskiego albo białe wiązały mi skoczka na c6, zbijały go, następnie stawały na e5 pionkiem, który konsumowałem po szachu hetmanem na a5. Dziwne!! Zamknięte warianty szachiści stosują, bo się boją sycylijskiej, albo ... świadomie. Ci ostatni bywają grożni. Życzę wszystkim udanych partii w obronie sycylijskiej po obu stronach szachownicy.

pog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 9:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Osobiście nie polecam morra...

Osobiście polecam morra...

seadog napisał:
Po ruchu czarnych 1. ...c5 proponuje grać ofensywne f4

1.e4 c5 2.f4 d5 3.ed (3.e5 - powstaje francuska z mozliwoscią wyprowadzenia gońca) Sf6! 4.c4 e6 niezła rekompensata za piona

Co do mojej sycylijki: gram smoka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Willy
Nowy

PostWysłany: Pon Gru 10, 2007 9:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moglibyście podać jakieś linki gdzie są opisane te wszystkie warianty w sycylijskiej, chciałbym się tego pouczyć nie kupując książki, myślę że znacie jakieś dobre strony internetowe.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 5:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Willy napisał:
Moglibyście podać jakieś linki gdzie są opisane te wszystkie warianty w sycylijskiej, chciałbym się tego pouczyć nie kupując książki, myślę że znacie jakieś dobre strony internetowe.

Strona Konikowskiego ma 60 partii komentowanych
www.konikowski.net ,okolo 120 innych (bez komentarzy) Historia szachow ,konkursy ,relacje turniejowe.Kompozycje,ciekawostki szachowe,Fotogalerie. Duzo ksiazek ( autor Konikowski)

Willy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 10:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki Władek, wszedłem tam i jak próbowałem odtworzyć partię to po kilku ruchach wyskakuje w lewym górnym rogu ekranu okienko puste i nie da się obejrzeć następnych ruchów Sad ale poza tym stronka nie jest zła. Co do tej sycylijskiej, interesują mnie ogólnie debiuty, czy jest jakaś możliwość żeby w necie znaleźć opisane przynajmniej niektóre? (najlepiej półotwarte)
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 10:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Willy napisał:
Moglibyście podać jakieś linki gdzie są opisane te wszystkie warianty w sycylijskiej

klik

Willy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 12, 2007 1:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dzięki wielkie. miałem je pod samym nosem a nie potrafiłem znaleźć :/ jeszcze raz dzięki
Powrót do góry

spec od debiutów
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 10:23 pm
Temat postu: Re: Obrona sycylijska - co wybrac?
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Mam pytanie: Jakie warianty w obronie sycylijskiej są wg was godne uwagi? W jakich czujecie sie najlepiej, jakie daja wam wyrównanie badz przewage? Smile Bo mi osobiście najbardziej podoba sie wariant paulsena ( grywam go ostatnio nawet!) i wariant smoczy (kiedys grałem go namiętnie; przestałem, gdyz brak mi jakiejkolwiek literatry na jego temat Sad )
wedługf mnie najlepszym wariantem w obronie sycylijskiej(a grałem już wszystkie możliwe na turniejach)jest drakon!
-dla zawodników którzy lubią grać agresywnie polecam drakona(zawodnicy powinni mieć powyżej 1600)
-dla zawodników z mniej agresywna grą polecam najdorfa
-a dla zawodników którzy graja mało agresywnie polecam wariant Maroczego

wieżcie mi pisze prawde

DOBIERZ SOBIE KTÓRYH CHCIAŁBYŚ WARIANT JAK NIEWIEŻ JAK ONE IDĄ TO NAPISZ DO MNIE TO CI PODAM PO KILKA WARIANTÓW!! Very Happy Very Happy Smile Surprised Surprised Surprised Surprised Surprised Very Happy Very Happy

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 10:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie karmić, bo jeszcze urośnie...

grzybpotwor
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 10:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

o'kelly 1.e4 c5 2.Sf3 a6!? ten ruch to raczej strata czasu, chociaz przygotowuje b5. biale czesto glownie c3 ktore przenosi gre do innego wariantu sycylijskiej, z dodatkowym a6.
co do drugiej opcji bialych 1. e4 c5 2. Sf3 a6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 e6
znow przenosi do innego wareiantu
Powrót do góry

ucze_sie_e4
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 1:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
dla zawodników z mniej agresywna grą polecam najdorfa

Czytam te posty i można poznać wiele ciekawych opini ale na ta wypowiedź musze już zareagowaćSmile Totalnei się nei zgodzę że najdorf jest mneij agresywny od Drakona.Najdorf niczym nie ustępuje drakonowy w agresywniości ,powiem więcej przewyższa go.

Polecam lekturę ciekawej serii z Chessbase G.Kasparova odnośnie Najdorfa ,czyli "How to play Najdorf" trzy serie. http://chessbase.com/shop/product.asp?pid=242 http://chessbase.com/shop/product.asp?pid=264
http://chessbase.com/shop/product.asp?pid=325
Oraz książke T.Kostena-"Easy guide to najdorf"
http://www.amazon.com/Easy-Guide-Najdorf-Tony-Kosten/dp/1857445295/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1198844032&sr=8-1
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 3:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kolega JJ dobitnie napisał co o tym sądzi Wink
A tak poza tym, to czemu nasz spec od debiutów "przyszywa" sobie stronę Dariusza Mikruta? Jeszcze ktoś gotów pomyśleć, że to jedna i ta sama osoba...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 3 z 4