Za gratulacje dziękuję. Za walkę również.
Z tym faworytem, to żeś się odrobine zagalopował.
Dla mnie faworytem jest Krystian. Kto wie, może urwe mu 1/2 punkta, a on zagra kiedyś na olimpiadzie.
Z pewnością komplet punktów dodaje pewności siebie i jest to dobra zaliczka na przyszłość, jednak mówienie o faworycie uważam podobnie jak Ty, za przedwczesne (bardzo dużo partii pozostało do rozegrania). Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że grasz bardzo solidnie.
Z Krystiana faworyta bym nie robił, bo to taki chłopiec, gdzie często beztroska bierze górę (przykładowo w partii z tpp, gdzie w 26 pos. kliknął hetmana aby zagrać nim na h4, jednak po namyśle zrezygnował i postanowił grać pionem na d5... kliknął na pole i hetman przeskoczył! Tak więc cały punkcik poszedł na konto kolegi )
Nim turniej się rozpoczął myślałem że kosić będzie mattihau, ale te 3 remisy...
Informuję, że w najbliższą niedzielę (12.02) wyjeżdżam z dziećmi na turniej, w związku z tym strona turnieju do dnia 22.02 nie będzie aktualizowana.Mimo wszystko proszę, aby na bieżąco przesyłać do mnie wyniki oraz partie.
Nim turniej się rozpoczął myślałem że kosić będzie mattihau, ale te 3 remisy...
uznam to jako żart a co do remisówto niestety taka moja przywara że gram bardzo pokojowo
Wróciłem po tygodniowej nieobecności i chciałbym pograć coś w turnieju bo mało grałem... jestem wolny w poniedziałek, piatek i pozniej cały nastepny tydzień do niedzieli _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589
Dziś co prawda nie święta, ale Wojtzuch rozdawał prezenty. Mi się trafiła podstawka - forsowny i oczywisty mat w 3 posunięciach.
byk-wojtzuch 1:0
Eeee, Ty też rozdawałeś. Nie zauważyłem jakiejś podstawki w 20-21 posunięciu (choć to nie skoczek, Fritz nagle dał mi 3 punkty, jeszcze nie sprawdzałem, co to było).
W debiucie nietypowo doszliśmy do wariantu Grunfelda z 5.e3 e6 i 6.Hc3.
Zmarnowałem bardzo dobrą partię. Miałem zdecydowaną inicjatywę, mnóstwo miejsca, dobrego gońca naprzeciwko złego, niezagrożonego skoczka na 6 linii chronionego pionem (oba na dobrym kolorze), pion praktycznie szedł na promocję.
(posunięcie białych)
I ta niewykorzystana podstawka (ale nie wiem jeszcze, co to było, bo nie był to skoczek na h4).
(posunięcie czarnych)
Czasu obaj mieliśmy nie za wiele, ale nie dlatego podstawiłem wieżę i dałem się zamatować kilka ruchów później. Za bardzo koncentruję się na ataku i czasem takie maty mi się zdarzają. Ruch był przemyślany.
W miarę dokładnie przerobiłem partię Fritzem, nawet taktycznie przez większość partii było dość precyzyjnie
edit
Ta podstawka byka to nie był skoczek -- nie wiem jeszcze, co to było, muszę przysiąść. Fritz daje mi tam prawie 3 punkty, ale ja nic nie widzę, a na razie wolę sam dojść
Nazwałbym to "moja pozycja" Uwielbiam wszelkiego rodzaju motywy związane z awansem piona
21... de4!
22.g3 (bo co innego zrobić ze skoczkiem?)
22... c3 na turnieju w takim momencie bierzemy drugiego hetmana do ręki...
23. Gc1 Sb4 z groźbami Hd3 oraz c2
Dla białych nie ma ratunku. Silny goniec na g7, skoczek na b4, pion na c3 i po następnym posunięciu hetman na d3 nie pozwolą białym uniknąć strat materialnych.
Dobra, potem skonsultuję to, co napisałeś, z tym, co wymyślę, na razie nie patrzę Oczywiście, pion bierze skoczka (w partii zbiłem hetmanem skoczka na h4).
To także moja ulubiona pozycja -- chroniony skoczek na 6 czy 5 linii, a do tego brak zagrożenia ze strony gońca tego samego koloru, zdarza mi się dość często.